Kültür Sanat Şiiri garda kutladılar

Şiiri garda kutladılar

22.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Yazarlar Sendikası ile PEN Yazarlar Derneği, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü, dün Sirkeci Garı’nda kutladılar

Şiiri garda kutladılar

MİRAÇ ZEYNEP ÖZKARTAL

Türkiye Yazarlar Sendikası ile PEN Yazarlar Derneği, 21 Mart Dünya Şiir Günü’nü, dün Sirkeci Garı’nda kutladılar. “Şiir Yollarda” adını taşıyan etkinlik saat 12.00’de başladı.
Etkinlik kapsamında genç şairler, Nâzım Hikmet’ten Orhan Veli’ye, Arif Damar’dan Cemal Süreya’ya 40 şiir ustasının şiirlerini yolu Sirkeci’ye düşenlere dağıttı.

Cevat Çapan’dan bildiri
Dağıtılan şiirlerin bulunduğu kâğıtların arka yüzünde ise Cevat Çapan’ın Dünya Şiir Günü Bildirisi yazılıydı.
Bildiride “Dilin, özellikle de şiirin iletişim gücüne inananların, bir yandan ezenleri, ezilenleri, öbür yandan geceleri, yıldızları, kokuları, tepeden tırnağa çiçek açmış ağaçlarıyla insanı deli eden bu dünyayı düşünerek kutlamaya katılacaklarını” söyleyen Çapan,  Türk şiirinin “Mavi Gözlü Dev”i Nâzım Hikmet’in dizelerini ödünç alıyordu umut için:
“Özgürlük ve dayanışma özlemi içinde, bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine yaşamaya bir çağrı olduğunu düşünecekler şiirin.Yalnızca Edirne’den Ardahan’a değil, Çin’den Peru’ya kadar uzanan bir umutla...”
Şiirleri tezgâhının camına asan simitçi ve belki de hayatlarında ilk kez bir şiir dizesiyle karşılaşan insanların ilgisi, şiirin birleştirici gücünün kanıtı gibiydi.