Kültür Sanat Pandemiyi atlattık maliyete takıldık

Pandemiyi atlattık maliyete takıldık

07.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Pandeminin sekteye uğrattığı konser takvimi normale döndü. Ünlü yıldızlar konser için Türkiye’de… Fakat yükselen maliyetler organizasyonları zorlaştırıyor, bilet fiyatlarını artırıyor.

Pandemiyi atlattık maliyete takıldık

MELİSA VARDAL - Yabancı sanatçıların pandemide sekteye uğrayan Türkiye’deki konser takvimi normale döndü. Dünyaca ünlü isimler yaz boyunca konser için Türkiye’nin farklı yerlerinde izleyiciyle buluşacak. Christina Aguilera, Robbie Williams, Imany, Jay Jay Johanson bu isimlerden bazıları. Fakat dünya genelinde artan ücretler büyük yıldızların gelişini de oldukça maliyetli kılıyor.  

Haberin Devamı

 “Pandeminin ardından dünyaca ünlü isimler ülkemize gelmesinde bir değişik oldu mu?” sorusuna yanıt ararken önce iki aya yayılan takvime bir bakalım… 

Yıldızlar geçidi

Bu yılın merakla beklenen ismi ise kuşkusuz Christina Aguilera… Şarkıları, dansları ve görsel şovlarıyla dünyada milyonlarca hayranı bulunan Amerikalı şarkıcının Türkiye’deki ilk konseri geçtiğimiz haftalarda duyurulmuş ve ses getirmişti. Aguilera konserini yarın akşam Antalya’da verecek ve Regnum Carya sahnesinde izleyiciyle buluşacak. 

Monica Molina 19 Ağustos’ta Maximiles Black Turgutreis Arena’da; Robbie Williams 17 Ağustos’ta Bodrum LUJO Hotel’de; Fransız diva Imany 7 Eylül’de Turkcell Vadi Açıkhava Sahnesi’nde konser verecek. Finlandiyalı grup Insomnium 8 Eylül’de Dorock XL Venue Taksim sahnesinde; Filistin müziğini dünyaya tanıtan Le Trio Joubran 9 Eylül’de Maximum Uniq Açık Hava’da; Oscar and the Wolf, 21 Eylül’de İzmir Arena, 22 Eylül’de Ankara ODTU MD Vişnelik Çim Amfi ve 23 Eylül’de İstanbul KüçükÇiftlik Park’ta…Gipsy Kings ise 19 Eylül’de; Buika 26 Eylül’de Zorlu PSM’de İstanbullularla buluşacak. 

Haberin Devamı

Daha önce Türkiye’de çok sayıda konser veren Jay Jay Johanson ise 20 Ekim’de Ankara Milyon Performance Hall sahnesinde; İsrail Filarmoni Orkestrası ünlü şefi Lhav Shani’nın yönetiminde 26 Ekim’de; Stjepan Hauser 18 Kasım’da Ülker Arena’da; Mark Eliyahu 30 Kasım’da sevenleriyle buluşacak.

Ekipman daha pahalı

Christina Aguilera ve Robbie Williams gibi isimleri Türkiye’ye getiren TemaCC Kurucu Başkanı ve Ceo’su Taylan Özcan, konserleri 2023’ün cazibe konserleri noktasında ülkenin dünyaya tanıtımlarını yaptığını söylüyor. Fakat Özcan’ın dikkat çektiği bir konu var: Sanatçıların maliyetleri… Milliyet’e konuşan Özcan şunları söylüyor: 

“Jennifer Lopez, Dua Lipa, Tom Jones, J Balvin, LP, Anne Marie gibi isimleri getirdiğimiz 2019 sonrasında 2020 senesinde başlayan pandemi, etkinlik ve konser sektörünü ciddi oranda etkiledi. Tüm dünyada eğlence ve etkinlik sektörü resmen durdu. Yabancı ve bazı Türk sanatçılar dijital konserler vererek gelir üretmeye çalışırken, organizatörlerin gelirleri bu dönemde sıfırdan ileri gidemedi. Pandeminin hafiflemesi ile yerel konserler kendini hızlı toparlarken, yabancı sanatçı konserleri pandemi bittikten bir buçuk sene sonra ancak açılabildi. Türkiye son iki senede orta ve küçük ölçekli yabancı sanatçıları ağırlayabildi. Bu sene Christina Aguilera ve Robbie Williams, 2023’ün cazibe konserleri noktasında ülkenin dünyaya tanıtımlarını yapmakta. Dünyada ciddi bir enflasyon tehlikesi söz konusu. Bu durum da sanatçıların fiyatlarının daha çok artmasına sebep oluyor. Bunun dışında Dolar ve TL kurundaki dalgalanma maliyetleri oldukça üst noktaya taşıyor. Sanatçının istediği sahne, ses, ışık, led ekipman listesi bazen sanatçı fiyatından daha yüksek bütçelere varabiliyor. Bu olumsuz durumlar maliyetleri arttırmasından dolayı, bir konserin kendi masraflarını çıkarması bilet rakamlarının yüksek fiyatlara satılmasına sebep oluyor. Tüm bu göstergelere bakıldığında,    daha az kapasiteli mekânlarda daha büyük sanatçıları önümüzdeki dönemde daha çok göreceğiz.”