Kültür Sanat Tenten iyi yolculuklar diler

Tenten iyi yolculuklar diler

13.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sınırların olmadığı bir dünya hayalimizden vazgeçmiş değiliz. Zira kaç yaşına gelirsek gelelim içimizde şarkı söyleyen 23 Nisan çocukları bizi hayatın bayram olacağına da inandırır, el ele mutlu olabileceğimize de… Biz bu hayale tutunup kalalım, dünya yeni bariyerlerle dikiliyor insanlığın karşısına. Aşı pasaportu bitmek bilmez evrak çilesinin son halkası olarak katıldı aramıza. Bir de elinizdeki pasaporta bakıp “Bu çizgiden ötesi yasak”lar var. Gelin görün ki pasaportunun etkinliği yetmiyormuş gibi onu adeta bir sanat eserine dönüştüren ülkeler de var.

Tenten iyi yolculuklar diler

Seyhan Akıncı - Bu ülkelerden biri de vatandaşları 7 Şubat’tan itibaren yeni pasaportlarıyla seyahat etmeye başlayacak olan Belçika. Avrupa’nın bu boyundan büyük işlere imza atmış ülkesi çocukken bize eşlik eden birçok kahramanımızın da yurdu. Tenten’den Red Kit’e, Şirinler’den Asteriks’e bir çırpıda sayabileceğimiz ünlü çizgi kahramanlar Belçikalı çizerlerin hayal dünyasından dünya çocuklarınınkine yolculuk yaptı. Bu sevimli, hadi kabul edelim bazıları daha az sevimli kahramanlar yeni bir yolculukta Belçikalılara eşlik edecek.

Haberin Devamı

Vatandaşlarına 149 ülkeye giriş hakkı tanıyan ve bu ülkelerden 110’u için vize gerektirmeyen güçlü bir pasaporta sahip Belçika’nın yürürlüğe giren yeni pasaportlarında Belçikalı çizerlerin kaleminden çıkmış çizgi kahramanlar yer alıyor. Diğer yandan yeni pasaport sahteciliğe karşı güvenlik önlemleriyle de donatılmış durumda. Belçika pasaportunun kopyalanmasını zorlu bir hâle getirmek için çizgiler oldukça komplike bir şekilde yerleştirilmiş. Belçikalı çizerlere adeta bir saygı duruşu olan bu yeni pasaportları kutlamak için Brüksel Çizgi Roman Sanatı Müzesi’nde Belçika pasaportunun evrimini anlatan geçici bir sergi de düzenlendi geçtiğimiz günlerde. Bu unutulmaz çizgi kahramanların Belçika pasaportlarında kullanılması hakkında Belçika Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu 34 sayfalık pasaport kültürümüzün önemli değerlerinden biri olan çizgi romanları ve kahramanlarını onurlandıran özgün tasarımı sayesinde tanınır olacak” sözlerine yer verildi. Dışişleri Bakanı Sophie Wilmès ise “Bu geçiş, kültürümüzün ve yurt dışındaki etkimizin merkezi bir unsuru olan dokuzuncu sanatı, çizgi romanı vurgulamak için bir fırsat” dedi.