Kültür Sanat Refik Anadol, MoMA’da kalıcı oldu

Refik Anadol, MoMA’da kalıcı oldu

14.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Refik Anadol’un “Unsupervised-Machine Hallucinations” adlı eseri artık New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) kalıcı koleksiyonunda.

Refik Anadol, MoMA’da kalıcı oldu

Anadol, X -eski ismiyle Twitter- üzerinden yaptığı açıklamada dünyanın en önemli sanat müzelerinden olan MoMA’nın kalıcı koleksiyonuna ilk kez bir NFT’nin girdiğinin altını çizerek, “‘Unsupervised’ adlı sanat eserimizin MoMA tarafından satın alındığını ve artık müzenin kalıcı koleksiyonunda yer aldığını duyurmaktan büyük onur duyuyorum! Bu satın alma, stüdyomuzun yolculuğunda ve aynı zamanda dijital sanatta büyük bir dönüm noktasına işaret ediyor. MoMA’nın ilk Üretken Yapay Zekâyı ve tokenleştirilmiş sanat eserlerini saygın kalıcı koleksiyonuna kabul etmesiyle tarihi bir bölüm yazılıyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Anadol “Unsupervised” adlı eseriyle, müzenin kataloğundan 200 yılı aşkın sanat eserini yeniden yorumlayan görsel-işitsel etkileşimli bir yapay zekâ modeli ortaya koymuştu. Bunun için müzedeki 130 bini aşkın parçayı algoritmaya dahil eden Refik Anadol Studio’nun eseri geçtiğimiz yılın sonlarında sergilenmeye başlamıştı. NFT eser 29 Ekim’e kadar ziyaretçilerle buluşmaya devam edecek.