Kültür Sanat İstanbul'u belgeseller saracak!

İstanbul'u belgeseller saracak!

15.06.2010 - 11:40 | Son Güncellenme:

"Documentarist-İstanbul Belgesel Günleri", 22-27 Haziran tarihleri arasında 35 ülkeden 120’den fazla belgeseli sinemaseverlerle buluşturacak.

İstanbulu belgeseller saracak

Balkanlar’ı mercek altına alan etkinlikte, son dönemde dünya festivallerinde ödüller kazanan birçok önemli belgesel gösterilecek.

Etkinlikte, bu yıl ABD’den Lübnan’a, İsviçre’den Hindistan’a, Arjantin’den İzlanda’ya, İran’dan Kore’ye, Danimarka’dan Fransa’ya 35 ülkeden 120’den fazla film izlenime sunulacak.

Filmler Pera Müzesi Oditoryumu, Fransız Kültür Merkezi, Akbank Sanat, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunun İstiklal Caddesi üzerindeki yeni binası Sismanoglio Megaro’da izlenebilecek.

Festivalin bu yılki tematik bölümleri, dünyanın doğal kaynaklarının tükenişine dair filmlerin yer aldığı "Kapitalizm Çıkmazı", sinemacıların kent yaşamına özellikle de metropollere bakışını yansıtan "Kent ve Sinema", dünyanın en sorunlu bölgesinin sorunlarına odaklanan "Ortadoğu’nun Fay Hattı: Filistin-İsrail", kadın olmaktan kaynaklanan sorunların irdelendiği "Kadınlık Halleri" gibi başlıklardan oluşacak.

Yunanistan, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Kosova, Bulgaristan ve Romanya’dan 15 filmin yer aldığı "Balkanlar" bölümünde, bu ülkelerden sektör temsilcilerinin katılacağı ve deneyimlerini aktaracağı panel de düzenlenecek.

Panelde, bölgedeki belgeselcilerin sorunları masaya yatırılırken, Türkiye’deki meslektaşları ile olası işbirliği imkanları tartışılacak. Konuk
konuşmacılar arasında Selanik Belgesel Festivali’nin kurucusu ve direktörü Dimitri Eipides, Saraybosna Film Festivali danışmanlarından Rada Sesic, Balkan Belgesel Merkezi’nden Martichka Bozhilova, Kosova’daki DokuFest Belgesel Film Festivali yöneticisi Veton Nurkollari ile Romanya’dan yönetmen Diana Deleanu yer alacak.

ONUR KONUĞU EYAL SİVAN OLACAK
Documentarist’in bu yılki onur konuğu, İsrail’in devlet politikasının en sıkı muhaliflerinden olan, ses getirmiş filmlerinin yanı sıra akademik çalışmalarıyla da tanınan Eyal Sivan olacak.

Sivan, belgeselin güncel siyasi gündemle ilişkisi üzerine 26 Haziranda sinema dersi verecek. Etkinlik kapsamında Sivan’ın son filmi "Yafa, Portakalın Otomatiği/Jaffa, The Orange’s Clockwork" de izlenime sunulacak. Film, Filistinliler’in Yafa’dan sürülme hikayesini meşhur yafa portakalının tarihi üzerinden anlatıyor.

Etkinlikte Filistin-İsrail sorununa değinen "Budrus", "Kan Bağı", "Amerikan Radikali: Norman Finkelstein’ın Davaları" da gösterilecek.

"MEGAKENTLER" İLK KEZ GÖSTERİLECEK
Documentarist’in bu yılki ana bölümlerinden biri de kentlere ayrıldı. Kent yaşamına ve sorunlarına dair filmlerin yer aldığı "Kent ve Sinema" başlıklı seçkide, Mumbay, Kahire, Şangay ve Bogota üzerine gerçekleştirilen 4 belgeselden oluşan Danimarka yapımı "Citites on Speed" serisinin yanı sıra Jean Vigo, Krzysztof Kieslowski, Alain Resnais, Walter Ruttman, Johan van der
Keuken’in filmleri yer alacak.

"Kent ve Sinema" bölümünde belgeselci Michael Glawogger’ın 1998 tarihli "Megakentler/Megacities" adlı yapıtı da Türkiye’de ilk kez gösterilecek. Akbank Sanat’ta sunulacak olan "kent filmleri" kapsamında, kent ve sinema ilişkisine dair panel ile 20 ve 21. yüzyıl sinemasının kente bakışı üzerine Uğur Kutay’ın sunacağı bir atölye çalışması düzenlenecek.

"Yerli Belgesel Seçkisi", Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından belirlenerek yıl sonunda verilecek "En İyi Belgesel Ödülü"ne aday gösterilen filmlerden oluşacak. Etkinlik, Türkiye belgesel sinemasının gizli cevherlerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla bu yıl bir ustaya da odaklanacak. Etkinlikte Mazhar Şevket İpşiroğlu’nun 5 filmi gün yüzüne çıkacak.

Etkinlik kapsamında Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Akademisi’nde "Belgesel Fotoğraf" ve "Basın Fotoğrafçılığı" programları katılımcıları tarafından hazırlanan "İfade ve Basın Özgürlüğüne Sıkılan Kurşunlar" konulu dokümantasyon sergisi ile "Belgesel Fotoğrafın Mecra Sorunları" başlıklı panel düzenlenecek.

"DOCUMENTARİST YENİ YETENEK ÖDÜLÜ"
Etkinlik kapsamında bu yıl ilk kez belgesel alanında bir ödül verilecek. Yeni kuşak belgeselcileri teşvik etmek amacıyla Hollanda Başkonsolosluğunun parasal desteğiyle verilen 1000 avroluk "Documentarist Yeni Yetenek Ödülü", Türkiye’den festivalde filmi gösterilen belgeselcilerden birine verilecek.

Ödülün jürisi Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Onno Kervers, Romanyalı yönetmen Diana Deleanu, yönetmen Yeşim Ustaoğlu, oyuncu Tülin Özen ve akademisyen yazar Uğur Kutay’dan oluşuyor.