Kültür Sanat Türkan Saylan’ın çocuklarından senfonik türküler

Türkan Saylan’ın çocuklarından senfonik türküler

23.05.2009 - 11:20 | Son Güncellenme:

ÇYDD Fatih Şubesi’nin gençleri, derneğin 20’nci yılı nedeniyle yeni bir albüm çıkarıyor

Türkan Saylan’ın çocuklarından senfonik türküler

İPEK YEZDANİ

Haberin Devamı

Yaşları 16 ile 28 arasında değişiyor. Hepsi Fatihli. Kimi Yedikule’de yaşıyor, kimi Fındıkzade’de. “Buraya gelmeden önce köşe başında takılıp sigara gençlerden biriydim, hiçbir uğraşım yoktu, buraya gelmemle birlikte önce çevrem, sonra uğraşım, sonra da hayatım değişti” diyor birisi.
Onlar, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) hayatını değiştirdiği on binlerce gençten bazıları. ÇYDD Fatih Şubesi’nin, gönüllü müzik eğitmeni Muhammet Kart yönetiminde 10 yıl önce  ilçedeki gençlerden oluşturduğu Çağdaş Müzik Topluluğu, 10 yıldır senfonik müzik yapıyor ve halk türkülerini çoksesli olarak seslendiriyor. Üstelik de sadece Türkçe değil, Anadolu’nun kültürel zenginliğini yansıtacak şekilde Ermenice, Rumca, Lazca, Gürcüce, Arnavutça, vs.. gibi farklı birçok dilde söylüyorlar türkülerini. Bugüne dek yaklaşık 100 gencin gelip geçtiği orkestraya daha çocukken katılan gençlerden bazıları şimdi birer yetişkin.

Haberin Devamı

Bugün 22 kişiden oluşan Çağdaş Müzik Topluluğu, ÇYDD’nin kuruluşunun 20’nci yıldönümü nedeniyle “Umudun Türküsü” adlı bir albüm çıkardı. Çağdaş Yaşam Vakfı’nın finanse ettiği albüm bu ayın sonunda piyasaya çıkacak. Albüme destek verenler mi? Başta Sezen Aksu. “Kardelen” şarkısını hiç düşünmeden albüme vermiş. Türkiye’nin en iyi tulum sanatçılarından Mahmut Turan, Sezen Aksu’nun klarnetçisi olarak bilinen Göksun Çavdar ve kemençe ustası Tahsin Terzi de albüm için orkestraya bedelsiz eşlik ettiler.
Orkestranın şefi Muhammet Kart’la müziği ve albüm serüvenlerini konuştuk.

Çağdaş Müzik Topluluğu nasıl oluştu?
1998 yılında burada gitar, şan, solfej, piyano, keman ve bağlama dersleri vermeye başladık. Bu kurslara Fatih ve Kocamustafapaşa’daki okullardan çocuklar ve gençler geliyordu. 1999 yılında 19 Mayıs’ta kurs verdiğimiz öğrencilerle birlikte bir konser verdik, orada çok iyi bir performans sergileyince devam etmeye karar verdik ve bir yıldır kurslara gelen çocuklarla birlikte Çağdaş Müzik Topluluğu’nu kurduk.

Kimlerin eserlerini seslendiriyorsunuz?
Orkestra ilk kurulduğunda Fikret Kızılok, Bülent Ortaçgil, MFÖ, Moğollar, Erkin Koray, Grup Yorum gibi sanatçıların eserlerini kendimize göre yorumlayıp seslendiriyorduk. Daha sonra bunun bir taklitten öteye gidemeyeceğini anladık. Klasik müziği çok seviyorduk, özellikle de Cumhuriyet’in ilk yıllarının beş büyük bestecisi bizi çok etkiliyordu. Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Ferit Anlar, Cemal Reşit Rey gibi bestecilerin yaptığı da zaten Türk müziğini daha evrensel boyutlara taşımaktı. Ayrıca Aşık Veysel, Ruhi Su gibi ozanlardan da besleniyorduk. Bu şekilde anonim türkülere yöneldik. Bu türküleri kendimize özgü ve çok sesli olarak yorumlayarak daha evrensel çalışmalar yapmaya başladık.

Haberin Devamı

“Para kazanmıyoruz”

Bu orkestradan ve albümden herhangi bir kazancınız olacak mı?
Orkestradaki hiç kimse tek kuruş para kazanmıyor. Ancak bundan sonra orkestrayı yaşatmak adına birtakım organizasyonlarda yer almak ve bu şekilde bir gelir elde etmek istiyoruz.

Albümde ne tarz müzikler olacak?
İlk albümümüzde değişik yörelerden sadece Türkçe sözlü türkülere yer verdik ancak ikinci albümümüzün farklı dillerde seslendirdiğimiz türkülerden oluşmasını istiyoruz. Ayrıca Kürtçe ve Çeçen dilinde de söyleyeceğiz.

Haberin Devamı

“Umudun Türküsü’nü Türkan Saylan’dan esinlenerek yazdım”

Çağdaş Yaşam Müzik Topluluğu’nu ortaya çıkaran şef Muhammet Kart, 12 yıldır ÇYDD Fatih Şubesi’ne bağlı toplum merkezinde tek kuruş para almadan gönüllü olarak çocuklara ve gençlere gitar, şan ve solfej dersi veriyor. Kart albüme adını veren “Umudun Türküsü” şarkısını, geçtiğimiz günlerde hayata gözlerini yuman ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’dan esinlenerek yazdığını söylüyor. Kart şarkının ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor:

“Bu şarkının söz ve müziği, Türkan Saylan’ın “Güneş Umuttan Şimdi Doğar” adlı kitabını okuduktan sonra kafamda şekillendi. Orada kendini insanlığa adayan bir bilim insanının hayata bakışını anlatmaya çalıştım. Albümün iç kapağına da bunu aynen yazmıştım ancak Türkan hoca o kadar mütevazı bir insandı ki daha sonra oradan kendi ismini çıkarıp “ÇYDD’den esinlendi” diye yazdırmış...”

Haberin Devamı


Kurslardan geçenler müziği kariyer seçiyor
ÇYDD Fatih Şube Başkanı Olcay Ekinci, Toplum Merkezi’nin müzik kurslarından geçen çocuk ve gençlerden bir çoğunun, müziği kendilerine
kariyer olarak seçtiklerini söylüyor. “Fatih şubesinin en önemli ve onur
duyduğu projelerinden biri olan müzik topluluğu, çok sesli çağdaş müzik anlayışından taviz vermeden yeni besteler de yapıyor” diyor.