Kültür Sanat Karadeniz’e ilk kazma vurulacak

Karadeniz’e ilk kazma vurulacak

11.04.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz’de ilk kez bilimsel, klasik arkeolojik kazıya izin verildi. Kazı sezonunun başlamasıyla, daha önce yüzeysel araştırmalarda tespit edilen, dünyada benzeri az görülür taban mozaiklerine sahip erken Bizans Dönemi’ne ait kilise binaları gün ışığına çıkarılacak

Karadeniz’e ilk kazma vurulacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Arkeolog Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergün Laflı, Bakanlar Kurulu kararıyla kendisine Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianoupolis Ören Yeri’nde arkeolojik kazı yapma izni verildiğini bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Laflı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce Karadeniz Bölgesi’nde çeşitli müzelerin kazı çalışması yürüttüğünü, ilk kez bilimsel, klasik arkeoloji kazısına izin verildiğini belirtti.

Haberin Devamı
Klasik çağda bölgenin "Paphlagoina" olarak bilindiğini kaydeden Yrd. Doç. Laflı, daha önce Hadrianoupolis ören yerinde yaptıkları yüzey araştırmalarında çok önemli arkeolojik keşiflere ulaştıklarını bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi izniyle yedi kişilik ekip ile Karabük-Bartın-Sinop bölgesinde önceki yıllarda çalışma yürüttüklerini ifade eden Yrd. Doç. Laflı, Bakanlar Kurulu tarafından bölgede kendisine kazı izni verilmesinin "ilk" olduğunu iddia etti.

"Bu yıl Karadeniz’e ilk kazma vurulacak" diyen Yrd. Doç. Laflı, şu bilgileri verdi:

"Karadeniz’de ilk kez bilimsel, klasik arkeolojik kazıya izin verildi. Kazı sezonunun başlamasıyla Fransız ve Alman arkeologlarla daha önce yüzeysel araştırmalarda tespit ettiğimiz, erken Bizans Dönemi’ne ait birbirinden uzak inşa edilmiş üç adet kilise binasını kazacağız, temizleyeceğiz, restorasyonunu yapacağız. Bunlardan ikisinin, dünyada benzeri az görülür taban mozaikleri belgelendi.

Müze tarafından yapılan kurtarma kazılarında, İ.S. 6. yüzyıla ait dünyada çok az örneği bulunan ve İncil’de isimleri geçen Dicle, Fırat, Geon ve Phison ırmaklarının ikonografik anlamda tasvir edildiği taban mozaikleri, erken Bizans mozaik sanatında önemli bir yer teşkil edecek niteliktedir. Bölgede geçen yıllarda yaptığımız çalışmalarda hiç keşfedilmemiş bir Roma tapınağı, geç Helenistik çağa ait bir sarnıç, orta Bizans dönemine ait bir sur ile geniş bir Roma mezar alanı incelemiştik."

Yrd. Doç. Laflı, Eskipazar’ın, Karabük, Bartın ve Sinop gibi üç kentle sınırı bulunduğunu, antik çağda bölgenin üzüm üretimi ve satışında önemli bir merkez konumunda olduğunu söyledi. Batı Karadeniz’in arkeolojik açıdan çok az bilinen bir bölge olduğunu, kendilerine verilen "ilk kazı izninden" sonra, arkeologların daha geniş alanda çalışma yürüteceğine inandığını belirten Yrd. Doç. Laflı, "Bu bölgede de önemli tarihi kentlerin bir gün yüzüne çıkartılacağına inanıyorum" dedi.