Kültür Sanat Şehri caz rüzgârları sardı

Şehri caz rüzgârları sardı

28.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yazın sabırsızlıkla beklenen etkinliği İstanbul Caz Festivali başladı. Yerli ve yabancı pek çok müzisyenin sahne alacağı festival boyunca şehirde caz tınıları yükselecek.

Şehri caz rüzgârları sardı

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ - İKSV’nin düzenlediği 29. İstanbul Caz Festivali başladı. Şehirde caz rüzgârları estiren festivalde yerli ve yabancı pek çok sanatçı yer alıyor. Festival, cazın efsane sesi Dianne Reeves’den dinleyenleri büyüleyen klarnet ustası Yom’a; Hollandalı müzik grubu Yin Yin’den İsrailli kanun sanatçısı Ariel Qassis’a; Kalben’in son albümü “Eski Dünyanın Yangını”ndan Teoman’ın 21 yıllık müzik kariyerinden süzülüp gelen hikâyeleri buluşturduğu “Koyu Antoloji”sine kadar müzikseverlere geniş bir spektrum sunuyor. 7 Temmuz’a kadar devam edecek festivalde “Parklarda Caz” konsepti ile İstanbullular cazın keyfine ücretsiz de varabilecek.

Haberin Devamı

Festival programında gözlerimizi bugüne çevirdiğimizde bir kutlama bizi karşılıyor. Şehirde cazın nabzını kutan Nardis Jazz Club, 20’nci yaşını Volkswagen Arena’da “Nardis Jazz Club 20. Yıl Kutlaması: Nardis Yıldızları ve Roberta Gambarini” adlı etkinlikle kutluyor. 2002’den beri caz topluluklarına kapılarını açan kulübün yıl dönümünde Ferit Odman Group, Cem Tuncer Quartet, İpek Dinç Band, Uraz Kıvaner, Önder Focan Group, Sibel Köse Group, Hayati Kafe gibi caz değerlerimize Roberta Gambarini eşlik edecek. Yarın akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda üç neslin caz ve rock gitaristi John McLaughlin, The 4th Dimension grubu ile müzikseverleri kendine yeniden hayran bırakacak.

Hayati Kafe’ye ödül

Haberin Devamı

Konserden önce İstanbul Caz Festivali’nin 2022 Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi Hayati Kafe’ye ödülü sahnede takdim edilecek. Perşembe günü Yunan, Akdeniz ve Ortadoğu tınılarını harmanlayan müzikleriyle tanınan Boom Pam&Kutiman’dan sonra sahne alacak olan Kalben, aynı adlı romanından ilham alarak sevenleriyle buluşturduğu “Eski Dünyanın Yangını”nı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda konuklarıyla  paylaşacak. Sürprizlerle dolu olacak bu gecede Kalben’e Arap ve Türk müziğinin ezgilerini kullanarak mistik bir atmosfer yaratmayı başaran İsrailli kanun sanatçısı Ariel Qassis eşlik edecek.

Hafta sonunuzu ise Deniz Tekin, Mehmet Ali Şimayli ve Portrait and a Dream’in sahne alacağı Süreyya Operası’nda değerlendirebilirsiniz. Dinleyicilere modern cazdan akustik hikâye anlatıcılığına kadar farklı deneyimler sunan konserin ardından Kadıköy’den Moda’ya beş ayrı mekânda gerçekleştirilecek olan “+1’li Gece Gezmesi”ne dahil olabilirsiniz. Festival 7 Temmuz’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Fransız klarnet ustası Yom’un, ardından Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu’nda Melody Gardot’nun konserleri ile son bulacak. Detaylı programa https://caz.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz.