Kültür Sanat Kadeş Anlaşması’nın kopyası Torino’da

Kadeş Anlaşması’nın kopyası Torino’da

23.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Roma Kültür ve Turizm Müşavirliği tarafından M.Ö Mısırlılar ve Hititler arasında imzalanan Kadeş Barış Anlaşması’nın bir kopyası İtalya’daki Torino Antik Mısır Eserleri Müzesi (Museo Egizio) yetkililerine sergilenmek üzere teslim edildi.

Kadeş Anlaşması’nın kopyası Torino’da

SERAY ŞAHİNLER - Müze müdürü Cristiano Greco katıldığı bir yayında eserin orijinalinin İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi’nde olduğunu ve sergilenen parçanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hediye edildiğini söyledi. Türk yetkililer ise kültür ve turizmin başarının anahtarı olduğunu, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un direktifiyle eserin replikasının müzeye hediye edildiğini belirtti. 

Haberin Devamı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan Kadeş Barış Anlaşması’nın replikası, galerideki orijinal eserler içinde antik olmamasına karşın en çok ilgi gören eserlerden biri oldu. Roma Kültür ve Turizm Müşavirliği geçen yıldan beri özellikle Hitit Uygarlığı’nı ön plana çıkaran projeler yapıyor. İtalyanca bir monografi, Hitit Efsanesi Telipinu’yu anlatan ve okullara dağıtılan bir çizgi roman, La Sapienza Üniversitesi ve Antalya Opera ve Balesi sanatçılarıyla birlikte gerçekleştirilen konserler bu projeler arasında.