Kültür Sanat Kıyamet yeniden kopuyor!

Kıyamet yeniden kopuyor!

08.08.2008 - 11:40 | Son Güncellenme:

Bu hafta vizyona giren olan Apocalypse Now Redux, 1979 yılında yapılan fimin, daha önce kullanılmayan görüntülerle 53 dakika uzatılmış hali.

Kıyamet yeniden kopuyor

Defne Alphan

Haberin Devamı

Apocalypse Now -Kıyamet’i ilk gösterildiği yıllarda seyretmiş olanlar bile şüphesiz hâlâ mühiş bir müzik (Wagner’in The Ride of the Valkyries’i) eşliliğindeki ünlü helikopter sahnesini hatırlıyorlardır. Vietnam Savaşı ile ilgili en iyi filmlerden biri olan Apocalypse Now, gösterildiği 1980 yılında iki Oscar olmak üzere toplam 15 ödül almıştı. Filmin senaryosu Joseph Conrad’ın Heart of Darkness - Karanlığın Yüreği adlı novellasından yola çıkılarak yazıldı.
Apocalypse Now, Coppola’nın çekim aşaması en dertli filmi oldu. Filipinler’deki şartlardan ekipten birçok insan hastalandı. Harvey Keitel’in setten kovulmasıyla yerine gelen başrol oyuncularından Martin Sheen, çekimler sırasında kalp krizi geçirdi. Çekimleri uzayan filmin bütçesi beklenenin dört katına çıkınca, Coppola filmi kendi finanse etmek zorunda kaldı.
Bu hafta vizyona giren olan Apocalypse Now Redux, 1979 yılında yapılan fimin, daha önce kullanılmayan görüntülerle  53 dakika uzatılmış hali. Bu ek bölümlerle filme iki de yeni karakter kazandırılmış oluyor: Colleen Camp’in oynadığı bir playboy ve Aurore Clement’ın canlandırdığı Fransız kadın karakteri.

Haberin Devamı

İki yeni karakter

Yüzbaşı Willard, Vietnam’da savaş sırasında yaşadıklarından ruhsal dengesi bozulmuş, emir komuta zincirinden çıkmış, kendi kurallarıyla bir birlik yöneten Albay Walter E. Kurtz’u bulup öldürmekle görevlendirilir.  Görev peşinde savaşın içine  dalan Yüzbaşı Willard da  Vietnem Savaşı’nın gerçekleriyle karşılaşacaktır.
2001’de 13 yeni sahne eklenerek, Francis Ford Coppola ve Walter Murch tarafından kurgusu tekrar yapılan Apocalypse Now Redux, yeni tekniklerle de rötuşlandı. Film, savaştan çok insanların savaş sırasındaki ruh durumlarını ve yaşadıkları travmaları anlatıyor.
Kadrosunda Harrison Ford, Robert Duvall, Laurence Fishburne gibi oyuncuların da yer aldığı filmde, yarattığı Yüzbaşı Willard karakteriyle Martin Sheen oyunculukta sınıf atlamıştı. Marlon Brando ise yine harika oyunculuğuyla seyredenlerin unutamadığı bir Albay Kurtz portesi çiziyor. Daha önce izlediyseniz bile hâlâ kaçırılmayacak bir film Apocalypse Now.  

Haberin Devamı

KIYAMET

Apocalypse Now Redux
Yön.: Francis Ford Coppola
Oyn.: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Laurence Fishburne, Dennis Hopper, Harrison Ford.
Süre: 153 dakika
imdb.com puanı: 8.6

Korkuyu yaşadı ve filmini çekti

Küçük bir çocuğun yaşadığı evde, bir gece geç saatte kapı çalınır. Kapıdakiler yabancıdır. Ev halkı yadırgar, küçük çocuk korkar. Sonradan öğrendiklerine göre gelenler soymak için evin boş olup olmadığını kontrol eden hırsızlardır.
Bu evdeki küçük çocuk Bryan Bertino, ilerleyen senelerde ilk senaryosunu o gece yaşadıklarından esinlenerek yazar. Bertino daha sonra yönetmen koltuğuna da oturarak  senaryosunu yazdığı The Strangers - Ziyaretçiler’i çeker. Filmin başrolünde Liv Tyler var. Krsiten Mckay ve James Hoyt bir arkadaşlarının düğününden çıkıp, James’in ailesinin yazlık evlerinde romantik bir gece geçirmeye gelirler. Fakat sabah karşı çalınan kapıdan sonra geceleri hiç de planladıkları gibi gelişmez. Üç maskeli yabancı evi kuşatmıştır. Çiftin hayatta kalmaları pek kolay olmayacaktır.

