Kültür Sanat Ümit Karalar'dan Şiddete Karşı Sanat

Ümit Karalar'dan Şiddete Karşı Sanat

03.01.2011 - 14:26 | Son Güncellenme:

Genç fotoğraf sanatçısı Ümit Karalar, kadın yüzlerinden oluşan, 'Kadına Yönelik Şiddete Hayır' başlıklı proje - sergim için 50 ye yakın ünlü kadınla çalışıyor. Bir çok ünlü isim Karalar’ın objektifikarşısına geçip şiddete hayır dedi.

Ümit Karalardan Şiddete Karşı Sanat

Türkiye’de her gün erkek şiddetine maruz kalan 3 kadın hayatını kaybediyor!

Sergi hakkında Milliyet.com.tr olarak, Ümit Karalar ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Fotoğraflar 5-23 Ocak tarihleri arasında Toprak Sanat Galerisinde düzenlenecek olan sergide satışa sunulucak.Satıştan elde edilecek gelir ise kadın derneklerine ve kuruluşlarına bağışlanacak.

Bize projeyi biraz anlatır mısınız?

Çalıştığım makyöz arkadaşımla kadın modele profesyonel plastik makyaj uygulayıp, onları şiddet görmüş bir hale getirerek (yüzde morluklar, sigara izi, derin yaralar) portre fotoğrafını çektim.Abartılmayan plastik makyajın dışında, mimiklerle, şiddetin kadında yarattığı duygusal çöküntüyü ve çaresizliği objektifimden topluma aktararak, kadının fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine yol açan, kadının temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayan derin toplumsal yaraya dikkat çekmek istiyorum.

Ümit Karalardan Şiddete Karşı Sanat
Şiddet sizin için ne ifade ediyor?

Kadına uygulanan şiddet olaylarına ayrım yapılmaksızın her ortam ve koşulda rastlanmaktadır. Ancak ne yazık ki, kadınların en korunduğu yer olarak düşünülen aile içinde, şiddet, daha yaygın gözlenmektedir. Hakaret, tehdit, dayak, aşağılama, taciz, tecavüz, yaralama ve hatta öldürmeye varan bu eylemler, erkeklerin kadınlar üzerinde egemenlik sağlamak amacıyla fiile dönüştürdükleri güç gösterileridir.

Aileler de buna dahil elbette?

Aile içerisinde uygulanan gizli şiddet, topluma yansıtılması açısından daha önem arz ettiğinden, şiddete maruz kalmayı, şiddetin kadında yarattığı duygusal ve fiziksel çöküntüyü, toplum bilincini uyandırmada benim de katkımın olmasını istediğimden proje konum olarak belirleyip kendi tarzım ve fotoğraflarımla betimlemeye çalışacağım.

Karalar’ın projesinde anlatmak istediği şiddet türleri ise,

-ölümcül olmayan sonuçlar fiziksel sağlık sonuçları

-yaralanmalar

-alkol/hap/uyuşturucu madde bağımlılıkları

-yaralayıcı (zarar verici ) sağlık davranışları (uyuşturucu madde içmek gibi)

zihinsel sağlık sonuçları

-travma sonrası stres bozuklukları

-depresyon

-anksiyede

-cinsel işlevsizlik

-yeme bozuklukları

-çok yönlü kişilik bozuklukları

ölümcül sonuçlar

-intihar

-katil (öldürme cinayet )

Projeye destek veren ünlüler kimler?

AYÇE ABANA, AYTEN SOYKÖK ,BAHAR YANILMAZ,BEGÜM BİRGÖREN,BERCESTE KİTAP,BİKEM KARAVUS,BİHTER ÖZDEMİR,BERRİN ARISOY, CANSU DAĞDELEN, CEREN ERGİNSOY,ÇİÇEK DİLLİGİL,DENİZ ÇAKIR,DİLARA GÜLGEROĞLU,DOĞA RUTKAY,EBRU HELVACIOĞLU,EMEL ÇÖLGEÇEN,EMEL YALÇIN,ENİSE ÜTÜK,FÜSUN ERBULAK,GÖKÇE BAHADIR,GÖZDE KANSU,GÜNEŞ HAYAT,HANDE HIZLAN,HİLAL BEDER, HÜLYA KARAKAŞ,JÜLIDE KAYAŞ,LATİFE GEÇKİN,MELEK İÇMELİ,MERYEM YILMAZ,MEYRA,MİNE TÜFEKÇİOĞLU,MÜNİRE APAYDIN,NAZLI EKİNCİ,NIHAL GÜLEÇ,NİLÜFER AÇIKALIN,PERİHAN KILIÇCIOĞLU,ÖYKÜ GÜRMAN,ÖZGE ÖZDER,ÖZGECAN ARDIÇ,ÖZGE ÇEÇEN,PELİN ERMİŞ,PINAR DURA,PINAR GÜLEÇ ,ROJDA DEMİRER,SELEN UÇAR,SENNUR CANPOLAT,SİNEMİS CANDEMİR,SEVİNÇ ERBULAK,SEDA ORHAN, ŞEYDA ATAŞ,TUĞÇE YAMAN,TUĞÇE GÜDER,ÜMİDE AYSU,YEŞİM KÜBRA KAPAN,ZEYNEP BEŞERLER,ZEYNO ERACAR, ZEYNEP KAÇAR ,ZEYNEP LEVENTOĞLU ZEYNEP MANSUR.

FOTOĞRAF SERGİSİ | KADINA YÖNELIK ŞİDDETE HAYIR

Fotoğraf Projesi DOGTAŞ'IN KATKILARIYLA

SHEDDEATH

Konu: Şiddet / Kadınlar

Fotoğrafçı:Ümit Karalar

Makyöz:Meryem Yılmaz

Sponsor:Doğtaş Mobilya

Tarih: 05 - 23 Ocak 2011

Saat: 10.30 - 22.00

Yer:Toprak Sanat Galerisi, City s Alışverış Merkezi, Teşvikiye Cad. Kat: 5 No: 162 Nişantaşı - İstanbul