Kültür Sanat Unutmak için dans etmek zamanıdır!

Unutmak için dans etmek zamanıdır!

19.08.2010 - 17:08 | Son Güncellenme:

Cenk Erdem, Sony Music Türkiye işbirliği ile keyifleri yükseltecek , şarkıları Psycho Disco albümünde bir araya getirdi.

Unutmak için dans etmek zamanıdır

Deniz Türkoğlu

Cenk Erdem, bir DJ ve aynı zamanda bir psikolog olarak ruh haline iyi gelecek şarkıları bir araya getirdiği ve büyük ilgi gören İyileştiren Şarkılar projesi’nden sonra bu kez Sony Music Türkiye işbirliği ile keyifleri yükseltecek , şarkıları Psycho Disco albümünde bir araya getirdi.Albümde “unutmak için dans et” sloganıyla 70’ler, 80’ler , 90’lar ve günümüzden en iyi disko hit’lerini toplayan Erdem, müzik yoluyla iyileştirme fikrini, bu kez “müzik yoluyla stres atma ve dans ederek unutma” tercihine dönüştürmüş.Erdem, Psycho Disco ile şimdi dansa olan ihtiyacımızı ve eski güzel şarkıları konuşuyor.

Haberin Devamı

Daha önce bir psikolog ve aynı zamanda bir dj olarak gerçekleştirdiğiniz İyileştiren şarkılar albümünüz çok ilgi görmüştü , peki disko şarkıları fikri nasıl ortaya çıktı?
İyileştiren şarkılar Universal etiketiyle yayınlanmıştı .Bir reçete olmadığı halde psikoloji ile paralellikler kurarak şarkılar seçmiştim.Tıpkı her terapinin başlangıcında olduğu gibi şarkıların da dert ortağı olan, sakinleştiren, dinginlik veren bir dili vardı. Ancak nasıl terapinin ilerleyen zamanlarında moral yükseltmek, egoyu güçlendirmek önemliyse, psycho disco fikriyle gelen şarkıların devamında da moral yükselten, yaşam enerjisini artıran şarkılar seçmek önemliydi.Enerjimizi artırmak için en iyi yol dans şarkılarından geçiyor, bir dj olarak 70’lerin, 80’lerin, 90’ların disko hitlerini bir araya getirerek ben de enerjimizi yukarı çekmek istedim.Bu kez Sony Müzik Türkiye ile çok enerjik bir albüm hazırlamış oldum.

Haberin Devamı

Albümün adı “psycho disco”, peki albümün adıyla nasıl bir gönderme yapıyorsunuz?

Hem psikolog kimliğimi hem dj kimliğimi yan yana getirirken, büyük gruplarla gerçekleştirdiğim eğitim çalışmalarına psiko-eğitim çalışmaları adını verdiğim gibi, daha büyük kalabalıklar için dans şarkıları seçerken de psiko-disko ifadesi kullanmak istedim.Buradaki psycho , psikoloji için bir kısaltma olduğu gibi disko delisi bir dj şakası yaparak da albümün içeriğini özetliyor.

Şarkıları seçerken nelere dikkat ettiniz?
Daha önceki projemde olduğu gibi öncelikle güzel sesler seçmeye çalıştım. Bu konuda Türk bilginlerinden Ebu Bekir Razi’nin söylediği, “melankolik hastalara güzel seslerden şarkılar dinletin” tavsiyesi, benim için çok önemli.Bu yüzden albümde Aretha Franklin , Toni Braxton, Taylor Dayne gibi güçlü sesler var.Şarkıların disko şarkıları olması da projenin amacına uyuyor çünkü disko kültürü 1970’lerde New York’tan tüm dünyaya yayıldığında , herkesin dilediği gibi dans edip kendini ifade ettiği, özgürlük veren bir eğlence anlayışını getiren bir alt kültür olmuş.Şarkılar dansa çağırıyor ve bu şarkıların hepsi unutmak için dansa davet eden şarkılar…

Albüm kapağı çok dikkat çekiyor, kapak çalışmasındaki espri nasıl ortaya çıktı?

Albüm kapağını kardeşim R.Can Erdem tasarladı, Kanada’da yaşıyor ve Concordia Üniversitesi’nde animasyon eğitimine devam ediyor.Albümü ve projeyi anlatıp şarkıların listesini verdiğimde, bu kapağı çizip gönderdi.Hem Sony’dekilerle kapağa bayıldık.Kapağın retro bir havası var ayrıca disko küresinin dev bir örümcek olması , unutmaya başladığımız eski güzel şarkıların örümcek tutması gibi bir espri yapıyor.Sanki Psycho lafıyla da ünlü Hitchcock filmi Psycho’ya “bir disko delisi “göndermesi yapıyor.Bana hissettirdikleri bunlar, Can’a hiç sormadım.

