Kültür Sanat Şişmanları sevin

Şişmanları sevin

06.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Şişmanları sevin

Şişmanları sevin

İSTANBUL Film Festivali'nde izlediğim "Şişman", etkisi yüreğimde kalan filmlerden biriydi. Bugün gösterime girmesi hepimize tatlı bir sürpriz oldu.
"Şişman"ın yönetmeni, son günlerin beğenilen filmi "Cop Land"a da imzasını atan James Mangold. Sundance Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'nü kazanan "Şişman", haftanın en iyi filmi.
Sinemanın laf ve efekt kalabalığı olmadığını zaman zaman unutuyoruz. Sinemanın yıldızın gösteriş yaptığı podyum, yönetmenin atıp tuttuğu kürsü, yapımcının bir koyup on kazandığı atyarışı olmadığını da unutuyoruz. Filmlere ilişkin o denli kafa karıştırıcı bilgi bombardımanına tutuluyoruz ki daha izlemeden film hakkında bir kanımız oluşuyor. "Şişman"ın birdenbire gösterime girmesi bu bağlamda iyi oldu. Hemen gidip görün ki batan gemiler, patlayan böcekler arasında dupduru anlatımı ve anlamı bulanmasın. Öyle yalın, süssüz, görüntülerin etkisini vurgulayan bir film ki "Şişman", kendinizi izlemeye ve duygulanmaya bırakın.
Zayıfların gücüne hep şaşmışımdır. Doğada hep iri olan canlıların diğerlerine üstünlüğünden söz edilir. İnsan denen yaratığın zekası az da olsa bedensel niteliklerinin üstüne çıkar. Yine de uzun boylular kısa boylulara üstünlük taslar. Fakat iş kiloya geldi mi zayıflar iktidarı ele geçirir: En fazla balık eti olmanıza izin verilir. Daracık kalçalarını saran pantalonlar giyen, incecik bellerini, yağsız karınlarını açıkta bırakan, sımsıkı kaslı kol ve bacaklarını sallayarak dolaşan "güzel" sıskalar sevilmeye değer, ancak. Şişmanlarla arkadaş olunabilir ama hiçbir zayıf bir şişmana aşık olmaz, okul arkadaşları en acımasız şakalarını şişmanlara saklarlar, vs. vs.
Oysa şişman bir insan da ince ruhlu, zarif, kibar, duyarlı ve kırılgan olabilir. Hantal ruhlar hantal bedenlerden çok dengesiz beslenmiş bünyelerde oluşur.
Bir Amerikan taşra kasabasında, gereğinden fazla anaç annesiyle birlikte yaşayan, otuzuna gelmiş Victor, artık mutsuz ve huzursuzdur. Ne kadar iyi pizza yapsa ve aşçılık okuluna gitme düşleri kursa da her yetişkin erkek gibi aşkı da tatmak ister. Yazık ki karşısına kafası karışık ve çok güzel bir kız çıkar... Gereğinden bir sözcük fazla diyalog içermeyen bu filmi kaçırmayın. Pruitt Taylor Vince, koca cüssesiyle doğru orantılı, çok doğal, çok inandırıcı bir oyunculuk sergiliyor. Liv Tyler, James Mangold yönetiminde Bertolucci yönetiminde olduğundan çok daha başarılı. Yılların Shelley Winters'ı için ne denebilir ki. Debbie Harry ise sıkıntılı bir gecede içilen buz gibi bira.
"Şişman / Heavy" - Yönetmen / Senarist: James Mangold / Görüntü: Michael Shaw / Müzik: Thirston Moore / Oyuncular: Pruitt Taylor Vince (Victor), Liv Tyler (Callie), Debbie Harry (Dolores), Shelley Winters (anne), Evan Dando (Leo).