Kültür SanatRaslantının güzelliği

Raslantının güzelliği

27.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dijital sanat platformu Zarastro Art, çevrimiçi etkinliklerini dünyaca ünlü Estonyalı sanatçı Jaan Toomik’in “Liminal Space” isimli sergisiyle sürdürüyor.

Raslantının güzelliği

Sanat yaşamına neo-ekspresyonist bir ressam olarak başlayan Toomik, yıllar içinde enstalasyon ve videoya yönelmiş. Varoluşçuluk ve metafizik gibi temalara odaklanan sanatçı, eserlerinde kendini analiz edip ruhun en mahrem hâlini inceliyor. Doğayla bütünleşen, şiirsel ve meditatif motiflere dayanan figüratif çalışmalarını hayata geçirmek için minimalist araçları seçerek, Eston kara mizahı ile harmanlıyor.

Haberin Devamı

Sanatçı, sergilenen eserlerinde hayatımızdaki rastlantısallığın güzelliğini yansıtıyor. Bu evrensel ikiliğin ortasında var olmak zorunda kalan izleyicilerin günlük fiziksel, zihinsel ve ruhsal durumlarıyla yetinmelerine meydan okuyor.

1961 yılında Estonya’nın Tartu kentinde doğan Toomik, Estonya Sanat Akademisi’nde resim eğitimi aldı. Gerçekleştirdiği kişisel ve karma sergilerle küresel başarı yakalayarak Venedik, Berlin, Manifesta, São Paulo ve SITE Santa Fe gibi çok sayıda uluslararası bienalde ülkesini temsil etti. 2005 yılında Estonya Sanatçılar Derneği tarafından Konrad Mägi madalyası ile ödüllendirildi. Toomik’in eserleri Kiasma Müzesi, Ludwig Müzesi, Moskova Modern Sanat Müzesi, Danimarka Ulusal Müzesi, Polonya Szczecin Ulusal Müzesi, Stedelijk Müzesi, İsveç Devlet Müzesi, Louis Vuitton Vakfı, Nicola Trussardi Vakfı ve Erika & Rolf Hoffmann gibi prestijli koleksiyonlarda yer alıyor. Aynı zamanda profesör olan Jaan Toomik, Estonya Sanat Akademisi’nde ders veriyor.

Haberin Devamı

Çağdaş sanatın tüm yönlerini aktarmak hedefiyle, çeşitli ülkelerden, farklı disiplinlerden seçkin sanatçıların fiziki ve dijital üretilen işlerini göstermek üzere yola çıkan Zarastro Art, çevrimiçi sergi konseptiyle Türkiye’de ve dünyada büyük ilgi görmeye devam ediyor. Jaan Toomik’in “Liminal Space” sergisine https://zarastro.art/ adresinden ulaşılabilir.