Kültür Sanat ‘Müzik, kelimeler kadar sınırlı değil’

‘Müzik, kelimeler kadar sınırlı değil’

21.02.2009 - 00:22 | Son Güncellenme:

Times Meydanı’ndaki The Times Center Salonu’nda bir konser veren ünlü piyanist İdil Biret, “Müzik her şeyin üzerine çıkıyor, o yüzden dünyanın her yerinde herkes tarafından anlaşılabiliyor” diye konuştu

‘Müzik, kelimeler kadar sınırlı değil’

Ünlü piyanist İdil Biret, New York’ta Amerika Türk Kadınlar Birliği’nin 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla bir konser verdi. New York’un ünlü Times Meydanı’ndaki The Times Center Salonu’nda düzenlenen konserin gelirinin, ABD’de yaşayan Türk öğrenciler için kurulan Atatürk Okulu’na bağışlanacağı açıklandı.
İdil Biret’i sahneye davet eden, merhum Arif Mardin’in eşi Latife Mardin hem New York’taki Türk toplumu hem de Atatürk Okulu için son derece mutlu bir gün olduğunu kaydetti.
Konser sırasında ve sonunda dakikalarca ayakta alkışlanan Biret, iki bölümlük konserinde Beethoven, Liszt, Schubert ve Wagner’in eserlerini çaldı.
Konserin ardından kuliste basının sorularını yanıtlayan Biret, New York’ta konser vermenin kendisi için büyük bir zevk olduğunu belirtti. “Her zaman bu şehirde özel bir elektrik vardır. İnsan bunu çok iyi hissediyor ve bu elektrik enerji veriyor” diyen Biret, ABD’ye 1963’ten bu yana konser vermek için pek çok kez geldiğini söyledi.

‘İyi dinleyici hep aynı’
Müziğin dünyanın her tarafından anlaşılan bir dil olduğunu ifade eden Biret, “Müziğin anlatmak istediği şeyler kelimeler kadar sınırlı değil. Müzik hem çok şey anlatıyor hem de belirli bir şeyi tam anlatmıyor. Müzik biraz her şeyin üzerine çıkıyor, o yüzden dünyanın her yerinde herkes tarafından anlaşılabiliyor” dedi.
Dünyanın her yanında iyi dinleyicinin benzerliğine dikkat çeken Biret, “Dikkatli, müzikten çok zevk alan insanlar Türkiye’de de, New York’ta da, Çin’de de aynı” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Müzik, kelimeler kadar sınırlı değil’

‘Genç müzisyenlerin konser imkânı yok’
İdil Biret, Türkiye’de 200 seneye yakın bir zamandır klasik müzik olduğuna da işaret etti. Biret, 1840’larda İstanbul’da opera bulunduğunu ve o zamanlar Verdi’nin yazdığı yeni eserlerin İstanbul’daki operalarda çalındığını hatırlattı. Türkiye’de son derece yetenekli müzisyenlerin bulunduğunu ifade eden Biret, “Maalesef Türkiye’de bu gençler için yeteri kadar konser imkânı yok, oysa sahne tecrübesi çok önemli” diye konuştu.
Dünyada klasik müziğe ilginin azaldığını da belirten Biret, Batı’da eskisi kadar rağbet göremeyen klasik müziğin Uzak Doğu’da, özellikle Çin’de yükselişte olduğunu söyledi.