Kültür Sanat Türk mutfağı dünyaya tanıtılıyor

Türk mutfağı dünyaya tanıtılıyor

06.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı himayesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hazırlanan “Türk Mutfağı Asırlık Tariflerle” kitabı, Türk mutfağının zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor.

Türk mutfağı dünyaya tanıtılıyor

Aylin Öney Tan - “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabının tanıtım programı, Emine Erdoğan’ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kitap danışmanları, şefler, Türk mutfağının geleneksel tatlarını yaşatan sektör temsilcileri ve gastronomi yazarlarının da katılımıyla Beykoz’daki Cam ve Billur Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Türk mutfağının tanıtımı, gastronomi turizmi ve yumuşak güç açısından son derece önemli. Türk mutfağının yüzyılların birikimine dayanan asırlık tarifleriyle dünyaya tanıtılmasını amaçlayan Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı basıldı. Kitap, Türk mutfağının sağlıklı pişirme ve saklama teknikleri yanı sıra dünyada yükselen değerler olan atıksız, ekolojik, sürdürülebilir, glütensiz ve vejetaryen beslenme özelliklerine dikkat çekmeyi hedefliyor. Kitaba katkıda bulunan geniş bir kadro var. Danışman akademisyen ve uzmanların yanı sıra proje koordinatörü Ebru Erke’nin yönetiminde metin yazımı, tarifler, fotoğraf, tasarım gibi konularda geniş bir ekip çalışmış. Kitabın girişinde Doç. Dr. Özge Samancı, Prof. Dr. Arif Bilgin, Dr. Gönül Paksoy, Prof. Dr. Günay Kut ve Prof. Dr. Mehmet Öz tarafından yazılan ve Türk mutfağına farklı bakış açılarından yaklaşan önsözler yer alıyor.

Haberin Devamı

Türk mutfağı dünyaya tanıtılıyor

 

SAĞLIKLI MUTFAK

Kitapta farklı bölümlerde toplanmış 218 tarif bulunuyor. Her bir bölüm için o yemek grubunu farklı nitelikleriyle temsil eden tarihten ve günümüzden tarifler seçilmiş. Klasik yemek tariflerinin yanı sıra ünlü şeflerden her bölüm için birer örnek tarif de alınmış. Tarifleriyle katkıda bulanan şefler ise Arda Türkmen, Aydın Demir, Cüneyt Asan, Eyüp Kemal Sevinç, Fatih Tutak, Ömür Akkor, Savaş Aydemir, Sezai Erdoğan, Sinem Özler, Şemsa Denizsel, Şerife Aksoy, Yılmaz Öztürk ve Zeki Açıkgöz. Kitaptaki tarifleri uygulama ve çekime hazırlama görevini ise Ali Ronay ve Gönül Paksoy üstlenmiş. Kitap sadece tariflerden oluşmuyor. Ayrıca Kahvaltı, Türk Çayı, Türk Kahvesi, Özel Gün Yemekleri ve Kiler başlıkları altında bilgi veren anlatılar var. Kitapta metinlerin yazımında tarihi bilgilerin yanı sıra sürdürülebilir ve sağlıklı mutfak vurgusu olmasına özellikle özen gösterilmiş.

Kitap tanıtım yemeğinde “Cumhurbaşkanlığı Mutfağından” başlıklı bölümden seçilen tarifler de yer aldı. Bunların arasında glütensiz bir alternatif olarak sunulan leblebili helva ise servis öncesinde Emine Erdoğan’ın uygulamalı tarifi olarak videoda gösterildi. Uluslararası üst düzey tanıtım kapsamında Cumhurbaşkanlığı yayınlarından “prestij kitap”, Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından ise Türkçe basılacak olan kitap, ekim ayı itibarıyla satışa sunulacak. İngilizce versiyonu “Turkish Cuisine with Timeless Recipes” adıyla uluslararası alanda yayımlanacak kitap, başta İngilizce, İspanyolca ve Arapça olmak üzere birçok dile de çevrilecek.

Haberin Devamı

 

TÜRK MUTFAĞI HAFTASI

Kitap tanıtımında bir de müjde verildi. Türk mutfağı artık tüm dünyada aynı tarihte kutlanacak bir “Türk Mutfağı Haftası” ile tüm dünyada tanıtılacak. Dünyada gastronomi turizminde Fransa, İtalya gibi önde gelen ülkelerin mutfaklarını tanıtmak amacıyla uygulanan “Mutfak Haftası” uygulamasına Türk Mutfağı da eklenecek. Böylelikle her yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde hem Türkiye’de hem de yabancı temsilciliklerimizin olduğu merkezlerde Türk yemekleri, çeşitli etkinliklerle tanıtılarak bu özel hafta kutlanacak. “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında tüm ilgili paydaşlarla yapılacak eşzamanlı etkinlikler, yerel ürünlerin markalaştırmasını ve yurt dışındaki uluslararası şeflerin mönülerinde yer almasını sağlayacak.