Kültür Sanat Yeni Chabrol vizyonda!

Yeni Chabrol vizyonda!

02.05.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

2003 yılında onunla bir röportaj yapmıştım. La Fleur du Mal - Kötülük Çiçeği Fransa’da yeni vizyona girmişti.

Yeni Chabrol vizyonda
Defne Alphan

Paris’te, Marais’de buluştuk, evine yakın bir kafede kahve içtik. Bana elinin ayağının tuttuğu son güne kadar film çekeceğini söyledi. O günün üzerinden beş sene geçti. Claude Chabrol 78 yaşında olmasına rağmen nerdeyse her sene bir film yapıyor. Chabrol’ün son filmi La Fille Coupée en Deux - İkiye Bölünen Kız bu hafta gösterime giriyor. Biz İkiye Bölünen Kız’ı seyrederken Chabrol boş durmuyor ve 2009’da gösterilecek Bellamy’nin hazırlıklarını yapıyor. İkiye Bölünen Kız’ın senaryosu da Chabrol’ün elinden çıkma.

Haberin Devamı
Gabrielle, yirmili yaşlarda bir hava durumu sunucusudur. İş hayatı iyi gitmektedir. Fakat aşk hayatında iki erkek arasında kalmıştır: Zengin ve ünlü bir yazar olan Charles ile varlıklı bir ailenin züppe oğlu Paul. Gabrielle’in Charles’a beslediği duygular ağır basınca Paul rakibine nefret duymaya başlayacak, Gabrielle ise duygularına karşılık alamadığında zor günler geçirecektir.
Claude Chabrol yeni filmini yine burjuvazi ve entelektüellik ile inceden dalga geçmek üzerine kurmuş. İkiye Bölünen Kız’da bir de televizyon yapımcılığı ve kültürüne dokunduruyor. İçinde bulunduğum bir meslek olduğundan bu dokundurmalara kıs kıs güldüm ben de. Filmde Gabrielle rolünde Ludivine Sagnier var. Sagnier fena olmayan bir oyunculuk çıkarıyor. Fakat performasının yarısını bu role çok yakışan ses tonuna borçlu. Filme dair en büyük eleştirim Paul rolündeki Benoît Magimel’in fazla abartılı yazılmış rolü. Kılığı kıyafeti, araba kullanışı, tavırları fazla karikatürize edilmiş. İkiye Bölünen Kız için Chabrol’ün en iyi filmlerinden biri denemez ama bu büyük ustaya saygı için yine de görülmeli diye düşünüyorum.

İkiye Bölünen Kız  (La Fille Coupée en Deux )

Yönetmen: Claude Chabrol
Oyuncular: Ludivine Sagnier, Benoît Magimel, François Berléand
Süre:115 dakika
imdb.com puanı: 6.2

Bereketli Topraklar Üzerinde

Erden Kıral’ın, 1979’da çekimini tamamladığı Bereketli Topraklar Üzerinde, tam 28 yıl sonra, yenilenmiş kopyasıyla bu hafta gösterime giriyor. Sıkıyönetim tarafından yasaklanan, daha sonra da bulunduğu depodan çalınan filmi, Erden Kıral yıllarca aradıktan sonra, geçtiğimiz sene İsviçre’de bir stüdyoda buldu. Kıral, kendi filmini para ödeyerek geri aldı!

Orhan Kemal’in ünlü romanından uyarlanan   filmde üç arkadaş iş bulup çalışmak için Çukurova’ya gelirler. Farklı işlerde çalışmaya başlayan   arkadaşlar çeşitli zorluklarla karşılaşacaklardır.

