Kültür Sanat 'Sarı Zeybek' kısa film oluyor!

'Sarı Zeybek' kısa film oluyor!

24.03.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün ölümünden 8 ay önce, onuruna düzenlenen, valsi yarıda keserek Sarı Zeybek’i oynadığı baloda yaşananları konu alan "Sarı Zeybek" adlı kısa filmin çekimlerine şu günlerde başlanacak.

Sarı Zeybek kısa film oluyor

Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları (TSTK) Plataformu öncülüğünde
hazırlanan, senaryosunu gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete’nin yazdığı filmin ana sponsorluğunu Bursa Büyükşehir Belediyesi üstleniyor.

Biray Dalkıran’ın yöneteceği belgesel nitelik taşıyan filmin tanıtım
toplantısı, Atatürk’ün Bursa’da Sarı Zeybek’i oynadığı baloya ev sahipliği yapan, filmin çekiminin de gerçekleştirileceği Bursa
Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi binasında yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, toplantıda, kültür ve sanatın medeniyet ağacının meyveleri olduğunu, buna hep birlikte sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Belediyeler olarak bir yandan ulaşım, altyapı ve kentsel dönüşüm projelerini başarıyla sürdürürken, kültür sanat faaliyetlerini de ihmal etmediklerini anlatan Şahin, bu kapsamda konusu Bursa’da geçen "Sarı Zeybek"e ana sponsor olduklarını kaydetti. Şahin, "Atatürk’ün Sarı Zeybek’i oynadığı bina, şimdi Bursa’mızın hizmetinde tarihi belediye binası olarak hizmet veriyor. Ulu önder Atatürk’ün ölümünden 8 ay önce Bursa’da katıldığı son balo Sarı Zeybek belgeseli ile yaşatılacak. Yani Sarı Zeybek Bursa’da ayağa kalkacak" dedi.

Türk halk müziğinin usta seslerinden Sümer Ezgü’nün Atatürk’ü oynayacağını dile getiren Şahin, ayrıca Atatürk’ün manevi kızı Ülkü Adatepe’nin de filmde rol alacağını belirtti. Senarist Mete de, filmin senaryosunu aslında Atatürk’ün yazdığını kendisinin sadece daktilograf görevi gördüğünü söyledi. Mete, şöyle konuştu:

"Bu yaşanmış bir hikaye. Yani Gazi’nin kendi yazdığı ve baş rolünde oynadığı bir hikayedir. O olayın görgü tanıklarının anlattıklarının çerçevesinde benim hayal ettiğim imaj, çekim olarak da başarılırsa ortaya kısa olmakla beraber, yıllarca önemli günlerde, Atatürk’ün insan yanının, derin yanının, kahraman yanının özetlenmiş olarak izlenebileceği bir film çıkacak. Kısa  ama çok uzun masajlar veren bir film olacak."

Atatürk’ün manevi kızı Adatepe ise toplantıda bulunmaktan çok büyük mutluluk ve heyecan duyduğunu belirterek "Bu binaya Atatürk ile birlikte gelmiştim. Burayı tekrar görmek beni o kadar heyecanlandırıyor ki, hakikaten o günlere dönüyorum. Burada kendimi küçük Ülkü olarak hissediyorum. Böyle projelerde her zaman varım. Ben Atatürk’ün kızı olmaktan daima gurur ve şeref duydum. Bu ölene kadar da böyle olacak" dedi.