Kültür SanatTanrıların dağı

Tanrıların dağı

20.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tanrıların dağı

Tanrıların dağı

ARKEOLOGLAR tarafından "dünyanın 8. harikası" olarak nitelendirilen Nemrut Dağı anıtları; belge, bilgi ve fotoğraflarla Aygaz tarafından hazırlanan "Tanrılar Dağı Nemrut" adlı kitapta toplandı. Kitap, ülkemizde bu konuda yapılan en kapsamlı araştırma olarak gösteriliyor.
İ.Ö 162, İ.S. 72 yılları arasında hüküm süren Kommagene Krallığı döneminde yapılan anıtlar, Krallığa en parlak dönemini yaşatan Kral Antiokhos zamanında yapılmış. Toros dağ silsilesinin Nemrut Dağı olarak tanınan zirvesinde, Kral Antiokhos'un kendisi için yaptırdığı kutsal alan ve mezar anıtın yanı sıra Zeus, Apollon, Herakles, Fortuna, 1. Antiokhos tanrıları ve krallığın sembolü olarak aslan ve kartal figürleri yer alıyor. Ayrıca zirveyi iki büyük terasa ayıran tepe üzerinde Antiokhos'un kendi dünya görüşüne uygun biçimde taht üzerinde oturan ve dokuz metre yüksekliğe varan dev cüsseli tanrı heykelleri de bulunuyor. Yüzleri doğuya ve batıya çevrili bu beş büyük Yunan ve Pers tanrısı, Antiokhos'un doğu ve batı kültürlerini birleştirme idealinin bir dışa vurumu olarak da yorumlanıyor.
Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep il sınırları içinde yer alan bölge, doğadan ve insanlardan gelen her türlü tahribatı bünyesinde taşıyor. Bu yüzden 1987 yılında UNESCO tarafından "İnsanlığın Kültür Mirası" listesine alınan Nemrut Dağı anıtları, 1988 yılında da "Milli Park" ilan edilmişti.
Nemrut Dağı anıtlarının dekorları ve o dönem giysileriyle Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının yer aldığı kitabın tanıtım toplantısında, Kral Antiokhos'u canlandıran Murat Sergen tarafından Antiokhos'un kaleme aldığı ünlü vasiyetname de okundu. Gerek ulusal, gerekse uluslararası platformda doğru bir tanıtım yapmak amacıyla kitaplaştırılan "Tanrılar Dağı Nemrut" 108 sayfadan oluşuyor. Yapım ve yönetimini Arkeoloji ve Sanat Yayınları Editörü Nezih Başgelen'in yaptığı kitabın fotoğrafları Tamer Yılmaz ve Nezih Başgelen'e ait. Bu kitap, Nemrut Dağı anıtlarının en azından bundan sonra koruma altına alınması yolunda bir girişim olarak düşünülüyor.