Kültür Sanat Travmanın anlatıcısı kadınlar

Travmanın anlatıcısı kadınlar

07.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uçan Süpürge’de “Kadınların Hafızası” başlıklı panelde bir araya gelen Ayça Damgacı ve Chloé Mazlo, ailelerin travmatik göç hikâyelerini anlattı

Travmanın anlatıcısı kadınlar

Nil Kural - Fiziksel gösterimleri başlayan 24. Uçan Süpürge Uluslararası Film Festivali’nde ilgi gören paneller, gösterimlere eşlik ediyor. Bu yıl Bilge Olgaç Başarı Ödülü alan müzisyen Ekin Fil ile “Kaygı”nın da aralarında olduğu filmlerde birlikte çalıştığı yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, film ve müzik ilişkisi üzerine konuştukları panelde, bir filmin yapım sürecindeki iş birliğini anlattılar. Ekin Fil, müzikle bir atmosfer kurmaya çalıştığının altını çizerken Özçelik, kısa film “13+”, belgesel “15+” ve uzun metraj kurmaca “18+” dan oluşan ‘Cadı Üçlemesi”nde kadınların gördüğü şiddet ve iyileşme çabası üzerinden ortaklaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Coğrafya ayrı, hikâye aynı

Ayça Damgacı ile Fransız yönetmen Chloé Mazlo ise “Kadınların hafızası” başlıklı panelde bir araya geldiler. Damgacı, Tümay Göktepe ile çektiği belgeseli “Patrida”da babasının göç hikâyesinin peşine düşüyor. Mazlo ise kurmaca filmi “Lübran Semaları”nda Fransa’ya göç eden Lübnanlı ailesinin hikâyesini masalsı bir anlatımla gösteriyor. Mazlo “Kendimi araştırmaya başladığımda savaşla ilgili anıların yer almadığını fark ettim. Bana anlatılan ile gerçek arasında çok fark vardı. Ailem kötü savaş anılarını değil, güzel anıları hatırlıyordu” derken Damgacı ise babasından dinlediği Batı Trakya göç hikâyesinin zafer ve kahramanlık üzerine olduğunu ancak altında yerinden edilmenin kırgınlığının yer aldığını belirtti. Öztürk’ün travmaların anlatıcısının kadınlar olduğu yoruma katılan Mazlo, “Erkek kardeşlerim çift kimlikli olmamızı sadece ‘hava atmak’ için kullanırken sadece ben ailenin gerçek hikâyesini merak edip sorular sordum” diye konuştu. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali 11 Haziran’a kadar sürecek.

 

Yazarlar