Kültür SanatMürekkebin sanata dönüşünün öyküsü

Mürekkebin sanata dönüşünün öyküsü

17.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mürekkebin sanata dönüşünün öyküsü

Mürekkebin sanata dönüşünün öyküsü

YAPI Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi sezonun son etkinliğinde yazı araçlarının 700 yıllık öyküsünü anlatan ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Kronolojik olarak kurgulanan ve koleksiyoner Mehmet Akgül'ün 1970 yılından bu yana topladığı, kalem başta olmak üzere, yazı yazarken kullanılan her türlü esas ve yardımcı araçların yer aldığı "Mürekkep Zamanlar" sergisinde; koleksiyonun en eski parçalarını oluşturan Selçuklu dönemine ait bronz mürekkep hokkaları ve mürekkep karıştırıcıları, kamış kalemler, mürekkep hokkaları, maktaalar, divitler, divit uçları, kalemtraşlar, yazı malzemelerinin saklandığı kuburlar ve yazı çekmecelerinin 1200 yıllarından 1800'lerin sonlarına kadar geçirdiği evrimin öyküsü örneklerle anlatılıyor. Ayrıca, mürekkebe batırılarık kullanılan divitlerin yerini alan dolma kalemler en basitinden en gelişmişine, işlevine, tipine, markalarına göre gruplanmış, yaklaşık 300 kadar örnekle sergileniyor. Sergide yer alan objeler ağırlıklı olarak Anadolu ve Osmanlı'da gelişen sanatların ürünlerini yansıtıyor.
İslam dünyasında yazının resmin yerini alması ve kutsal sayılan dini yazıları en güzel biçimde yazma çabasının doğurduğu hat sanatı, Batı Rönesansı ile yarışacak hat şahaserlerinin yaratılmasına neden olmuştu. Öte yandan bu sanatı uygulamak için kullanılan araçlar sayesinde de ahşap, işleme, oyma, sedef kakma, maden işleme, tezhip gibi sanatların en güzel ürünleri yaratıldı.
Kandil islerinden üretilen mürekkebin sanata dönüşmesinin öyküsünü anlatan "Mürekkep Zamanlar", 30 Temmuz'a kadar izlenebilir.