Haberin Devamı

Sony Müzik Türkiye albüm seçimlerinde size ne kadar özgürlük verdi?
Bana bu teklifle gelen ve Sony ailesine davet eden Esra Kocadoğan oldu ve açıkçası müzik zevklerimiz de çok uyuşuyor.Esra da djlik yapıyor ve bu yüzden şarkıları seçerken aynı heyecanları paylaşabildik.Bir çok karışık albümde birkaç güzel şarkının dışında bilmediğimiz etmediğimiz şarkılar oluyor çünkü ünlü isimlerin bilinmedik şarkılarının izinlerini almak çok kolay, bu iş sırasında bunları öğrendim ama istediğimiz şarkılara sanatçıların verdiği alternatiflere sesimizi çıkarmayıp, güzel şarkılardan vazgeçtiğimiz hiç olmadı.Baştan sona istediğim şarkılardan oluştuğu için gönül verdiğim bir albüm.

Haberin Devamı

Eski şarkıların bir araya getirildiği toplama albümlerde hep orijinal versiyonlar olur, sizin albümünüzdeki bazı remixlerin amacı evleri birer diskoya çevirmek mi?
Şarkıların izinleri geldikten sonra istediğiniz remixleri kullanabiliyorsunuz, işin bu kısmı çok zevkliydi çünkü benim özellikle istediğim bazı remixler vardı.Eski şarkıları yeni nesillere tanıtmak isterken, bu şarkıları bilenlerle hiç bilmeyenler arasında bir köprü kurmak istedim.Örneğin Boney M’in , Daddy Cool şarkısı 1976 yılının bir disko efsanesi ise şimdiki dinleyiciler için anlaşılmaz bir eski moda havası yerine remiksiyle çok daha eğlenceli.Üstelik remixleri arşivden çıkarırken vakit kaybetmek yerine direkt kendi arşivimden master’lar yolladım ki, bu da albümü ev yapımı disko albümü yapıyor.

Haberin Devamı

Bu albümünüzü size ilk disko şarkılarını öğreten annenize armağan etmişsiniz, kapağını kardeşiniz tasarlamış, bir aile albümü desek?
Çocukluğumda hem Türk Klasik müziği seven hem Boney M’den Anita Ward’a disko klasiklerini bana öğreten bir anneye sahip olduğum için şanslıyım.Lise yıllarımda ve üniversite yıllarımda, Kiss Fm’de radyo programları yaptığım dönemlerde de annem her yeni şarkıyı benle takip ediyordu. Mutfakta Crystal Waters şarkısı mırıldanan bir annem olduğu için çok mutlu oluyorum.Bu yüzden albümü en güzel şarkım dediğim annem Semra Erdem’e armağan ettim.Kardeşim de albüme can kattı.


Psycho disco albümünün neredeyse disko tarihinin özeti gibi bir şarkı listesi var, sizce en çok hangi şarkıda dans edilebilir?
Albümde hala kulüplerde çaldığımda herkesi ayağa kaldıran şarkı “ Gonna Make You Sweat” Robert Clivilles ve David Cole’un 1990 yılında yayınlandığında dans müziğine yön veren şarkıları, ve bu şarkıda disko divası Martha Wash’un vokaline kayıtsız kalmak mümkün değil.Yine Euro Disco türünün tam 35 ülkede bir numara olan şarkısı, 1984 yılının Modern Talking parçası “You’re my heart , you’re my soul’un” yeri benim için çok ayrı.Bu şarkıda birçoklarımızın anılarını topladığımı düşünüyorum.

Bu albüm için bir de “unutmak için dans et “ gibi sloganınız var, sizce dertlerimizi unutmak için dans etmek hepimize iyi gelir mi?
Bırakın diskoları , düğünlerde bile en hüzünlü olanlar gecenin sonunda en çok dans edenlerdir.Kalbimiz kırılıyor, hayal kırıklıklarımız oluyor ve tüm bunlar dans edince geçiyor.Bu yüzden en çok dans etmeye ihtiyacımız olan zamanlar en çok kırıldığımız zamanlar.Psycho Disco “unutmak için “ herkesi dans ettirecek.