Kültür Sanat Şiddet, ölüm ve video kasetler

Şiddet, ölüm ve video kasetler

09.01.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şiddet, ölüm ve video kasetler

Şiddet, ölüm ve video kasetler





Şiddet, ölüm ve video kasetler
İspanyol anne ile Şilili babanın oğlu olan Alejandro Amenabar, dünya sinemasının son yıllardaki en yaratıcı isimlerinden biri. Farklı türleri ustaca harmanladığı "Abre Los Ojos / Aç Gözlerini"nin Tom Cruise’lu versiyonunun (Vanilla Sky) ardından, Hollywood tarafından finanse edilen etkileyici gotik hayalet öyküsü "Diğerleri / The Others" ile dünya çapında tanınan yetenekli yönetmenin henüz 23 yaşındayken çekmiş olduğu ilk uzun metrajlı çalışması, yedi yıllık bir gecikmeyle gösterime giriyor.
Mekân olarak, kendisinin uzlaşamayıp yarıda terkettiği bir sinema okulunu seçen Amenabar’ın filmi, ‘Görsel ve İşitsel Medya’da Şiddet’ konulu tezinin araştırmaları sırasında, gerçek işkence ve ölümlerin kaydedildiği ‘snuff’ tabir edilen filmlerle yüz yüze gelen Angela’nın ürkütücü serüvenini anlatıyor. Yönetmenin sürprizlerle dolu sonraki çalışmalarını haberleyen "Tez", vahşetin uç noktasını sergileyen bu tür filmleri konu alan Nicolas Cage’li Hollywood yapımı "8 Milimetre"ye kıyasla, insanoğlunun şiddet izleme hazzı üzerine daha derin okumalara olanak tanıyor.
Sonlara doğru adrenalin yükseltici sürprizlerin art arda patlaması ve gerilimin doruğa çıkmasıyla şiddetin çekiciliği ve insanın karanlık yüzüne dair gözlemler ikinci plana düşmüş.
Amenabar’ın ilgisiz kalınamayacak bu çıraklık çalışması, gösterime girdiği yıl ülkesinde büyük beğeni toplamış, İspanyol Oscar’ları sayılan Goya ödüllerinden (en iyi film, yönetmen, senaryo dahil) yedisini kazanmıştı.

"Smokin / The Tuxedo" - Yönetmen: Kevin Donovan / Oyuncular: Jackie Chan (Jimmy Tong), Jennifer Love Hewitt (‘Del’ Blaine, Delilah), Jason Isaacs (Clark Devlin), Ritchie Coster (Banning), Peter Stormare (Dr.Simms), James Brown (kendisi) / 2002 ABD yapımı, 98 dakika.

Hong Konglu dövüş ustası Jackie Chan, stand up’tan gelme Chris Rock ile zıt ikiliyi oynadığı "Rush Hour" filmleriyle ortaya çıkan güldürü yeteneğini bu kez tek başına sergiliyor. En büyük kozu ise, kullananı yumruk ve tekme atmaktan şarkı söylemeye, dans etmeye varan niteliklerle donatan yüksek teknoloji harikası bir smokin. Bu eğlenceli Bond parodisinde sarsak taksi şöförlüğünden gizli ajana dönüşen Chan, şimdiye dek özel efekt kullanmadan hayata geçirdiği aksiyon sahnelerini (Armani tasarımı) bilgisayar destekli süper smokin aracılığıyla gerçekleştirirken, efsanevi James Brown’un yerine (üstadın kendisi de kısa bir bölümde gözüküyor) sahneye çıkıp kalça kıvırmayı da ihmal etmemiş.

"Martılar Açken" - Yönetim ve Senaryo: Bülent Pelit / Oyuncular: Meral Oğuz (Mehtap), Ümit Belen (Polis Metin), Haldun Boysan (Kaptan), İstemi Betil (Hoca), Umut Ulaş Er (Akın), Murat Şen (Hikmet), Ümit Çırak (Şeref), Özge Uyar (Hande) / 2002 Galata Film yapımı, 92 dakika.

Sinemaya çocuk oyuncu olarak giren Bülent Pelit’in yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi, İstanbul’un izbelerinde yaşam savaşı veren toplumun en alt kesiminden bir avuç insanı konu alıyor. Yıllarca genelevde çalışmış Mehtap, onun esrar taşıyıcılığı yapan epilepsi hastası oğlu Akın, kadının varını yoğunu kaptırdığı dostu Kaptan filmin başlıca karakterleri. Aç kalmış martılar misali çöplere saldıran, cinci Hoca’nın peşinde define avına çıkan kaybedenlerin öyküsü, beş yıl aradan sonra setlere dönen Meral Oğuz’a Antalya Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırdı.

"Ölümcül Tutku / Swimfan" - Yönetmen: John Polson Oyuncular: Jesse Bradford (Ben Cronin), Erika Christensen (Madison Bell), Shiri Appleby (Amy), Clayne Crawford (Josh), Jason Ritter (Randy), Dan Hedaya (yüzme antrenörü) / 2002 ABD yapımı, 84 dakika.

Oyuncu yönetmen John Polson’un filmi, 80’li yılların kült çalışması "Öldüren Cazibe / Fatal Attraction"ın ikinci sınıf bir benzeri. Farklılığı ana karakterlerin bu kez gençlerden oluşması. Orta sınıftan liseli iki genç sevgilinin, güneyli zengin kızın hışmına uğramasını konu alan film, bildik klişeleri bir kez daha tekrar eden sıradan bir gerilim. Stanford burslusu yüzücü genci "Clockstoppers / Zamanı Durduranlarödan Jesse Bradford, bir gecelik kaçamağı pahalıya ödetmeye kararlı gözü dönmüş âşığı, "Trafiköte Michael Douglas’ın uyuşturucu müptelası kızını oynayan Erica Christensen canlandırıyor.

Levent Kırca sinemadaki ikinci yönetmenlik denemesinde, televizyon programının skeçler üzerine kurulu yapısını korumuş.