Kültür Sanat “Kadın sinemacılar olarak her yerdeyiz”

“Kadın sinemacılar olarak her yerdeyiz”

06.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nden Onur Ödülü alan Nur Sürer, sinemacı kadınların ağırlığının sektörde artmasına şahit olduğunu ve bunun sevindirici olduğunu söyledi

“Kadın sinemacılar olarak her yerdeyiz”

Nil Kural / Ankara - Kadın sinemacılarının temsili tüm dünyada son yıllarda olduğu kadar tartışılmıyorken başlayan ve bu yıl 24. yılını kutlayan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, çevrimiçi gösterimlerin ardından Cer Modern ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde fiziksel gösterimlere başladı. Önceki gün Cer Modern’in bahçesinde düzenlenen açılış töreni, az sayıda konukla açık havada yapıldı. Yetkin Dikinciler ve Şenay Gürler’in sunduğu törende hem 11 Haziran’a kadar sürecek fiziksel gösterimlerin başlangıcı kutlandı hem de festivalin onur ve başarı ödülleri sunuldu. Açılışta Onur Ödülleri oyuncu Nur Sürer ve oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu-şarkıcı Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, müzisyen Ekin Fil ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’e, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Ahsen Eroğlu’na verildi. Açılış boyunca kadın dayanışmasının güçlükleri aşmadaki önemi vurgulandı. “İstanbul Sözleşmesi Bizim” yazılı maskelerin işaret ettiği hak mücadelesi de konuşmalarda sıklıkla dile getirildi. Gecede, Batman’da intihar eden İpek Er’e cinsel saldırı suçundan tutuksuz yargılanan eski uzman çavuş Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında dava açılan oyuncu Ezgi Mola’ya da “Yalnız değilsin” mesajıyla destek verildi.

Haberin Devamı

“Kadın sinemacılar olarak her yerdeyiz”

“Gökkuşağından korkmayın”

Festivalin 30 yaş altı isimlere verdiği Genç Cadı Ödülü’nü alan oyuncu Ahsen Eroğlu, ödülünü sektördeki güçlü kadınlara teşekkür ederek aldı ve eşitlik için birlikte ses çıkarmanın önemini vurguladı. Bilge Olgaç Başarı Ödülü’nü alan isimlerden müzisyen Ekin Fil, görmezden gelinen sahne emekçilerini gündeme getirdi. Oyuncu ve şarkıcı Ayta Sözeri, Onur Haftası olduğunu belirtti “Gökkuşağından korkmayın, onu sevin” dedi. Onur Ödülü alan Zuhal Olcay, gönderdiği videoda kadın sinemacılara selam yollarken, bu yılki diğer Onur Ödülü sunulan Nur Sürer, konuşmasında sektördeki değişimden bahsetti. Sürer, mesleğe başladığı dönemle şu an arasında setlerdeki kadınların ağırlığının artmasının sevindirici olduğunu söyledi: “Kadın sinemacı olarak Uçan Süpürge gibi bir festivale sırtımı yaslamak bana kendimi çok iyi hissettiriyor. Kadın sinemacılar olarak her yerde varız.”

Haberin Devamı

Yarının programı

Bugün sokağa çıkma yasağı nedeniyle gösterimlere ara verecek Uçan Süpürge’de yarın Josephine Decker imzalı “Shirley”, gösterilecek filmler arasında yer alıyor. Korku türünde yazan Shirley Jackson’ın hayatından kurmaca bir kesit sunan film, iki kadın arasında gelişen özel bir bağa odaklanıyor. Yarın gösterilecek diğer bir dikkat çekici film, şubat ayında Berlinale’nin Panorama bölümünde gösterilen “As I Want”. Samaher Alqadi, belgesel filminde Arap Baharı sırasında kadınların hem devlete hem erkeklere karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.