Kültür Sanat Tiyatro Festivali nefes kesecek

Tiyatro Festivali nefes kesecek

17.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tiyatro Festivali nefes kesecek

Tiyatro Festivali nefes kesecek


12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali on üç oyun ile tiyatroseverleri karşılıyor


       Yine coşkulu bir tiyatro festivali bizi bekliyor. Her yıl mayıs ayının kıpır kıpır canlılığıyla birlikte kapımızı çalan ve dünyanın en yetkin tiyatro gruplarıyla buluşturan festival bu yıl 18 Mayıs - 4 Haziran tarihleri arasında düzenleniyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın düzenlediği 12. Uluslararası Tiyatro Festivali’ne Yunanistan, İngiltere, İtalya ve Almanya’dan beş seçkin oyun katılıyor. Türkiye’den ise sekiz oyun yer alıyor. Teması “Buluşma" ve “Aşk" olarak belirlenen programda uluslararası düzeyde buluşmalara, ortak yapımlara yer veriliyor. “Britanya-Türkiye 2000" projesi de iki ülke arasındaki kültür alışverişinin artması, dostluk köprüsü sağlamlaştırılması adına önemli bir proje.
       Bu proje kapsamında ünlü Royal Shakespeare Company, William Shakespeare’in “Hırçın Kız" adlı komedisini sunacak.
       Diğer gruplar ise; Wuppertal Dans Tiyatrosu / Pina Bausch, Robert Wilson Project, Edafos Dans Tiyatrosu. Ünlü Alman sanatçı Hanna Schygulla’nın da Kurt Weill’in doğumunun yüzüncü, ölümünün ellinci yılı olması nedeniyle bir konseri yer alıyor.
       1999 yılında festivale yurtdışından gelen sanatçılarla ortaklaşa oyunlar üretme geleneği başladı. Murathan Mungan’ın yazdığı Mustafa Avkıran’ın uyarlayarak yönettiği “Dumrul ile Azrail" adlı oyuna Hebbel Theater, Berlin ile birlikte ortak yapımcı olarak imzasını atıyor.

Sınırları kaldıran gelenek

       Tiyatro Festivali, Robert Wilson’un tasarladığı ve sahneye koyduğu “Önceki Günler; Ölüm, Yıkım & Detroit III" adlı büyük prodüksiyonun ortak yapımcılarından biri. İtalyan Change Performing Arts’ın prodüktörlüğünü yaptığı “Önceki Günleröin diğer ortak yapımcıları Lincoln Center Festival ve MC 93 Bobigny Paris". Oyun sürecini seyirciye aktaran sanatçılardan biri Isabella Rossellini. Semiha Berksoy da “Liebestod" aryasıyla bu zengin yapımda yeralıyor.
       Anton Çehov’un “Vişne Bahçesi" ve Ferhan Şensoy’un bu oyundan yola çıkarak yeniden yazdığı “Fişne Pahçesu" arasında anlamlı bir buluşma yaşanıyor.

Tabii ki aşk

       Ege sularından başlayarak Karadeniz’e dek uzanan bir mit kahramanı, Euripides’in aynı adlı tragedyasında ölümsüzleşen efsanevi Medea ve onun tutkulu aşkı. Edefos Dans Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Medeaöda danstan çok harekete ve müziğe yer veriliyor.
       Tanztheater Wuppertal / Pina Bausch bu kez “Masurca Fogo" ile Festival’e heyecan katacak. Bu çalışma sıcak iklimlerin insanları ve bu sularda yaşayan insanların aşklarıyla, tutkularıyla bir buluşma.
       Türkiye’den ise; Tiyatro Stüdyosu’nun yapımı olan, Ahmet Levendoğlu’nun yönettiği, Aliye Uzunatağan’ın rol aldığı “Lillian", Yıldız Kenter’in hazırladığı “Hep Aşk Vardı", İ.B.Ş.T’nın hazırladığı ve Kenan Işık’ın yönettiği “Aşk Hastası", Genco Erkal’ın hazırladığı “Can", Tiyatro İstanbul Oscar Wilde’ın “İdeal Bir Koca" adlı yapıtıyla, Kumpanya Sahnesi de Ümit Ünal’ın ve Kerem Kurdoğlu’nun yazdığı, Kerem Kurdoğlu’nun sahneye koyduğu “Sahte Kimlikler 5 (Asrın Entrikası)" oyunları katılıyor.