Kültür Sanat İstanbul üzerinde Wim Wenders

İstanbul üzerinde Wim Wenders

16.10.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İstanbul üzerinde Wim Wenders

İstanbul üzerinde Wim Wenders

GÖZÜ ufukta bir sanatçıdır Wim Wenders. Yer ve gök yüzlerinin birleştiği çizgiye doğru yolculuklara çıkar. Kentler ve dokunulmamış doğa, yıkım sonrası izler ve umut veren sonsuzluk, politika ve aşk...
Wenders'ı filmleriyle tanır ve severiz. Alman Kültür Merkezi ve TÜRSAK onu fotoğralarıyla da tanıma ve sevme fırsatını sunuyor bize. Bugün başlayıp 7 Kasım'a dek sürecek olan fotoğraf sergisi ve film gösterimleriyle İstanbul üzerinde Wim Wenders rüzgarı esecek.
Wenders'in Amerika ve Avustarlya'da çektiği renkli peyzajlardan oluşan fotoğraf sergisi Tünel'deki Teutonia binasında, hafta içi her gün 10.00 - 19.00 saatleri arasında gezilebilir. Wenders, iki kıtanın da vahşi doğasından çok etkilenmiş fotoğraflarında. Çöller, kanyonlar, toprağın sıcak renkleriyle gökyüzünün maviden griye çeşitlenen soğuk renklerinin karşıtlığı izleyende manzaranın öyküsünü yazma, o büyülü yerlere doğru yolculuğa çıkma isteği uyandırıyor. Wenders, şöyel dişor fotoğrafları için: "Bana göre tanınan ve bilinen şeyler fotoğrafçılığı dışlarlar. O bir keyşif aracıdır ve yolculuğun neredeyse bir araba veya uçak kadar önemli bir parçasıdır. Fotoğraf makinası insanın bir yerlere varmasını sağlar."
Festivaller ve bu tür özel gösterimler dışında kolay kolay izleme olanağı bulunmayan Wim Wenders filmleri de yarından başlayarak 7 Kasım'a dek saat 18:30'da Teutonia'da gösterime sunulacak. Avrupa sinemasının az sayıdaki Alman temsilcisinden Wenders'in, ilk yapıtları olan dört kısa metraj filmi yarın izlenebilir. 17 Ekim'de "İşlerin Gidişi / Der Stand Der Dinge", 20 Ekim'de "Alice Kentlerde / Alice in den Stadten", 21 Ekim'de "Yanlış Hareket / Falsche Bewegung", 22 Ekim'de "Timsahlar Ailesi / Aus der Familie der Panzereschen", 22 Ekim'de "Berlin Üzerinde Gökyüzü / Der Himmel über Berlin", 27 Ekim'de "Ters Melek / Reverse Angel" ve "Oda 666 / Chambre 666", 28 Ekim'de "Giysiler ve Kentler Üzerine / Aufzeichnungen zu Kleidern und Stadten", 30 Ekim'de "Koyu Kırmızı Harf / Der scharlachrote Buchstabe", 31 Ekim'de "Kentte Yaz / Summer in the City", 3 Kasım'da "Zamanın Akışında / Im Lauf der Zeit", 4 Kasım'da "Suyun Üzerindeki Yıldırım / Nickis Film - Lightning over Water", 5 Kasım'da "Kalecinin Penaltı Anındaki Korkusu / Die Angst der Tormanss beim Elfmeter", 6 Kasım'da "Tokyo Ga", 7 kasım'da "Paris Texas".