Kültür Sanat Lavlar altında aşk

Lavlar altında aşk

02.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Lavlar altında aşk

Lavlar altında aşk

"Dante Yanardağı / Dante's Peak" - Yönetmen: Roger Donaldson / Görüntü: Andrzej Bartkowiak / Senaryo: Leslie Bohem / Müzik: John Frizzel / Oyuncular: Pierce Brosnan (Harry), Linda Hamilton (Rachel), Charles Hallahan (Paul).

AYNI anda hem agorafobi hem klostrofobi sahibi olmak ister misiniz? Hayır mı? O zaman "Dante Yanardağı"nı izleyip izlememeyi bir kez daha düşünün. Aslında "Dante Yanardağı" bir felaket filmi olarak gayet uslu duruyor. Ancak benim gibi her türlü şiddetten tırsanlar filmin bir bölümünü parmak arası kadrajla (*) izleyerek fobiler edinmeden sinemadan çıkabilirler!
"Para" dergisi tarafından ABD'nin "nüfusu yirmi binin altında, en çok yaşanılası ikinci kenti" seçilen Dante Doruğu'ndayız. Sönmüş yanardağın görkemli gölgesinde ormanlar, göller, sıcak su kaynaklarıyla kaplı, İtalyan göçmenlerin yaşadığı bir kasaba burası. Meğer yanardağ sönmemiş, yalnız uyuyormuş.
Sismolojik hareket kaydedilir kaydedilmez, sevgilisini Kolombiya'daki bir yanardağ patlamasında yitiren volkanolog Harry Dalton, hemen oraya gönderilir.
Kadere bakın: Dante Doruğu'nun belediye başkanı kocası tarafından terk edilmiş, iki çocuk annesi genç ve güzel Rachel'dır. Doğal bir afetin ortasında hayırlı bir işin gerçekleşeceğini böylece anlarız.
Harry'nin patronu ve meslektaşları Dante'nin karlı doruğunun ateş kusacağı yolunda kesin bilimsel kanıtlar bulamasalar da kahramanımız yaklaşan felaketi sezer. Ancak geç kalınmıştır. Rachel'ın çocukları uğruna lavlar ve küller altında ölüm kalım savaşına başlarlar. Sürpriz bir son görmenize olanak bulunmadığını siz de biliyorsunuz.
Özel efektlerle donatılmış, kanıksadığımız felaket filmlerinden biri "Dante Yanardağı". Patlama öncesi gerilimin yaratılamayışı en belirgin kusuru. Kişilikler üzerinde birazcık çalışılsa daha inandırıcı ve etkili olabilirdi.
(*)Dehşete kapılınan anda eller yüze örtülür. Pierce Brosnan'ın kırılan dirseğinden fırlayan kemik gibi ucuz etki yaratan görüntülere kaş yapılır. Perdenin kalan bölümü izlenir.