Kültür Sanat Öğrencilere NFT yoluyla destek

Öğrencilere NFT yoluyla destek

01.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İllüstratör Ethem Onur Bilgiç’in “Türk Yazarların Portreleri” başlıklı serisi, “Uçurtma Projesi” kapsamında NFT olarak OpenSea’de satışa sunuldu. Açık artırmadan elde edilecek gelir, finansal desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere bağışlanacak

Öğrencilere NFT yoluyla destek

Gizem Çetimen Öğrencilere finansal destek sağlamayı amaçlayan Uçurtma Platformu, illüstratör Ethem Onur Bilgiç’in “Türk Yazarların Portreleri” isimli serisini “Uçurtma Projesi” kapsamında NFT olarak satışa sundu. NFT pazar yeri Opensea üzerinden satışa çıkan eserlerlerden elde edilecek gelir, maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere bağışlanacak. Bilgiç, projeye dahil olma sürecini “Türk Yazarların Portreleri”ni çeşitli dergiler için yıllar önce yapmıştım. ‘Uçurtma Projesi’ benden bu çizimleri kullanmak için izin istedi. Ben de seve seve bu işlerimi bağışladım” sözleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Şeffaflık ve güven

Mert Susur, Altuğ Öztürk ve Mustafa Turhan tarafından kurulan Uçurtma Projesi, başarılı öğrencilerle onlara yardım etmek isteyen destekçileri bir araya getiren ve bu süreci blok zinciri teknolojisinin sunduğu şeffaf ve güvenilir bir yapı ile sağlayan bir proje. Platformda gönüllü olarak çalışan Murat Magrebi, yaklaşık 22 öğrenciye destek sağladığını ve yeni dönemde destek olabileceği öğrenci sayısını da artırmak için blok zinciri üzerinden NFT olarak burs toplama fikrinin oluştuğunu belirtti. Süreci anlatan Magrebi, bu fikrin oluşmasının ardından diğer gönüllülerle birlikte Türkiye’deki NFT alanında işler üreten sanatçılara ulaşmaya çalışmış. Uzun zamandır Ethem Onur Bilgiç’in işlerini takip ettiğini söyleyen Magrebi, “Ethem Onur Bilgiç’in çalışmalarını çok beğeniyordum. Kendisiyle irtibata geçtik ve Türk yazarların portrelerinden oluşan seriyi satışa sunup sunamayacağını sorduk. Kendisi de bunu kabul edip eserlerini bizimle paylaştı” dedi. Magrebi, Uçurtma Projesi’nin diğer platformlardan farkının elde edilen gelirin yüzde yüzünün ihtiyaç sahiplerine gitmesi ve bağışçılar tarafından bunun takip edilebilir olması olduğunu söyledi. Platform üzerinde şu anda aktif olarak birbirinden farklı 23 proje bulunuyor. Bu platformda yer alan öğrencilere bağışta bulunmak isteyenler, öğrencilerin projelerini inceleyip seçtikleri projeyi destekleyebiliyorlar. Sonrasında ise destek oldukları öğrencinin gelişim ve başarılarını takip edebilirler. Ayrıca, dileyen kişiler öğrenci projesi seçmeden de Uçurtma Projesi’ndeki bütün projelere destek olabilir.

Haberin Devamı

İlk teklif Aziz Nesin’e

Ethem Onur Bilgiç’in “Türk Yazarların Portreleri” serisinde Türk edebiyatından Sevgi Soysal, Aziz Nesin, Adalet Ağaoğlu, Oğuz Atay, Sait Faik Abasıyanık ve Yaşar Kemal’in portreleri yer alıyor. 8 Ağustos’a kadar kadar devam edecek açık artırmada, NFT koleksiyonu için ilk teklif ise 0.015 ETH (301,69 TL) ile Aziz Nesin’in portresine yapıldı.