Kültür Sanat Travolta mucizesi

Travolta mucizesi

21.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Travolta mucizesi

Travolta mucizesi


       Travolta, “Kariyerimin, tabiri caizse, ikinci perdesinden gerçekten memnunum. Hayal edebileceğimden bile daha iyi bir ikinci perde. İş bulmaya devam etmeyi, birkaç film teklifi daha alıp oyunculuktan hayatımı kazanmayı umuyordum. Bunun yerine, Quentin, Pulp Fiction’da oynamam için kellesini koyunca bu müthiş armağanı aldım.ö diyor.
       Başrolünü üstlendiği “Dava / A Civil Actionö adlı filmi önümüzdeki ay gösterime girecek olan John Travolta, mesleğinde, kimine göre iradenin zaferi kimine göre Church of Scientology’nin etkisi sayılan müthiş bir dönüşüm yaşadı. Heyecan arayan genç kızları seksi dansıyla baştan çıkaran delikanlı, yarım ağız gülüşüyle barlarda dolaşan şehir kovboyu tiplemelerinden sıyrılıp Hollywood’un en önemli aktörlerinden biri oldu.
       Gerçek bir olaya dayanan “Davaöda Travolta bir avukatı canlandırıyor. 1979 yılında, Massachusetts’teki East Woburn kasabasının içme suyunu sağlayan iki kaynak endüstriyel atıklarla kirletilir. Kasaba sakinleri uzun süredir suyun garip tadından kuşkulanmaktadır, lösemi vakalarındaki anormal artışı buna bağlarlar.
       1981 yılında sekiz aile, içme suyuna atık karıştırmaktan sorumlu tuttukları iki dev şirket, Beatrice Foods ve W.R. Grace & Co. aleyhine dava açar. Kendi halinde ama idealist bir avukatları vardır: Jan Schlichtmann. Adil olmayan koşullarda kıran kırana bir hukuk savaşımı verilir.
       Önemli rollere dönüş
       Bundan birkaç yıl öncesine kadar pek az sinemasever John Travolta’yı böylesi bir rolde hayal edebilirdi. Anne babasının ilerlemiş yaşlarında bağırlarına bastıkları, bir mucize olarak oğulları pek de saygın bir biçimde başlamadı aktörlüğe. Dansçı ve pop şarkıcısı oldu, televizyon dizilerinde rol aldı. Kendisinden on sekiz yaş büyük sevgilisi Diana Hyland’in, iki yıl sonra da annesinin kanserden ölmesi Travolta’nın yaşamında trajik bir dönemdi. Bu dönemde Church of Scientology’ye girdi ve huzur buldu. Mesleğinde de bir aşama kaydetti. “Cumartesi Gecesi Ateşiö, “Staying Aliveö, “Greaseö, “Two of a Kindö müzikalleriyle dünya çapında ünlendi. “Şehir Kovboyuö, “Bak Şu Konuşanaö gibi önemsiz yapımlar dışında dramatik roller üstlenemiyordu. Ama “Pulp Fictionö onu yeniden doruğa çıkardı. Önemli roller, başarılı performanslar birbirini kovaladı.
       Travolta, şimdi de benzerini yaşadığı bir trajediyi, adaleti sağlayarak ıslah etmeye çalışan avukatı canlandırıyor. Bu filmden ve mücadeleden biz de kendimize pay çıkarmalıyız. İnsan yaşamı ekonomik, siyasal çıkarlar, teknolojik gelişme vb. uğruna feda edilmeyecek kadar değerli.