Kültür Sanat Ortadoğu neden değişiyor?

Ortadoğu neden değişiyor?

12.05.2011 - 20:13 | Son Güncellenme:

Tunus’ta Yasemin Devrim’i, Mısır’da Mübarek diktasına karşı isyan, Libya’da Kaddafi rejimine direniş,... Ortadoğu’daki modernleşme hareketlerini hatırlatmak için, bölge üzerine kaleme alınan kitaplardan bir seçki hazırladık.

Ortadoğu neden değişiyor

- “Mısır’ın Sömürgeleştirilmesi”/ Timothy Mitchell/ Çev: Zeynep Altok/ İletişim Yayınları
19. yüzyılda İngilizler tarafından işgal edilen Mısır’daki sömürgeci nüfusun, Foucault ve Derrida gibi Fransız yapı sökücülerinin kuramlarıyla değerlendirildiği tarihsel çalışma, bir ulusun nasıl kontrol altına alındığını gösteriyor.

Haberin Devamı

- “Tunus Ülke Etüdü”/ Haz. Erdoğan Pekcan, Mehveş Mustafaoğlu/ İstanbul Ticaret Odası
Bin Ali idaresine son veren Tunus halkının ekonomik koşullarını, işsizlik ve yoksulluk gerçeğini ortaya koyan kitap, bir devrimin perde arkasını anlamak için iyi bir kaynak.
- “Mısır Tarihi: Arapların Fethinden Bugüne”/ Afaf Lutfi
Al-Sayyid Marsot/ Çev: Gül Çağalı Güven/ Tarih Vakfı Yurt Yayınları
639’daki Arap fethinden Osmanlı ve İngiliz idarelerine kadar, gizemli firavunların ülkesinin, tüm ‘yabancı’ yönetimlere rağmen bölgede bağımsız bir kıta olarak konumlanabilmesinin öyküsü.
- “Sıfır Noktasındaki Kadın”/ Neval El Seddavi/ Çev: Selma Demiröz/ Metis Yayınları
Mısır’ın önde gelen feministlerinden Neval El Seddavi’nin romanı, yazarın Mısırlı fahişe Firdevs ile idam gününün sabahında gerçekleştirdiği çarpıcı görüşmeyi anlatıyor.
- “Osmanlı Meclislerinde Libya ve Libyalılar”/ Orhan Koloğlu/
Boyut Yayınları
Libya ve Libyalıların Osmanlı meclisindeki varlığını zabıtlarla aktaran çalışma, 1187-1920 arasında Osmanlı idaresindeki Libya tarihini anlatıyor.
- “Gerçeğin Ardından: Bir
Antropoloğun Gözünden İki İslam Ülkesinin Son 40 Yılı”/ Clifford Geertz/ Çev: Ulaş Türkmen/ İletişim Yayınları
Fas ve Endonezya’daki sosyal değişim, İslam ve modernite kavramları çerçevesinde inceleniyor.
- “Kadınların İsyanı ve İslami Hafıza”/ Fatima Mernissi/ Çev. Aytül Kantarcı/ Epos Yayınları
Faslı sosyolog Mernissi, ülkesindeki ataerkil İslami yapıyı, İslam’da kadının konumu ve farklı modernite yorumlarıyla analiz ediyor.
- “Cezayir Bağımsızlık Savaşının Anatomisi“/ Frantz Fanon/ Çev. Kemal Sayar/ Pınar Yayınları
Sömürgecilik sonrası kuramın önde gelen isimlerinden Fanon, 19. yüzyılda Fransız sömürgesi olan Cezayir’in bağımsızlık savaşını ele alıyor.
- “Cezayir’de Kadın Olmak”/ Halide Mesudi, Elisabeth Schemla/ Çev: Şirin Tekeli/ Metis Yayınları
Laik ve feminist olduğu için köktenciler tarafından ölümle cezalandırılan Mesudi’nin öyküsü, Araplaşmaya direnen Cezayir’in Berberi köklerine sonuna kadar sadık kaldığını kanıtlıyor.
- “İsrail Sözlüğü: Siyonistler, Muhalifler, Eylemciler, Yerleşimciler, İsrailliler”/ Selin Çağlayan/ İletişim Yayınları
Nazi soykırımı sonrası İsrail’in kuruluşundan, anti-semitizm ile Filistin sorununa kadar İsrail’e dair bugünü ilgilendiren tarihi meseleler, araştırmacı gazetecilik ele alınıyor.
- “Filistin”/ Joe Sacco/ Çev: Hilal Zeybek/ İthaki Yayınları
Yazarın, 1991-1992 yılları arasında Gazze Şeridi’nde edindiği gözlemler, Filistin’de yaşanan insanlık dramına sivil yaşamın penceresinden ayna tutuyor.
- “Kaosa Doğru İran”/ Osman Metin Öztürk, Yalçın Sarıkaya/ Fark Yayınları
Humeyni Devrimi’nden sonra, etnik çatışmalar ve nükleler silahlanma gündemiyle Batı’yı meşgul eden İran’da değişimin, Amerikan müdahalesiyle mi geleceği sorusuna odaklanılıyor.
- “Suriye’de İktidar Mücadelesi”/ Nikolaos Van Dam/ Çev: Aslı Falay Çalkıvık, Semih İdiz/ İletişim Yayınları
Hollandalı büyükelçi Nikolaos van Dam, Suriye siyasi tarihini inceliyor, 1963’ten itibaren yönetimde olan Baas Partisi ile Hafız Esad sonrasında ülkeyi nelerin beklediğini tartışıyor.