Kültür Sanat Ruzy’den ‘güneş’li başlangıç

Ruzy’den ‘güneş’li başlangıç

25.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul’un yeni sanat galerisi Ruzy, Ahmet Güneştekin’in “Uyandığımız Çağ” sergisiyle kapılarını açtı.

Ruzy’den ‘güneş’li başlangıç

Seray Şahinler - İstanbul’a yeni bir sanat galerisi daha… Koleksiyoner Esra Çevik, uzun yıllar finans sektöründe çalıştıktan sonra ‘en güzel yatırımını’ sanata yaptı ve Etiler’deki villa tipi evini bir sanat galerisine dönüştürdü. Tepecik Yolu üzerinde yer alan Ruzy Galeri, geçen çarşamba günü kapılarını sanatseverlere açtı. Çağdaş sanata odaklanan, farklı disiplinlerden sanatçıların eserlerini sergilemeyi amaçlayan galerinin ilk sergisi Ahmet Güneştekin imzalı “Uyandığımız Çağ”. Üç kata yayılan sergide Güneştekin’in karakteristik çizgilerini ve temalarını yansıtan eserler yer alıyor. Sergide resimlerin yanı sıra seramik ve heykellerin de olduğu 50’den fazla eser var. 

Haberin Devamı

Bu toprağın öyküsü 

Anadolu coğrafyasından, kültürlerinden, mitlerinden ilham alan Güneştekin, hafıza ve köklerin temeline iniyor. Özellikle “Şahmaranı Arayan Medusa”, “Güneşe Yolculuk Serisi”, “Amazon Savaşçılar”, “Kurukafa, Zülkarneyn Serisi” bu kavramların Anadolu coğrafyasındaki devamlılığını takip ediyor. Büyük bölümü Güneştekin’in son dönem işlerinden oluşan sergi, mitlerin, geleneklerin, inanışın ve arayışın yolu bu topraklardan geçmiş kültürlere attığı imzaları izliyor. Sanatçı “Uyandığımız Çağ” ile çağlarına zincirlenmiş insanların nihai gerçekliğini de hatırlatıyor. Güneştekin’in mitlerin kültürel hafıza ve kolektif bilinç işlevi gördüğü yönündeki görüşünden yola çıkan sergi, mitsel düşünüşün zaman ötesi doğasını kavramaya yönelik bir düşünce alanı… 

Haberin Devamı

Ruzy Galeri de sanatçının köklerden ilhamla açtığı bu düşünce alanını, İstanbul’un merkezinde yeni bir hikâyeye ortak ediyor. Galeri yıl boyunca solo ve karma sergilerin yanında bir sanat merkezi modelini hayata geçirecek. Burada sanat eğitimleri ve workshoplar da yapılacak. Panoramik pencerelerle genişletilen 600 metrekarelik üç katlı villanın dönüştürülmesiyle oluşan galeri, aynı anda açılacak restoranının iç avlusuyla sanatseverleri ağırlayacak. Galerinin hikâyesinde iki kadının imzasının kendini hissettirdiğini de ekleyelim. Sanat danışmanı Polina Somochkina galerinin direktörlüğünü üstleniyor. 

Ahmet Güneştekin’in “Uyandığımız Çağ” sergisi 21 Nisan’a kadar ziyarete açık… Ruzy Galeri ise pazartesi günleri hariç haftanın altı günü boyunca sanatseverleri bekliyor. 

‘Urla nasılsa Venedik öyle olacak’

Ahmet Güneştekin’e son günlerde gündem yaratan Venedik’te satın aldığı ve Güneştekin Art Refinery’ye dönüştüreceği Plazzo Gradenigo’yi sordum. Geçtiğimiz günlerde atılan imzalarla sanatçıya teslim edilen yapı bir sanat merkezi olarak hizmet verecek. Güneştekin, tarihi yapıyı kendi sergisiyle açmayı planladığını söylüyor ve ekliyor: “Güneştekin Sanat Vakfı, yetenekli olup maddi imkânı olmayan gençleri okutuyor. Aralarında yetenekli olanların işlerini Venedik’te göstereceğiz. Oysa bu imkâna sahip olan sanatçıların çoğu daha bencil davranır, her şeyi kendilerine isterler. Bizim inşa ettiğimiz bütün sanat yapıları nasılsa Venedik de öyle olacak. Sanattan kazandığımı sanata yatırıyorum, yeni mekânlar, yeni imkânlar yaratıyorum. Beni en çok üzen insanların ‘nasıl yaptı’ demeleri oldu. Onu diyeceklerine ben nasıl yaparım, başarırım deseler keşke.”