Kültür Sanat İstanbul'da bir Sürrealist!

İstanbul'da bir Sürrealist!

18.09.2008 - 09:47 | Son Güncellenme:

Sakıp Sabancı Müzesi, 60. yılını kutlayan Akbank’ın sponsorluğunda ve Gala-Salvador Dalí Vakfı’nın işbirliğiyle, dünyaca ünlü sürrealist ressam Salvador Dali’nin eserlerini sanatseverlerin izlenimine sunacak.

İstanbulda bir Sürrealist

SSM’de düzenlenecek “İstanbul’da Bir Sürrealist: Salvador Dalíö başlıklı sergi, kapılarını 20 Eylül’de açacak.
Serginin içeriğine ilişkin, SSM’de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Gala-Salvador Dalí Vakfı Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalans, SSM Müdürü Nazan Ölçer ile Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul ile serginin küratörü Montse Aguer Teixidor katıldı.

Haberin Devamı

-"SANATSEVERLER DALİ’NİN DÜNYASINA GİRECEK"

SSM Müdürü Nazan Ölçer yaptığı konuşmada, söz konusu sergide, Dalí’nin 33 resim, 113 çizim, 111 gravür ve 12 litografisinden oluşan koleksiyonunun, dört ay boyunca SSM’de teşhir edileceğini belirtti. Ölçer, "Sürrealizm gibi sıradan bir ziyaretçinin anlamakta zorluk çekeceği bir sanat akımını, bir de onun ele avuca sığmayan temsilcisini getirmenin zorluğunu elbette biliyorduk. Bu yüzden serginin bir retrospektif olmasında ısrar ettik. Sergi, koleksiyon, mektuplar, notlar ve fotoğraflarla 385 parçaya ulaşacak. Sergi süresince bilinçaltı duygulardan yola çıkıp insanları Dalí’nin dünyasına sokmaya çalışacak ve böylece resimlerin yorumunu yapacağız" diye konuştu.

Haberin Devamı

AKBANK: 60. YILIMIZA UYGUN BİR PROJE

Serginin sponsoru Akbank’ın Genel Müdürü Zafer Kurtul ise 60. kuruluş yıldönümlerini Dali Sergisi gibi büyük bir sanat olayıyla kutladıklarına dikkat çekerek, serginin kendileri açısından önemini şu ifadelerle dile getirdi:
“Bu sergi bizler için olduğu kadar ülkemiz açısından da büyük bir öneme sahip. Çünkü sergi, Dalí’nin İspanya toprakları dışında gerçekleştirilen en büyük sergisi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin yenilikçi gücü olarak yerel ve evrensel kültür mirasını korumanın, yeni kuşaklarla paylaşmanın; sanatı, yaratıcılığı ve inovasyonu temel alan organizasyonları desteklemenin ve sanatçının yanında olmanın en büyük sosyal sorumluluk olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Gelecek nesillere yenilikçi ve analitik düşünce yapısını aşılayacak organizasyonlara destek sağlıyoruz. Gerçekliği yeniden tanımlayabilme cesaretini gösterebilmiş bir dehayı Türk sanatseverlerle buluşturma fikri de, yaratıcılığa ve değişim cesaretine olan inancımızdan kaynaklanıyor. Dünya sanat tarihinin en yenilikçi isimlerinden biri olan Salvador Dalí’nin büyüleyici dünyasını halkımızla bir araya getirmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz."
Serginin sanat çevrelerinde büyük heyecan yarattığını ifade eden Gala-Salvador Dalí Vakfı Müdürü Joan Manuel Sevillano Campalans da “çağının öncüsü ve pek çok şeyi ilk kez gerçekleştiren bir sanatçı olan Salvador Daliönin Türk sanatseverlere en doğru tanıtacak kurumun SSM olduğuna inandıklarını dile getirdi.
Serginin Küratörü Montse Aguer Teixidor ise İspanya’daki önemli sanat müzelerinden gelen ve belki de son kez ülke dışına çıkacak eserlerden oluşan serginin, Gala-Salvador Dalí Vakfı dışında gerçekleştirilen en büyük geçici sergi olma özelliğini taşıdığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

-DALİ TÜM YÖNLERİYLE TANITILACAK

Picasso ve Rodin’in ardından, batı sanatının bir diğer büyük ismi Salvador Dalí’nin eserlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanan SSM, sergi kapsamında düzenlenecek konferanslar, galeri sohbetleri, film gösterimleri, çocuk eğitim programları gibi etkinliklerle, Dalí’yi Türk halkına tüm yönleriyle tanıtmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Akbank Yeni Kuşak Tiyatrosu tarafından Dalí Sergisi için özel olarak hazırlanan “Salvador Dali Göndermeleri İçimi Isıtıyorö oyunu sahnelenmesi, Aralık ayında da Akbank Kısa Film Festivali kapsamında “Dali ve Filmö başlığı altında özel film gösterimlerinin yapılması planlanıyor.