Kültür Sanat Türk resminin Cumhuriyet’le hikâyesi

Türk resminin Cumhuriyet’le hikâyesi

29.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 1937 yılında kurulan ilk plastik sanatlar müzesi olan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 19. YY geç Osmanlı döneminden 20. YY sonuna kadar sanat tarihimizin panoramasını sunuyor.

Türk resminin Cumhuriyet’le hikâyesi

10 yıl süren inşaat sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan resmî açılışla birlikte bu eşsiz koleksiyon yeniden sanatseverlerle buluştu.  

Haberin Devamı

18 Temmuz 1937 tarihinde Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi’nde kurulan, açılışı Atatürk tarafından 20 Eylül 1937 tarihinde yapılan İRHM, Cumhuriyet’in nadide kurumlarından. Müzenin ilk sergisi, Sanayi-i Nefise Mektebi’nin Elvâh-ı Nakşiye Koleksiyonu’ndan, Dolmabahçe Sarayı’ndan, Topkapı Sarayı Müzesi’nden ve “Yarım Asırlık Türk Resmi” sergisinden seçilen tablolar ile çeşitli devlet dairelerinden alınan eserlerden düzenlendi. İlk sergide koleksiyonunda 320 eser bulunan İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, bağış ve satın alma yoluyla bu sayı günümüzde yaklaşık 12 bin esere ulaştı. İRHM kuruluşundan bu yana bir yandan koleksiyonunu genişletirken bir yandan da Cumhuriyet’in kültür politikaları doğrultusunda Anadolu’da ilk resim galerilerinin açılabilmesi için eser vermiş. Ankara ve İzmir Resim Heykel Müzeleri de İRHM’nin gönderdiği eserlerle oluşturuldu. 

Haberin Devamı

Hikmet Onat, Şefik Bursalı, Cemal Tollu, Namık İsmail, Hale Asaf, Feyhaman Duran gibi ustaların eserleriyle Türkiye’nin 100 yıllık tarihinin en önemli arşivlerinden biri olan İRHM’de resim, heykel, seramik, hat koleksiyonları sanatseverlerle buluşuyor.