Kültür Sanat "Savaşa karşı bir çığlık"

"Savaşa karşı bir çığlık"

01.06.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Savaşa karşı bir çığlık"

Savaşa karşı bir çığlık

5.Sokak Tiyatrosu, bugün ve yarın saat 21.30'da Beyoğlu'nda Zarifi adlı binada "O Salı"yı sahneliyor

"HAFTADA bir salı var.
Yılda elli.
Ve savaşta bir sürü."
Wolfgang Borchert
Savaşta bitmeyen salılar... Ve savaşın kaçınılmaz olarak anlatılması gereği; 5. Sokak Tiyatrosu'nu, Alman yazar Wolfgang Borchert'in öykülerinden yola çıktığı "O Salı" adlı oyunla seyirciyle buluşturmaya yöneltti.
"O Salı", Wolfgang Borchert'in Türkiye'de "Bu Salı" adıyla yayınlanmış öykü kitabından yola çıkarak Mustafa Avkıran'ın tekrar Almanca'dan çevirdiği öyküler dizisinden oluşuyor. Genç yaşta ölen Borchert'in savaş karşıtı yazıları ilgisini çekmiş Avkıran'ın. "Borchert'in o kısacık hayatında söylediği önemli sözler ve günümüzde acımasızca büyüyerek süren savaşa karşı bir çığlık oluşu heyacanlandırıyor beni."
Başı da sonu gibi savaş yüklü olan "O Salı"da, savaş sonrası her gün yeniden varolmaya çalışan yedi yaralı var. Kendileriyle ne kadar barışık olurlarsa, o kadar sarılacak yaraları. Mustafa Avkıran "O Salı"yı bugünün duygusuna yakın bir oyun olarak tanımlıyor. "Bizim oyunu oynadığımız yer bir yıkıntı. Oyunda, yıkıntılar içinde binayı ve kendini onaran yedi köstebek var. Ve bunlar dünyayı, kendilerini, o binayı onarırlar."
Oyunu Beyoğlu'nda bir yıkıntıda Zarifi'de (Beyoğlu Çukurçeşme Sokak 13 / A) sahneleyecek olan 5. Sokak Tiyatrosu, seyirciyle alışılmışın dışında bir buluşmayı amaçlıyor. "5. Sokak Tiyatrosu'nun yola çıkışı, her yerde her sokakta o ilkel olanı bulmak, oyuncu ile seyircinin buluştuğu anı sorgulamak. Bizim tiyatromuz Antalya'da kuruldu ama Türkiye'nin her yerinde olmak gibi bir düşüncemiz var. O yüzden şimdi Beyoğlu'ndayız yarın Eskişehir'deyiz... Her an her yerde seyircinin karşısına çıkabiliriz..."
Her an, bir köşede 5. Sokak Tiyatrosu'yla buluşmayı bekleyin.

"O Salı" Oyunlaştıran ve Yöneten: Mustafa Avkıran. Oynayanlar: Alper Maral, Kemal Kocatürk, Kubilay Karslıoğlu, Murat Daltaban, Oktay Dal, Övül Avkıran, Yetkin Dikinciler. Süpervizör: Bülent Erkmen.