Kültür Sanat Pırıltılı dünyanın bedeli

Pırıltılı dünyanın bedeli

06.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Pırıltılı dünyanın bedeli

Pırıltılı dünyanın bedeli





Pırıltılı dünyanın bedeli
"İhtiras"/ Yazan: Mary Orr ve Reginald Denham / Yöneten: Gencay Gürün / Oyuncular: Nurseli İdiz, İnci Türkay, Alev Gürzap, Argun Kınal, Levent Ulukut, Tiraje Başaran, Şencan Güleryüz, Yunus Güner, Burcu Çoban / Dekor: Nilgün Gürkan / Kostüm: Sadık Kızılağaç.

Margo Crane, mesleğinin olgunluk yıllarına doğru tırmanmakta olan bir tiyatro yıldızıdır. Margo, alkış tufanına battığı, başarılı bir temsil verdiği akşamların birinde; görünürde tesadüf, gerçekte ise iyi uygulanmış bir plan, sonucunda yoksul, kimsesiz ve fanatik hayranı Eve Harrington ile tanışır. Kendisini aynı oyunda tam 57 kez izlemeye gelen Eve’in trajik öyküsü ve zekiliği karşısında, genç kadına bir şans tanımaya karar veren Margo, belki de hayatının en büyük hatasına doğru adım atar. Çünkü Eve hedefi tiyatroda bir star olmaktan ibaret; duygu sömürüsünden yalana, ihanetten şantaja kadar uzanan çizgide, amaca ulaşmak için her yolu takip edecek ihtiras tutkunu biridir.
Tiyatro İstanbul’un yeni oyunu "İhtiras" görücüye çıktı. Mary Orr ve Reginald Denham’ın "The Wisdom Of Eve" adlı oyunundan John Baker’ın uyarladığı oyunu sahneye Gencay Gürün taşıyor. "İhtiras", hırslı genç bir tiyatro oyuncusunun önlenemeyen yükselişinin ekseninde, show dünyasının mutfağına eleştirel bir bakış açısı getirirken; herkes tarafından gıpta ile bakılan pırıltılı yaşamların kucağındaki star oyuncuların ödediği bedelleri de irdeliyor. Yıldız olmanın ve olamamanın koşullarının, oyun yazarı, eleştirmen, yönetmen, yapımcı ve sahne gerisindeki diğer insanların da işin içine girdiği birbiriyle bağlantılı çıkar ilişkileri doğrultusunda ele alındığı oyunda; eğlenceli gibi görünen bir dünyanın acımasız yüzü ifşa ediliyor.
Çok bildik bir öyküyü yine bilinen ya da tahmin edilmesi kolay, bir olay örgüsü eşliğinde anlatan "İhtiras"ın temelinde star olmak için her türlü dolabı çeviren Eve ile dorukta kalmanın güçlüğünün bilincindeki Margo’nun ilişkisi yatıyor. İkilinin ilişkisine de eski bir oyuncu ve Margo’nun yakın dostu olan Karen Roberts’ın zaafları, yanılgıları ve kaygıları eşlik ediyor. Hal böyleyken bu üç karakter arasında kurulacak "hassas denge"nin de oyuna damgasını vurması bekleniyor. Ancak bu dengede, Karen’ın Margo’ya, onu akıllandırmak adına oynadığı oyunla aslında "bilinçaltındaki bir kıskançlığı açık ettiği" gerçeğinin beklenilen ölçüde ortaya çıkmadığı gözlemleniyor. Aynı şekilde Margo’nun, Eve’in sözde yaşam hikâyesi ile kendi gençliği arasında kurduğu koşutluk karşısında gösterdiği yalpalama da cılız kalıyor.
Nurseli İdiz, hırçınlıkları, kaprisleri, korkuları ve saklamaya çalıştığı duygusal zaaflarıyla Margo karakterinde ölçülü ve incelikli bir yorum yakalarken; amacına ulaşmak için bütün yolları deneyen Eve’de de İnci Türkay iyi bir oyunculuk sınavı veriyor. Karen Roberts’da ise Alev Gürzap abartıdan uzak, duru bir yoruma imza atıyor. Dekora, özellikle de kostüm tasarıma sinen zarif ve ışıltılı dilin de "İhtiras"ın görsel açıdan "şık" bir atmosfere bürünmesinde büyük rol oynadığı yadsınamaz.

Tiyatro İstanbul (0212) 216 38 73