Kültür Sanat Ünlü Hollywood oyuncusu Vatikan'da şeytan çıkardı

Ünlü Hollywood oyuncusu Vatikan'da şeytan çıkardı

19.01.2011 - 16:16 | Son Güncellenme:

Şeytan'ın dünya üzerindeki en kutsal yerlere ulaşabildiğini gösteren doğaüstü gerilim filmi 'The Rite-Ayin' 11 Şubat'ta vizyona giriyor...

Ünlü Hollywood oyuncusu Vatikanda şeytan çıkardı

"Aziz Başmelek Mikail'in ana görevi olan, Şeytan'a karşı sürdürülen savaş, bugün hâlâ devam ediyor çünkü Şeytan hâlâ sağ ve dünyada faaliyetlerine devam ediyor."

Haberin Devamı

Papa II. John Paul

Başrollerini Oscar ödüllü oyuncu Anthony Hopkins (Silence of the Lambs/Kuzuların Sessizliği) ve ilk başrolünü oynayan Colin O'Donoghue paylaştığı yönetmenliğini de Mikael Håfström'ün (1408) yaptığı 'The Rite-Ayin', gerçek olaylardan esirlenen bir gerilim filmi.
Şeytan çıkarma ayinlerini incelemesi için Vatikan'a gönderilen ilahiyat fakültesi öğrencisi Michael Kovak (Colin O'Donoghue) bu olaylara şüpheyle bakmakta ve ele geçirilme vakalarının ardında iblislerin değil, psikiyatrik öğelerin olduğuna inanmaktadır.
Ancak alışılmışın dışında yöntemler uygulaması ve yaptığı binlerce şeytan çıkarma ayiniyle tanınan Peder Lucas'ın(Anthony Hopkins) yanına gönderildiğinde, Michael'ın içinde şüpheler uyanmaya başlar...

Haberin Devamı

Şeytan çıkarma okulu

"The Rite-Ayin"in öyküsü, Roma'da yaşayan bir gazeteci olan ve Vatikan'ın 2007 yılında şeytan çıkarma ayinini yeniden tanıyacağını ve dünya çapındaki her piskoposluk bölgesine bir şeytan çıkarma görevlisi atayacağını açıklamasından ilham alan Matt Baglio'nun kitap önerisi olarak başladı. Yapımcı Beau Flynn, "Matt Vatikan'da bir şeytan çıkarma okulu açıldığını duymuş ve konuya büyük ilgi göstermiş. Araştırma sırasında, eğitim alan Amerikalı bir rahiple tanışmış. Böylece Matt bir makale yerine kitap yazmaya karar vermiş" diyor.
Sonuç, filme esin kaynağı olan olayları anlatan The Rite: The Making of a Modern Exorcist kitabı oldu. Yapımcılar, Baglio kitabı yazarken konuyu senaryoya uyarlaması için senaryo yazarı Michael Petroni'yi görevlendirdi.

1614'ten beri yapılıyor

Filmde danışman olarak görev alan, şimdi Kuzey Kalifornia'da papaz ve şeytan çıkarma uzmanı olan Peder Gary şunları söyledi:
"Şeytan çıkarma ayini 1614 yılından beri yapılıyor. Yine de, pek çok piskopos ve rahip Şeytan'la ilgisi olması dışında bir şeytan çıkarma ayininde neler olacağını bilmiyor. Roma'da aldığım eğitim bana konuyla ilgili sağlam bir temel kazandırdı. Deneyimli bir şeytan çıkarma uzmanının yanında çalıştım ve konuya açıklık getiren sorular sordum. Bu konuya eğilmemin nedeni, bunun bir iyileştirme kurumu olması ve benim gibi rahiplerin acı çekenlere yardım etme fırsatını sağlaması oldu."

Haberin Devamı

'Vatikan izin vermedi'

Yönetmen Håfström, şeytan çıkarma kavramını gerçeğe dayalı sağlam temellerle işleme fikrinden etkinlendiğini belirterek, "Bu düz bir korku filmi değil. Çok gerçekçi ve yaşanmış olaylara dayanan bir kurgu. Senaryoyu okuduğumda, şeytani ele geçirme konusuna daha önce görmediğimiz bir açıdan baktığını gördüm" diyor. Filmin çekimleri Roma ve Budapeşte gibi büyük Avrupa şehirlerinde gerçekleştirildi. Ancak, yapım ekibi için en zorlayıcı tasarım, Vatikan'ı yansıtmaktı. Katolik Kilisesi, haklı olarak Vatikan topraklarında çekim yapılması konusunda çok hassas olduğu için Vatikan'ın Papalık Akademisi'nin eski kısmı Budapeşte Etnografi Müzesi'nde inşa edildi.

Derleyen: Ozan Akarı

Yazarlar