Kültür Sanat Sarsıcı bir gerçeklik

Sarsıcı bir gerçeklik

22.08.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sarsıcı bir gerçeklik

Sarsıcı bir gerçeklik

Aşağılık bir sarhoşun yumruklarıyla yaz rehavetinden sıyrılmaya hazır mısınız? Değilseniz dinamit lokumuna doldurulmuş "Bir Zamanlar Savaşçıydılar"ı izlemeyin.
Köyden kente göçün, kültür değişiminin, işsizliğin, aile içi şiddetin, ahlaki yozlaşmanın, çağdaş Batı uygarlığının gözden ırak arka bahçesinde derisi `beyaz' renkte olmayan insanların onurlarını kırmasının, daha iyi bir gelecek umudu olmayan gençlerin şiddete ya da intihara sürüklenmesinin soluk kesici sinematografisine dayanmak için yürek ister.
Yeni Zelanda'lı yönetmen Lee Tamahori'nin 1994 yapımı "Bir Zamanlar Savaşçıydılar" adlı ilk uzun metrajlı filmi gösterime girdiği her yerde ilgi görmüştü. Ne yazık ki 16. Uluslararası İstanbul Film Festivali programında yer alan "Bir Zamanlar Savaşçıydılar" yalnızca İstanbul'da iki sinemada gösterime giriyor. Oysa Yeni Zelanda'nın yerli halkı Maorilerin, Auckland gettosunda sürdükleri sefil yaşamdan bir kesit sunan filmin, İstanbul'dan Diyarbakır'a tüm göçer ailelerin özdeşleşebileceği bir öyküsü var. Soylu bir aileden gelen Beth, sıradan köylü Jake ile evlenince köyünden ayrılmak zorunda kalmıştır. Kavgacı, saldırgan ve içkiye düşkün Jake, avanesini eve toplayıp alem yapmayı, karısın dövüp çocuklarını aç bırakmayı sürekli bir iş bulup düzenli yaşamaya yeğler. Beş çocuktan en büyüğü bir çeteye girmiştir. İnce ruhlu Grace, annesine destek olmaya çalışırken ezilir. Ortanca oğlan ise ıslahaneye düşmüştür...
Filmin izleyene acı veren, gerçekliğiyle sarsan öyküsü yanı sıra doğrudan yönetmenin yeteneğinden kaynaklanan sağlam tekniği ve özgün bakışı da salonda geçirilen saatlerin etkisini arttırıyor. Çok iyi görüntülenmiş, çok iyi kurgulanmış bu filmin oyuncularına da diyecek yok. Ailesini bir arada tutmaya çalışan güçlü Beth Heke'de Rena Owen eşsiz bir kompozisyon çiziyor. Daha önce "Rapa Nui" adlı filmde izlediğimiz Owen, çarpıcı fiziğiyle beyazperdeyi dolduran, oyun gücüyle izleyiciyi fetheden müthiş bir aktris. Beth Heke rolünde gururlu yürüyüşü, baştan çıkarıcı gülüşü, umarsızlığın içinden bir çıkış yolu bulmadaki iyimser çabasıyla en olumsuz koşullarda eş ve anne olmanın anlamını duyumsatıyor.
Temeura Morrison ise ondan nefret etmenizi sağlayacak her özelliği ayrıntılarıyla vurguluyor!
Hollywood tarafından `keşfedilen' ve "Kurtlar Şehri / Mulholland Falls" adlı can sıkıcı filmle kariyerine leke sürülen Lee Tamahori, beyaz işgalcilere cesaretle karşı koyan Maori savaşçılarının ruhunu yansıtmış filme. Rahatsız edici şiddetin bir kaynağı da Maori kültürünün ta kendisi. Şimdi `yenik' de olsalar bir zamanlar savaşçıydılar...
Kendinize bir iyilik edin ve bu filmi mutlaka izleyin.
"Bir Zamanlar Savaşçıydılar / Once Were Warriors" - Yöntemen: Lee Tamahori / Görüntü: Stuart Dryburgh / Senaryo: Alan Duff, Riwia Brown / Müzik: Murray Grindlay, Murray McNabb / Oyuncular: Rena Owen (Beth Heke), Temeura Morrison (Jake Heke), Mamaengaroa Kerr - Bell (Grace Heke), Julian Arahanga (Nig Heke), Taugaroa Emile (Boogie Heke), Cliff Curtis (Bully), Pete Bmith (Dooley), Meve Boynton (Mavis), Shannon Williams (Toot).