Yön.: Erden Kıral, Oyn: Tuncel Kurtiz, Erkan Yücel, Nur Sürer, Yaman Okay, Bülent Kayabaş

Özel Tim

Son Berlin Film Festivali’nde, büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan, içeriği çok tartışılan Brezilya filmi Tropa De Elite - Özel Tim, 27. Uluslarası İstabul Film Festivali’nde gösterildikten sonra bu hafta vizyona giriyor. Filmde, Brezilya’da kısaca BOPE olarak bilinen Özel Polis Operasyonları Timi’nde görevli Polis Yüzbaşı Nascimento’nun öyküsü anlatılıyor. Yarı-kurgusal filmin senaryosu, iki eski BOPE yüzbaşısının anlatıklarının aktarıldığı bir kitaptan yola çıkılarak yazılmış.

Yön.: Jose Padilha, Oyn: Wagner Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro, Milhem Cortaz, Fernanda de Freitas

Altın Şans

Haftanın bir diğer romantik komedisi Fool’s Gold - Altın Şans. Başrollerinde  Matthew McConaughey ve Kate Hudson olduğundan ille de romantik komedi seyretmek isteyenlere 'Seksi ve Çılgın’ yerine 'Altın Şans’ı tercih etmelerini öneririm. Filmde, 18. yüzyıldan kalma, denizde kaybolmuş, efsanevi Kraliçe’nin Çeyizi’ni bulmayı saplantı haline getirmiş hazine avcısı Finn’in hikâyesi anlatılıyor. Finn, hazine ararken Tess’le evliliği dahil her şeyini yitirmiştir. Hazinenin yerine dair önemli bir ipucu keşfedince tekrar hazinenin peşine düşecektir.

Haberin Devamı
Yön.: Andy Tennant, Oyn.: Matthew McConaughey, Kate Hudson, Donald Sutherland Süre: 113 dakika - imdb.com puanı: 4.9

Waz

Şehrin karanlık sokaklarında dirilmiş ölüler gezmektedir. Bu ölülerin bazılarının derilerine “w?z” kelimesi kazınmıştır. Dedektif Argo ve iş arkadaşı, bu dövmenin çözülmesi gereken bir denklem olduğunu fark ederler. Olayı incelediklerinde kurbanlara korkunç bir seçim önerildiğini görürler: Sevdiğin birini öldür ya da ölmeyi göze al! Katil kurbanlarına bir aşk testi uygulamaktadır. Bu test, akla gelebilecek her tür işkenceden daha ağırdır.

Yön.: Tom Shankland Oyn.: Stellan SkarsgÂrd, Melissa George, Selma Blair Süre: 92 dakika - imdb.com puanı: 7.0

Seksi ve Çılgın

Bu hafta sinemalarda Paris Hilton var! Hilton, romantik komedi The Hottie and the Nottie - Seksi ve Çılgın’ın başrolünde bütün erkeklerin bayıldığı bir kadını canlandırıyor. Filmin imdb.com puanı bugüne kadar gördüğüm en düşük puanlardan: 10 üzerinden 1.3Nate Cooper, ilkokuldan beri Cristabel’e aşıktır. Nate’in hayallerinin kadını ile birlikte olmasının tek yolu arkadaşı June’a bir sevgili bulmaktır. June, erkeklerin görünce kaçtığı bir tiptir. Ona bir erkek arkadaş ayarlamak oldukça zorlu bir görevdir. Nate aşkı uğruna imkânsızı başarmayı deneyecektir.

Yön.: Tom Putnam, Oyn: Paris Hilton, Christine Lakin, Joel David Moore, Johann Urb Süre: 90 dakika - imdb.com puanı: 1.3

Iron Man

Örümcek Adam - Spider Man, Incredible Hulk ve X-Men’den sonra, Marvel’in bir başka çizgi roman kahramanı daha beyazperdeli oldu. Iron Man çizgi roman olarak yayınlanışından tam  45 yıl sonra bu gün sinemalarda.
Film, bilim adamı, milyoner Tony Stark’ın Iron Man’e dönüşüp kötülere karşı savaşını konu ediyor.

Yön.: Jon Favreau, Oyn.: Robert Downey Jr, Terrence Howard, Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges imdb.com puanı: 8.3