Haberin Devamı

Ziyaretçiler
The Strangers
Yönetmen: Bryan Bertino
Oyuncular: Liv Tyler, Scott Speedman, Alex Fisher, Gemma Ward
Süre: 85 dakika
imdb.com puanı: 6.8

Keyifli bir yol hikâyesi

Jessica Lange, Kathy Bates ve Joan Allen’in üç yakın arkadaşı canlandırdıkları Bonnville, özellikle kadın seyicilerin iyi vakit geçirebilecekleri keyifli bir yol filmi. Bonneville, yönetmeni Cristopher N. Rowley’nin ilk uzun metrajı.
Arvilla Holden’ın 20 yıllık kocası ölmüş, yakılıp küllerinin gökyüzüne salınmasını vasiyet etmiştir. Arvilla’nın üvey kızı ise gökyüzü olayına sıcak bakmamakta, babası için cenaze töreni düzenlemek istemektedir. Bunun üzerine Arvilla, iki yakın arkadaşını da yanına alarak kocasının 66 model Bonneville’iyle külleri kıza teslim etmek için yola çıkar. Bu yolculuk üç kadın için de hayatlarının macerası olacaktır.

Bonneville
Yön.: Christopher N. Rowley, Oyn.: Jessica Lange, Kathy Bates, Joan Allen, Christine Baranski   Süre: 93 dakika - imdb.com puanı: 6.1

Haberin Devamı

Lordi’den kötü klişeler

Haftanın korku fimlerinden Dark Floors-Ölüm Kapanı, Finlandiyalı rock grubu Lordi’nin üyelerinden Mr. Lordi’nin bir projesi. Hastanede geçen bir korku filmi yapmak isteyen Mr. Lordi, kendine bir yapımcı bularak projesine hayat vermiş. Ölüm Kapanı’nı, grubun bir çok klibini yönetmiş olan Pete Riski çekmiş. Filmdeki canavarları Lordi grubunun üyeleri canlandırıyor. 
Ben ve otistik kızı Sarah, yanlarında birkaç kişiyle birlikte hastane asansöründe kalırlar. Asansör çalışıp kapıları açıldığında hastanenin terk edilmiş olduğunu görürler. Grubun hastaneden çıkmak için her denemesi bir dehşetle sonuçlanır. Kısa süre sonra hastanenin içindeki tuhaf yaratıklar da grubun peşine düşer. 
Gidip gelen elektrikler, titrek floresanlar, olayları resmeden küçük bir kız, terk edilmiş bir bina gibi bir korku filmi için klişenin de klişisesi unsurlar barındıran film sadece “Kötü de olsa yaratıklı korku filmlerini seviyorum” diyenler için.

ÖLÜM KAPANI

Dark Floors
Yönetmen: Pete Riski
Oyuncular: Skye Bennett, Noah Huntley, Dominique McElligot, Leon Herbert
Süre: 84 dakika
imdb.com puanı: 4.5

Sorun üstüne sorun çıkınca


Charlize Theron’un hem yapımcılığını üstlendiği hem de küçük bir rol aldığı Sleepwalking -Uyurgezer, görsel efekt uzmanı William Maher’in ilk yönetmenlik tecrübesi.
Joleen ve 11 yaşındaki kızı Tara, kiralık evlerinden kovulunca, Joleen’in erkek kardeşi James’in evine yerleşirler. Kısa bir süre sonra Joleen, bir mektup bırakarak evden gidince Tara’ya bakma görevi James’e kalır. Bir süre sonra James işini kaybedip sosyal görevliler Tara’nın peşine düşer ve ikili Utah’a James’in çocukluğunun geçtiği çiftliğe sığınırlar. Çiftlikte babasının acımaz davranışlarıyla karşı karşıya kaldıklarında James, Tara’nın zarar görmemesi için elinden geleni yapacaktır.
Film, fena olmayan oyunculukları, baştan sona sorun üstüne sorun getiren hikâyesinin içinde boğulmasını engelleyemiyor. Filmin oldukça yavaş akması ve 90 dakika boyunca tek bir olumlu gelişmenin olmaması seyri zorlaştırıyor. 

UYURGEZER

Sleepwalking
Yön.: Bill Maher
Oyn: Charlize Theron, Woody Harrelson, Denis Hopper, Nick Stahl, AnnaSophia Robb
Süre: 100 dakika
imdb.com puanı: 6.1

Küçük kız hayaletlerinden sıkılmayanlara

İntikam almaya gelmiş küçük kız hayaletlerinden sıkılmamış olanlar için, haftanın korku filmi seçeneklerinden biri Shutter - Resimdeki Hayalet. Film, 2004 yapımı aynı adlı Tayland filminin yeniden çevrimi.
Yeni evli çift Ben ve Jane aldıkları bir fotoğraf işi için Japonya’ya gitmek üzere yola çıkarlar. Arabayla karanlık bir orman yolunda ilerlerlerken yanlışlıkla küçük bir kıza çarparak ölümüne neden olurlar. Kendilerine geldiklerinde çarptıkları kızdan hiçbir iz bulamazlar. Kazanın ardından Tokyo’ya ulaşan ve işe başlayan çift, Ben’in çektiği fotoğraflarda beyaz lekeler olduğunu fark eder. Jane, bu lekelerin intikam almaya gelmiş küçük kız olduğuna inanmaktadır.

RESİMDEKİ HAYALET

Shutter

Yönetmen: Masayuki Ochiai
Oyn: Joshua Jackson, Rachael Taylor, Süre: 85 dk  imdb.com puanı: 4.8