Kültür Sanat Leyla Erbil, 1 Mayıs Komitesi’nden ayrıldı

Leyla Erbil, 1 Mayıs Komitesi’nden ayrıldı

03.09.2008 - 02:42 | Son Güncellenme:

Uluslararası PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Edebiyatçılar Derneği tarafından oluşturulan ‘Yazarlar 1 Mayıs 2009 Komitesi’nin kurucusu Leyla Erbil komite başkanlığından istifa etti.

Leyla Erbil, 1 Mayıs Komitesi’nden ayrıldı

 Erbil, Taksim Meydanı’nda ölen ve yaralanan emekçilere 1 Mayıs 2009’da saygı duruşunda bulunmak amacıyla haziranda oluşturulan komiteden, bazı yazarlarla fikir ayrılığına düştüğü için ayrıldığını belirtti.
Kuruluşu sırasında Latife Tekin, Ayşegül Devecioğlu, Bilgesu Erenus ve Mahmut Temizyürek’in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazarın destek verdiği komite, yazarların Osmanlı’dan bu yana işçi sınıfının içinde yer almış olmalarından hareketle yola çıkmış ve bu bilinci yeniden oluşturmayı amaçladıklarını açıklamıştı.
Oluşumun düşünsel mimarı Erbil, komiteden ayrılması hakkında yaptığı açıklamada “İşçi sınıfı ekseninde dayanışma ve sol toparlanma amacıyla kurduğum ‘Yazarlar 1 Mayıs 2009 Komitesi’nden nesnel koşulların henüz oluşmamış olması gerekçesiyle istifa ediyorum” dedi.
Leyla Erbil, ‘nesnel koşulların oluşmaması’ konusunda ise şunları söyledi: “Komite sekreteryasındaki arkadaşlarımla gayet iyi çalıştık. Ama komitedeki bazı yazarlarla siyasi fikir ayrılığına düştük. Bu şartlar altında sağlıklı bir çalışma yürütemeyeceğimize karar verdiğim için istifa ettim.”  n KÜLTÜR SANAT