Kültür Sanat Milliyet Sanat 35 yaşında

Milliyet Sanat 35 yaşında

03.09.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

29 Eylül’de 35. yaşına girecek olan, Türkiye’nin en köklü sanat dergisi Milliyet Sanat, yeni sayısında 10. Uluslararası İstanbul Bienali’ni kapağına taşıdı

Milliyet Sanat 35 yaşında

8 Eylül - 4 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan 10. Uluslararası İstanbul Bienali, kenti gene dev bir plastik sanatlar fuarına çevirecek. Milliyet Sanat dergisi eylül sayısı için hazırladığı bienal dosyasında, 10. Bienal’in küratörü Hou Hanru ile yapılmış özel bir söyleşiye yer verdi. Söyleşinin satır aralarında sanatseverlere yardımcı olacak, ayrıntılı bir yol haritası yer alıyor.
Ayrıca Alin Taşçıyan bienalde “Tanıklık” adlı çalışmasını sergileyen Kutluğ Ataman ve “Auroras” eseriyle yer alacak olan Atom Egoyan ile söyleşti. Etkinlikte yoğun varlık gösteren Çinli sanatçıları ve “Gecegezenler” programı hakkındaki ayrıntıları da bienal dosyasında okuyabilirsiniz. 

Plastik sanatlarda hareketli günler
Eylülde bienal dışında da yoğun bir plastik sanatlar hareketliliği yaşanacak. Şehrin önde gelen galerilerinden biri olan Milli Reasürans’ın ev sahipliği yapacağı Mustafa Horasan sergisini, Ömer Uluç’un bienale paralel olarak gerçekleştireceği “Vapurların Seyri” projesini de bu sayıda bulabilirsiniz.
Dergide 28 yıllık sanatçı Esat Tekand’ın yeni sergisi, Akbank Sanat’ta açılacak karma sergi “Melez Anlatılar” ve Füsun Onur’un Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde izlenebilecek olan “Erratum Musicale”si de unutulmadı.
New York’tan yazan Şebnem Şenyener’in ünlü ressam Gustave Courbet’nin kadın modelinin cinsel organını resmettiği tartışmalı tablosu “Dünyanın Kökeni”nin güncelliğini incelediği yazısı, bu sayının en ilgi çekici konuları arasında. Caravaggio’yu konu alan Jonathan Harr imzalı “Kayıp Tablo” adlı kitabın yayımlanmasından yola çıkılarak hazırlanan yazı ise ressamın dahi olarak portresini çiziyor. Arkeoloji sayfalarında da Trakya’da geriye kalan az sayıdaki tarihi yerden biri olan Tekirdağ Menekşe Çatağı’nı okuyabilirsiniz.

 

En beğenilen savaş karşıtı yapıtlar

 

Milliyet Sanat 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla sanatçılara kendi dallarında en beğendikleri savaş karşıtı yapıtı sordu. Gelen yanıtlar arasında plastik sanatlarda Picasso’nun “Guernica”sı, sinemada Rossellini’nin “Paisa”sı, tiyatroda Brecht’in “Cesaret Ana”sı, müzikte ise John Lennon’ın “Imagine”ı öne çıktı. Diğer seçimleri de eylül sayısında görebilirsiniz.

 

Mehmed Uzun’un savaşı

Uzun süre kanserle mücadele eden Mehmed Uzun’un ölümle savaşını etkileyici bir şekilde ele aldığı yazısı, bu sayının en vurucu anlatımına sahip. Genç yaşta aramızdan ayrılan düşünür Ulus Baker de dergide yerini aldı. 
Semih Gümüş, yeniden basılan “Mrs. Dalloway” dolayısıyla Virginia Woolf’u, Ömer Türkeş de “Genç Adem” adlı kitabı Türkçeye ilk kez kazandırılan Alexander Trocchi’yi yazdı.  Milliyet Sanat dil tartışmaları konusunda suskun kalan dilbilimcilerin de kapısını çaldı ve bu konudaki düşüncelerini öğrendi. Kitapları yeniden basılan Ümit Yaşar Oğuzcan da edebiyat sayfalarının konuklarından...   Beyazperdedeki müzisyen portreleri  

Milliyet Sanat’ın sinema sayfaları her zamanki gibi zengin ve renkli. Atilla Dorsay Bob Dylan’dan Blondie’ye, Nina Simone’dan Dario Moreno’ya kadar yeni sezonda biyografilerini beyazperdede izleyeceğimiz müzisyenleri yazdı. Milos Forman’ın yönettiği “Goya’nın Hayaletleri”nde başrollerden birini oynayan Natalie Portman’ın portresiyle, Türk sinemasındaki ressam kökenli yönetmen ve oyuncuları ile ayın yeni filmlerini bu sayfalarda okuyabilirsiniz.   

 

  Ayın DVD’si Amen

Milliyet Sanat bu ay okurlarına Costas Gavras’ın usta işi filmi “Amen”i armağan ediyor. “Amen”, Nazilerin Yahudi soykırımı karşısında sessiz kalan Katolik Kilisesi’ni güçlü bir şekilde eleştiriyor.  

Yazarlar