Kültür Sanat Tiyatroda bir masal...

Tiyatroda bir masal...

01.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Tiyatroda bir masal...

Tiyatroda bir masal...


12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, bir Almanya-Türkiye ortak yapımı olan "Dumrul ile Azrail" adlı oyunla devam ediyor.

       Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Hebbel Theater-Berlin ve 5. Sokak Tiyatrosu ortak yapımı "Dumrul ile Azrail" adlı oyun, 12. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, bu akşam 20.30'da Aziz Nesin Sahnesi'nde gösterilecek.
       Murathan Mungan'ın yazdığı, Mustafa Avkıran'ın oyunlaştırıp yönettiği oyunda, Övül Avkıran, Murat Daltaban, Sema Serdengeçti, Alptekin Serdengeçti ve Engin Yörükoğlu rol alıyorlar.
       "Dumrul ile Azrail", mitlerin günümüz tiyatrosuna etkilerinin araştırılma sürecinde ortaya çıkmış bir çalışma. Oyun, mitlerin günümüzdeki karşılıklarının tiyatroda metin aşamasından başlayarak yeniden tasarlanması üzerine kurulmuş.
       Oyunda rol alan beş oyuncu Dumrul ile Azrail'in öyküsünü anlatırken aynı zamanda öykünün kahramanlarını da oynuyor ve bizlere eski oyun oynama alışkanlığını anımsatıyorlar.
       Murathan Mungan, "Dede Korkut" hikayelerinden biri olan "Deli Dumrul" üzerinde "yazarın zamanıyla, masalın zamanını birleştirip" oluşturduğu "kendi zamanı"nı şöyle anlatıyor:
       "Hikayenin genel seyri ve kanavası elbette özgün masalla benzerlikler gösteriyor ama ben, bu hikayeyi Azrail'le dostluğu çok eskilere dayanan biri olarak, bir kez de Azrail'in ağzından anlatmak istedim. Dumrul'un asma köprüsü olmayıp taş köprü olmasından başlayarak bir dolu ayrıntıda 'seçilmiş' değişiklikler yaptım. Elbette ananın, babanın, yarin konuşmaları ve 'gerekçeleri' benim için çok önemliydi. Bana metni tekrar yazdıran pek çok şey bu konuşmalarda gizli. Yanı sıra, yazarlığımın temel izlekleri, önce yazdıklarımda da karşınıza çıkan kimi temel sorunsallar, doğal olarak bu hikayede de yer aldı. Yazmaya başladığımda sonunu biliyor muydum? Evet, biliyordum tabii... Üstelik daha önce, 'Geyikler Lanetler' oyunumda, 'İnsan kendi seçse de sonunu gene de bilemez' diyen biri olarak..."

       Festival'de
       Bugün: "Dumrul ile Azrail", 5. Sokak Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, 20.30
       "Hep Aşk Vardı", Kent Oyuncuları, Kenter Tiyatrosu, 20.30
       Yarın: "Masurca Fogo", Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, AKM Büyük Salon, 20.30
       "Dumrul ile Azrail", 5. Sokak Tiyatrosu, Aziz Nesin Sahnesi, 20.30