07.11.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:
Bir Hip hop analizi
Eminem, kuralları yıkan, doyumsuzluğu dillendiren ve karşıtlıkları kışkırtan her şeyi temsil ediyor. O, önyargıları ve önyargılı davranışları reddeden bir şovenist ve dikkafalı; etik kurallara karşı gelen bir 'anti kahraman'…
Eminem'in Türk gençliği tarafından tanınmadığı, sadece Avrupa'da top 10'da ve her zaman MTV'de göründüğü için sevildiği düşünülebilir. Bunun sadece onun şarkıları ve 'sound'u yüzünden olduğu sanılabilir. Onun kalıpdışı davranışları ve dik kafalılığının Türk gençlerince bilinmediği zannedilebilir. Kısaca, sadece şarkılarının dinlendiği, şarkılarının tematik arka planıyla ilgilenilmediği düşünülebilir.
Durum gerçekten böyle midir?
Son iki yılın en popüler hip hop şarkıcısı Eminem'in genç kızların ve erkeklerin kafalarındaki favori isim olduğunu ortaya çıkıyor. Bu gerçek son 2-3 yıldır tüm dünyada popüler müzik TV'lerini ve radyo kanallarını etkisi altına alan Amerikan kültür ihracı konusunda çok düşünmemizi gerektiriyor.
Kliplerinden öğrendiler
Neden hip hop ve neden Eminem? Sadece popüler oldukları için mi? Tartışmaya standart gözlemlenebilir bir gerçekle başladık: Hip hop bu gençler arasında popüler, çünkü tüm dünyada popüler... Ve Türk gençleri popüler olan her şeyi benimser, popüler olan hiç bir şeyi sorgulamazlar. Hip hop örneğinde, hip hop felsefesini anlamak için şarkı sözlerini dinlemezler. Sadece müziği dinlerler ve bundan hoşlanırlar.
Ama tartışmayı şöyle sonuçlandırdık. Her kültür gibi hip hop da sadece müzik ve şarkı sözleri değildir. Giyinmesini, konuşma tarzını, dilini, davranışını kısacası hip hop kültürünün herşeyini gençler müzik kliplerinden öğrenebilirler. Her kelimenin gerçek anlamını anlamasalar bile, görsel işaretler yoluyla hip hop felsefesine girebilirler.
Çağımızın bir ikonu
Tartışmamıza bir derinlik katmak için Eminem'in bazı şarkılarını dinledik ve onun felsefesini daha çok anlamaya çalıştık. Onu popüler yapan sadece şarkıları değildi. Hayata karşı duruşu onu yüzyılın en büyük ikonlarından biri haline getirdi. Türk gençleri onun felsefesini anlayacak kadar İngilizce bilmemelerine rağmen, ona ilişkin haberleri dinlediler: Annesi onu nasıl dava etti? Klibinde annesini öldürdükten sonra nasıl gömdü? Oscar gecesini nasıl protesto etti?
Hip hop felsefesi hakkında ne kadar bilirsek gençlerin psikolojisi hakkında o kadar şey öğrenebiliriz.
Hip hop, fakir Afro-Amerikan gençlerin bir propoganda aracıydı. Afrika-Amerikalılara karşı uygulanan hükümet politikalarını protesto ediyordu.
O dönemlerde ırklararası eşitsizlik ülkenin ana gündemiydi. Hip hop sadece siyahlara aitti ve Amerikan sınırları içerisindeydi.
Zaman geçtikçe hip hop Afrika-Amerikan ruhunu kaybetti ve 'getto'daki çocukların ve orta sınıf çalışanların özümseme ve kabullenme psikolojisini protesto eden çocuklarının müziği oldu. Bir azınlık müziğinden başka bir azınlık müziği haline geçti.
Hip hop felsefesini daha iyi anlamak için popüler bir grubun felsefesine bakalım:
'Five Percenters' (Yüzde Beşçiler) bir Müslüman hip hop grubu. Gruplarının ismi hip hop felsefesinin çok açık bir örneği. Onlara göre,