Kültür Sanat Mine Sanat Galerisi’nin belleği dijitalde

Mine Sanat Galerisi’nin belleği dijitalde

29.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 1985’ten bu yana faaliyetlerini sürdüren Mine Sanat Galerisi’nin kuruluşundan 2000 yılına dek düzenlediği sergi ve etkinliklere odaklanan arşiv koleksiyonu, Salt Araştırma’nın Sanat Arşivi’ne eklenerek çevrimiçi erişime açıldı.

Mine Sanat Galerisi’nin belleği dijitalde

Salt Araştırma tarafından kataloglanan ve 810 belgeden oluşan arşiv, archives.saltresearch.org adresinden çevrimiçi olarak incelenebiliyor.

Haberin Devamı

Mine Sanat Galerisi, 1980’lerde Kadıköy’de geçen hafta kaybettiğimiz Adnan Çoker, Şenol Yorozlu, Serhat Kiraz, Meriç Hızal, Can Maden ve Berna Erkün gibi birçok sanatçının uğrak yeri olan Melodi Müzikevi’nin üst katında açıldı. Resmî olarak 1985’te Mine Gülener tarafından kurulan galeri, yıllar içerisinde Kadıköy’de çeşitli mekânların yanı sıra Nişantaşı ve Bodrum’da faaliyetlerini sürdürdü.

Mine Sanat Galerisi’nin belleği dijitalde

Yusuf Taktak, Adnan Çoker, Mustafa Ata ve Mine Gülener 1990 yılında “Mustafa Ata / Yusuf Taktak” sergisinin açılışında. 

Dönemine ışık tutuyor

Bölgede sanat dünyasının gelişimine katkı sunan galerinin oluşuma dair ilk adımlar, aralarında        Adnan Çoker, Mustafa Ata, Zekai Ormancı, Serhat Kiraz, Nur Koçak ve Yusuf               Taktak’ın da bulunduğu bir grup sanatçı ile fikir paylaşımı içerisinde atıldı. 1985’ten günümüze pek çok sanatçının kişisel ve grup sergilerinin yanı sıra her yıl gerçekleştirilen, toplam 25’i aşkın yaz sergisi düzenledi, çeşitli sanat fuarlarına katıldı. Atölye ve etkinliklerle bu sergilerde ele alınan konuların daha geniş kitlelerce tartışılmasını teşvik ederek Türkiye sanat ortamına katkı sağladı. Arşiv, galerinin 1985-2000 yıllarında gerçekleştirdiği faaliyetleri odağına alıyor. Galerinin düzenlediği sergi ve etkinliklere katılmış olan, aralarında Yusuf Taktak, Tomur Atagök, Serhat Kiraz, Nur Koçak ve Mustafa Altıntaş’ın da bulunduğu sanatçıların Salt Araştırma’daki arşivleriyle birlikte, dönemin sanat ortamına bütüncül bir bakış sunuyor.