Kültür Sanat Türk Kültür Yılı Etkinlikleri

Türk Kültür Yılı Etkinlikleri

12.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Rusya’da bu yıl yapılacak "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri, 8 Nisanda, piyanist Fazıl Say, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ve Devlet Çoksesli Korosu’nun birlikte sahne alacağı, Nazım Hikmet Oratoryosu ile başlayacak.

Türk Kültür Yılı Etkinlikleri

Etkinlikler kapsamında, ünlü sanatçılar Tarkan, İdil Biret ve Şebnem Ferah da konser verecek. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yılın Rusya’da "Türk Kültür Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla yapılacak etkinliklerin programını netleştirdi.

Buna göre, Moskova House of Music’in bin 670 kişilik salonunda, Fazıl Say, CSO ve Devlet Çoksesli Korosu’nun birlikte sahneye çıkacağı "Türk Kültür Yılı" açılış konserinde, Zuhal Olcay ve Genco Erkal solist olarak yer alacak.

Konserde, Nazım Hikmet’in "iki ülke kültüründe birleştirici unsur olması nedeniyle" Say’ın bestelediği Nazım Hikmet Oratoryosu’nun yorumlanacağı belirtildi. Ünlü şarkıcı Tarkan da Rusya’da geniş hayran kitlesine sahip olduğu için "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri içinde yer alacak. "St. Petersburg Yerel Yönetimi Şehir Günü" olan 27 Mayısta, Hermitage Meydanı’nda sahne alacak sanatçının konserinde, Türkiye’nin tanıtım filmleri de dev ekranlardan yansıtılacak. Konser giderlerinin büyük bölümünün özel sponsorluklarla sağlanacağı bildirildi.

Etkinlikler kapsamında, klasik müzikte Türkiye’nin adını dünyaya duyuran piyanist İdil Biret konser verecek. Müzikolog Emre Aracı’nın "Sultanlarla Valsler" adlı projesini Rusya’dan bir orkestrayla seslendireceği etkinliklerde, uluslararası üne sahip caz piyanisti Ayşe Tütüncü de sahne alacak.

Klarnette Hüsnü Şenlendirici, bağlamada İsmail Tunçbilek ve kanun da Aytaç Doğan’ın yer aldığı "Taksim Trio"nun Türk ezgilerini Ruslara sunacağı faaliyetler kapsamında, Ahır Kapı Roman Orkestrası da geleneksel İstanbul çingene müziklerinden oluşan repertuvarla Rus izleyicilerin karşısına çıkacak.

Etkinliklerde, Çimen Seymen’in geleneksel ve klasik Türk müziğini bir arada sunan ve ilk defa 36. İstanbul Uluslararası Müzik Festivali’nde sahnelenecek "Müsenna Projesi" Rusya’da beğeniye çıkarken, Mercan Dede de gençlere yönelik konser verecek.

Selim Sesler’in geleneksel enstrümanlarla yaptığı batı müziğini Rusya’da beğeniye sunacağı etkinliklerde, Şebnem Ferah da bir Rus rock grubuyla Moskova’da sahne alacak.