Kültür Sanat ‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

12.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

8 Temmuz’da hayatını kaybeden Özkan Uğur dün son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze öncesi AKM’de düzenlenen törene 69 yaşında aramızdan ayrılan Özkan Uğur’un ailesi, dostları ve sevenleri katıldı. Usta isme kalabalıklar gözyaşları ve alkışlar eşliğinde veda etti.

‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

MESUT YILMAZ- Usta sanatçı Özkan Uğur dün son yolculuğuna uğurlandı. Vefatıyla onu tanıyan tanımayan herkesi yasa boğan Özkan için önce Atatürk Kültür Merkezi’nde bir anma töreni düzenlendi. Törene eşi Aysun Aslan ve oğlu Alişan Uğur ile yol arkadaşları Mazhar Alanson, Fuat Güner başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cem Yılmaz, Yılmaz Erdoğan, Ozan Güven, Gülben Ergen, Şebnem Bozoklu, Erol Evgin, Sıla, İlker Kaleli, Demet Evgar, Çağlar Çorumlu, Defne Samyeli, Çağla Şıkel, Devin Özgür Çınar, Erkan Can gibi çok sayıda isim katıldı.

Haberin Devamı

‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene sanatçının oğlu Alişan Uğur ile eşi Aysun Aslan başta olmak üzere dostları ve sevenleri katıldı. 

‘İyi ki sanatçı oldun’

Bakan Ersoy törende yaptığı konuşmada Özkan Uğur’un sanatçı sıfatını hakkıyla taşıdığını söyleyerek “Ne dersek eksik kalacak sözlerin arefesindeyiz. Türk müziğinin büyük bir efsanesini uğurluyoruz. Sonu gelmez bir konuşmanın ana karakteriydi. Hepimizin duygu dünyasında büyük bir yer edindi. MFÖ üç harften oluşan koca bir alfabeydi. Uğur da bu her duygunun tercümanı olan alfabenin büyük bir parçasıydı.  Uğur’un ölümü her sözde her duyguda bir eksiklik bırakacak. Müziğinin derinliğini bu veda anında ancak böyle anlatabilirim. Üç kez kanseri yendi ama çok yoruldu, bu yorgunluk onu aramızdan aldı. Onun adını andığımda hep aklıma gülümseyen siması geliyor. İyi ki vardın Özkan Uğur, iyi ki sanatçı oldun, hayatlarımıza dokundun. Kabrin nur, mekânın cennet, ruhun şad olsun” dedi.

Haberin Devamı

‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

Kalabalık cami avlusundan taştı. 

‘Çok sevdik birbirimizi’

Özkan Uğur’un eşi Aysun Aslan ve oğlu Alişan Uğur sahneye birbirlerine el vererek usta isme veda ettiler. Alişan Uğur, “Özkan Uğur annemin 41 yıllık aşkı, hayat arkadaşı ve benim sevgili babam. O bizim üç kişilik ailemizin temeliydi. Birbirimize çok güldük, birbirimizi eleştirdik. Kimi zaman kızdık ama kelimelerle ifade edilemeyecek kadar çok sevdik birbirimizi. Şimdi görüyoruz ki çocuk, genç, herkesin sevgilisiymiş. Babam kim olduğuna bakmadan çevresine saçtığı iyiliği, çalışkanlığı, yeteneğiyle çok özel bir insandı. Herkesin birbiriyle iyi olmasını isterdi. Kendine has müziği, doğaçlamaları ve mükemmel oyunculuğuyla gönüllere taht kurdu. Türkiye’nin hafızasına kazındı. Hayatını son yıllarda ilerleyen hastalığına rağmen doyasıya yaşadı. Eğlenmeye ve eğlendirmeye devam etti. Hastalığının en zor zamanlarında bile yüzünden gülümsemesi eksik olmadı. Artık onun gitar çalışını, uyanınca sesini açmak için yaptığı Özkanca egzersizlerini kahkahalarını ve eleştirilerini duyamayacak olmak, daha doğrusu ona dokunamayacak olmak çok hüzün verici. Ailesi olarak derin üzüntümüzü anlatmaya kelimeler yetmez. Zaman bizim için durdu, boşlukta yüzüyoruz âdeta. Hep içimizde, yanımızda olacaksın” sözlediyle duygularını ifade etti. Konuşmakta güçlük çeken Aysun Aslan ise salondakilerden bir dakikalık saygı duruşunda bulunmalarını rica etti.

Haberin Devamı

‘Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki’

‘Buluşmak üzere’

Yıllardır aynı sahneye paylaşan Mazhar Alanson, Fuat Güner ve Özkan Uğur üçlüsü törende son kez birlikte. Yol arkadaşlarını uğurlarken konuşmakta çok zorlandı Alanson ile Güner. Fuat Güner, “Özkan bu salonda bulunan herkes için çok önemli bir kayıp. Kimileri Özkan’ı MFÖ’nün Ö’sü. Kimileri çok yetenekli sahne sanatçısı, müzisyen. Kimileri ise neşeli iyi kalpli, arkadaş, ağabey olarak görür. Benim için Özkan tam 52 yıldır dostum, iş ortağım, manevi kardeşim. Ve hiçbir söz, gözyaşı onun acısını içimizden atamaz. Özkan’ım yeniden buluşmak üzere hoşça kal” dedi.

En hüzünlü konuşmayı ise Alanson yaptı. “Özkancım, şu anda burada olduğunu hissediyorum. Zaten gönüllerimizde her zaman kalacak, konuşma hazırlayamadım ama. İki-üç gündür hâlimiz darmaduman. Eşi ve oğlu Alişan’a baş sağlığı diliyorum. O gün gittik, herkes üzgün, ağlıyor. Derken Özkan’ın meşhur sözleri vardır. Üçümüz arabada kimsenin anlamasını istemediğimiz mevzuları kuş diliyle konuşurduk. Özkan’ın yeteneği konusunda başarısı, yeteneği tartışılmaz. Onu herkes biliyor. Biz yakınları zaten biliyoruz. Özkancım herhalde yetenekli olduğunu için için biliyordun, hissediyordun. Ama bu kadar sevileceğini herhalde sen de bilmiyordun. Görüyorsun meğer bütün Türkiye severmiş. Tanıyan, tanımayan herkes biz nasıl unutacağız, ne yapacağız. Çaresiziz” dedi. Alanson veda konuşmasını ise şu sözlerle sonlandırdı:  “Ele güne karşı yapayalnız, böyle de olmaz ki. Nasıl gittin Özkan’ım böyle bırakılmaz ki. Gözyaşlarımız bitti mi sandı. Seni görebildiğimiz yer rüyalar artık. Deli diyorlar bize ah bu ayrılık, Özkan’ım”

Haberin Devamı

İzdiham yaşandı

Özkan Uğur’un cenazesi törenin ardından Taksim Camii’ne getirildi. Burada bekleyen kalabalık Özkan Uğur’un Türk bayrağına sarılı tabutunu alkışlar eşliğinde karşıladı. Cenaze töreninde geniş güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti. Zaman zaman izdihamların yaşandığı cenazede, basın mensupları tabut başına alınmadı. Özkan Uğur’un cenazesine gelen kalabalık camii avlusuna sığmayınca dışarıya taştı. Özkan Uğur’un cenazesi öğle namazına müteakip Taksim Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.