Kültür Sanat 'Mozart da çalarız Japon müziği de'

'Mozart da çalarız Japon müziği de'

29.01.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü müzisyenlere eşlik eden ENBE orkestrasına istediğiniz temayı söylemeniz yeterli. Şef Behzat Gerçeker: "Özel kostüm ve peruklarla Mozart çalıyoruz. İsterseniz Japon müziği de çalabiliriz"

Mozart da çalarız Japon müziği de

Yaprak Aras - Milliyet Pazar

Barry White, Richard Clayderman, Luciano Pavarotti, Goran Bregoviç, Monica Molina ve Placido Domingo... Dünyaca ünlü sanatçılar Türkiye konserlerine orkestralarını geride bırakarak geliyor. Starların orkestra ihtiyacını ise Engin Titiz ve Behzat Gerçeker'in yaklaşık 11 yıl önce kurduğu, adını isimlerinin ilk iki harfinden alan ENBE orkestrası karşılıyor. Eski Almanya Başbakanı Helmut Kohl'ün oğlu Peter Kohl ile Elif Sözen'in düğününde de AGİT Zirvesi'nde de onlar çaldı. Gelecek aylar içinde "Behzat Gerçeker'le Müzikal Geçiş" isimli bir albümü de çıkacak olan ENBE orkestrasının şefiyle konuştuk...

ENBE orkestrası nasıl kuruldu?
Ülkemizde çok başarılı müzisyenler dururken neden büyük orkestralar geliyor diye düşündük ve bu işin başlangıcını yapalım dedik. O zamanki menajerimiz Ahmet San'ı orkestraların Türkiye'ye getirilmesine gerek olmadığı konusunda ikna ettim ve Barry White'ın 12 yıl önce AKM'de verdiği konserde bir araya gelmemizi sağladı. Barry White'ın tereddütleri vardı. Türkiye'nin nasıl bir yer olduğunu bilmiyor neticede. Bana "Orada doktor var mı?" gibi şeyler soruyordu. Ama bizden 10 prova istemesine rağmen üçüncü provamızda "Bu iş bitmiştir" dedi ve başka provaya gerek kalmadı. Konser de müthiş geçti. White "Böyle bir performans beklemiyordum açıkçası" dedi.

Düğünlerde de çalıyorsunuz. Örneğin Peter Kohl ve Elif Sözen'in düğününde çalmanız nasıl oldu?
Müzisyenlere eşlik ederken kendi müziğimizi de sunmaktı ENBE'yi kurma amacımız. Bir taraftan insanları böyle de etkilemeye başladık. Orkestra istediklerinde akla biz geliyoruz. Helmut Kohl'ün bütçesi sınırsız. Oğlunun düğünü için Berlin Filarmoni'yi de getirebilirdi. Peter Kohl gelip bizzat bizim çaldığımız yerlerde dinledi. Daha sonra da Münih Filarmoni Orkestrası'nın müzik direktörüne dinleterek onun teyidini aldı. 

"Şovu Paul Anka'da gördüm"

Özcan Deniz'in Caruso'yu, Asena'nın "Man In The Mirror"ı söylemesi de sizin projeleriniz...
Ünlü yabancı sanatçılara eşlik etmek sadece manevi tatmin aslında. Türk sanatçıları da kendi tarafımıza çekmeye çalışıyoruz. En önemli konserimizi mart ayı sonunda Nükhet Duru, Özcan Deniz ve Yaşar, büyük senfonik orkestra ile birlikte verecek. Onlara düet yaptırmak istiyoruz. Bir de klasik müziği Türk insanına sevdirmeye çalışıyoruz. Bunun için de ünlü bir şovmenle Danny Kaye gibi bir orkestra yönetme planımız var. Artık sadece şarkını söyle ve git formatında olmamalı konserler. Show business dünyada daha farklı bir boyutta. Çok iyi dans etmek, insanları etkilemek, görselliğe önem vermek lazım. Türkiye'ye Paul Anka geldiğinde gördüm şov nasıl yapılır. ENBE ile Türk sanatçıları da bu formata sokmak istiyoruz.

Her temaya göre orkestra
ENBE orkestrası belirli temalara göre hazırlanabiliyor. Konser programının yanı sıra dans gösterisi de ortaya koyabilen ENBE'nin şefi Gerçeker, şunları söylüyor: "Mozart istediklerinde, özel kostüm ve peruklarla Mozart çalıyoruz. İsterseniz, Japon müziği de çalabiliriz. Bir İtalyan gecesi mi istediniz? Domingo'dan, Pavarotti'den aryalar sunabiliriz. Örneğin Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir toplantı öncesi klasik Türk musikisi enstrümanlarıyla senfonik orkestrayı ve kulüp müziklerini birleştirip bir konser verdik."