Kültür Sanat Sualtı sanal müzemiz açılıyor

Sualtı sanal müzemiz açılıyor

29.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından yürütülen proje kapsamında, "Türkiye Sualtı Kültür Mirası Sanal Müzesi" kuruluyor.

Sualtı sanal müzemiz açılıyor

Başkent Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, projenin TÜBİTAK Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında olduğu ve projede yapılan araştırma dalışlarının Kültür Bakanlığı’nın izniyle yürütüldüğü kaydedildi. Projenin 30 Temmuz 2007 tarihinde Kaş-Uluburun Mevkii’nde araştırma dalışlarıyla başladığı ve gelecek yılın Aralık ayında tamamlanacağı belirtilen açıklamada, proje ile Türkiye’nin ilk sualtı sanal müzesinin kurulacağı ifade edildi.

Açıklamaya göre, proje, Türkiye’deki sualtı kültür mirasına katkıda bulunmak için mirasın envanterlenmesini sağlamak, sualtı kültür mirasını görünür kılmak, sualtı arkeolojisi ve deniz tarihi ile ilgili bilgi paylaşımını gerçekleştirmek ve kamuoyunda sualtına dikkat çekme amacını taşıyor. Projenin nihai hedefinde, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek "suyun altını üstüne getirmenin" de ötesine geçerek bunu sanal ortama taşıyarak internet üzerinden bir "Sualtı Sanal Müzesi" oluşturulması hedefleniyor.

Saha çalışmaları tamalandı

Sualtı Sanal Müze Projesi’nde saha çalışmaları, pilot bölge olarak
seçilen ve daha önce Arkeopark olarak kurgulanan Kaş sularından başlatıldı. Araştırma dalışları dokuz hafta boyunca Kaş’ın doğusunda Çılpacık Adası ve batısında Kalkan İnceburun sınırları arasında devam etti. Projenin ilk dönemine ait saha çalışmaları ise 30 Eylül 2007 tarihinde tamamlandı. Projenin saha çalışmalarında 128 kişilik bir ekip çalıştı.

Proje dalışlarına başlangıcından itibaren dokuz hafta boyunca ana ekibe ek olarak dokuz farklı ekip katıldı. Proje süresince elde edilen buluntular veri tabanına aktarılırdı ve bu işlemler için paylaşımlı program dili ve internet üzerinden bir veri tabanı gerçekleştirilmek üzere çalışmalara başlandı. Saha çalışmaları sonrası üye girişiyle Türkiye Sualtı Kültür Mirasına katkıda bulunmak isteyenler kendi buldukları eserleri paylaşımlı veri tabanına girebilecekler.

Projenin ana ekibi Proje Yürütücüsü Başkent Üniversitesi BÜKSAM adına Doç. Dr. Billur Tekkök, Proje Yürütücü Yardımcısı ve SAD adına Proje Yürütücüsü Güzden Varinlioğlu, Veritabanı sorumlusu Altay Özaygen, Sanal Müze Sorumlusu Yalın Baştanlar, Proje CBS Sorumlusu  Serkan Girgin, Sualtı Arkeolojik Araştırma Sorumlusu Evren Türkmenoğlu, Saha Yetkilisi Haldun Ülkenli’den oluşuyor. Projeye pek çok kurum ve kuruluş da katkı sağlıyor.