Kültür Sanat Ödüllü yapım için feminist tartışma

Ödüllü yapım için feminist tartışma

21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Başrolünde İngiliz oyuncu Carey Mulligan’ın oynadığı, geçen hafta vizyona giren ‘Yetenekli Genç Kadın’ (Promising Young Woman) adlı film tartışma yarattı.

Ödüllü yapım için feminist tartışma

Sarhoşken tecavüze uğrayan arkadaşı Nina’nın intikamını almaya kararlı Cassie’yi anlatan film, 2 BAFTA ödülü kazanmasına, 5 dalda Oscar’a aday gösterilmesine rağmen eleştirildi. Filmdeki baş karakter Cassie, akşamları kulüplerde sarhoş numarası yaparak erkeklerin onu evlerine götürmelerine izin veriyor. Erkekler istismara kalktıklarında da ayık olduğunu açığa vuruyor.

Haberin Devamı

Kadın ve erkek savunmaları

Bazı eleştirmenler, Emerald Fennell’in yönettiği filmin ‘kadınlar sarhoş olursa, içki içerse veya açık giyinirlerse erkekler onlara cinsel saldırıda bulunur’ mantığını desteklediğini söyledi.

Feministler, kadınlar dekolte giydiklerinde ya da sarhoş olduklarında erkeklerin bundan faydalanması için bir hak doğduğunu gösterdiği gerekçesiyle filmi sert bir dille eleştirdi. Bazı eleştirmenler ise çoğu erkeğin sarhoş gördüğü her kadına tecavüz etmek istediğine dair fikrin çok yanlış olduğunu açıkladı.