Kısa film izleyicileriyle sinema otoritelerinin arasında bir iletişim kanalı olma niteliğinde ki festival; dördüncü yılında da kısa film severleri zengin kapsamı ve içeriğine eklediği yeni etkinlikleriyle buluşturmak için gün sayıyor.
Yıldız Kısa Film Festivali; tamamı ile amatör bir kadro tarafından büyük bir azim ve gayretle düzenlenen profesyonel bir festival ve kısa film alanında ulusal çapta düzenlenen en büyük öğrenci festivali olması özelliğiyle Türkiye’de bu alanda önemli bir yere sahip. Profesyonelce hazırlanan bir öğrenci festival genç yönetmenlere kendilerini ifade etmek ve geliştirmek adına önemli olanaklar sunmaya devam ediyor.
Festival kapsamında düzenleyeceğimiz paneller ile profesyonel sinemacılarla amatör yönetmenleri buluşturarak katılımcı bir platformda genç yönetmenlerin kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini, amatör ve profesyonellerin arasında iletişim ortamının doğmasını hedefliyoruz. Festival boyunca her gün sürdürülecek olan kısa film gösterimleriyle genç sinemacıların eserlerini sergilemek, kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve onları daha çok film üretmeye teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
FESTİVAL KAPSAMINDA NELER VAR? Festivalin kapsamında her sene olduğu gibi bu sene de kısa film yarışması, gösterimleri, paneller, söyleşiler, partiler, bu sene ilk olarak da açık hava gösterimleri bulunuyor.
Kısa Film Yarışması
Ulusal çapta bütün öğrencilerin konu sınırlaması olmadan, kurmaca, canlandırma (animasyon) ve deneysel kategorilerindeki kısa filmleriyle katılabildiği yarışmaya son katılım 15.04.2007 tarihindedir.Belgesellerin ise yalnızca gösterim bölümüne katılımı söz konusudur. Filmlerin toplama aşamasından sonra toplanan filmler, YTÜ Sinema Kulubü yönetimi ve üyelerinden oluşan ön jürinin elemesine tabi tutulduktan sonra, sinema otoritelerinden oluşan esas jüri tarafından ödül alacak filmler seçilecek ve yarışma bölümü sonuçlanmış olacak. Festivalin ilk gününde yapılacak gala gecesinde ödül kazanan filmler açıklanacak ve ödülleri sahiplerine teslim edilecek.
Kısa film yarışmasında ilk defa bu sene bir yönetmene İstanbul DFA’da 15 haftalık “Digital Film Making” kursu hakkı tanıyan “Dijital Film Academy Yaratıcılık Ödülü” verilecek. Bu ödülle gelecek vaat eden yetenekli genç yönetmenlere eğitim imkanı vererek, kendilerini geliştirmelerine katkıda bulunmak amacı güdülmektedir.
4. Yıldız Kısa Film Festivali Jürisi:
Yüksel Aksu (yönetmen)“Dondurmam Gaymak” adlı ilk uzun metrajlı filmiyle Türkiye’de ve dünyada sesini duyuran ve 25.İstanbul Film Festivali Jüri Özel Ödülü’nü alan Aksu’nun diğer projelerinin arasında Zamanın Labirentinde Karşılaşma (1983) isimli kısa film, Bir Dilim Aşk (2004), Büyük Yalan (2004), Pilli Bebek (2003), Yılan Hikayesi (1999), Yasemince (1997) gibi başarılı dizi filmler ve Underground Kadir ve Sinema Çetesi (1995), Maksat Namım Yürüsün (1995/1996), Canlar Canı (1996) gibi belgesel çalışmaları yer alıyor.
Tuncel Kurtiz (oyuncu)1987 Berlin Film Festivali En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, iki Altın Portakal, Gümüş Ayı ve Stockholm Altın Böcek ödüllü başarılı oyuncu Kurtiz, Şeytanın Uşakları, Usta Beni Öldürsene, Tabutta Rövaşata, Işıklar Sönmesin, İstanbul Kanatlarımın Altında, Duvar, Umut, Die Abschiebung, The Road Has No End gibi birçok yerli ve yabancı yarımda başarılı performansıyla izleyicilerin takdirini kazanmıştır.
Atila Özdemiroğlu (besteci müzisyen)Başarılı müzisyenin imzasının bulunduğu filmler arasında Muhsin Bey, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, Züğürt Ağa, Eğreti Gelin, Anayurt Oteli, Ağır Roman, arabesk gibi birçok başarılı Türk filmi bulunmaktadır.
Sevin Okyay (sinema yazarı)Radikal’de köşe yazarı olan Sevin Okyay, başarılı sinema eleştirmenliğinin yanı sıra başarılı Türk çevirmenlerdendir.
Uğur İçbak (görüntü yönetmeni)Türkiye’nin en başarılı görüntü yönetmenlerinden biri olan Uğur İçbak’ın görüntü yönetmenliğini yaptığı filmlerden bazıları şunlardır: Organize İşler (2005), Vizontele Tuba (2003), Hemşo (2000), Kahpe Bizans (1999), Hoşçakal Yarın (1998), Eşkıya (1996) ve İstanbul Kanatlarımın Altında (1996).
Mevlüt Koçak (kurgucu)İki Kadın, Ateş Üstünde Yürümek, Nihavend Mucize, Salkım Hanımın Taneleri, Akrebin Yolculuğu, Arkadaşım Şeytan, Karşılaşma gibi filmlerinin kurgularını yapan Koçak kariyerine birçok ödül eklemiş başarılı kurguculardandır.
Mustafa Ziya Ülkenciler (sanat yönetmeni)
Mustafa Ziya Ülkenciler, Aşk Fimlerinin Unutulmaz Yönetmeni, Gölge Oyunu, Eşkıya, Hamam, Ağır Roman, Harem Suare, Salkım Hanımın Taneleri, Asansör, Filler ve Çimen, Eve Giden Yol 1984, Mavi Gözlü Dev gibi filmlerin sanat yönetmenliğini yapmıştır.
Gösterimler
Festivale gönderilen profesyonel ve amatör kısa filmlerin - konu kısıtlaması olmadan- birçoğu Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü Oditoryumu’nda kısa film izleyicileriyle düzenlenecek olan gösterimlerle buluşturulacaktır. Gösterimlerdeki esas amaç; mümkün olduğunca fazla kısa film göstererek hem kısa film severleri tatmin etmek hem de kısa film yönetmenlerinin kendilerini eserleriyle ifade edebilmelerine ve geniş kitlelere ulaşabilmelerine yardımcı olmaktır.
Paneller - Söyleşiler Genç sinema severlerle sinema otoritelerinin buluşma noktası ve iletişim kanalı olma özelliğindeki Yıldız Kısa Film Festivali, bu özeliğini dördüncü yılında da düzenleyeceği paneller ve söyleşilerle devam ettirecek. Türkiye Sineması için önemli isimlerin katılımı ile gerçekleştirilen panel ve söyleşiler aracılığıyla birikimler, düşünceler, fikirler paylaşılmakta; profesyoneller ve amatörlerin bir araya gelerek sinemaya dair üretken tartışmaların yapılması amaçlanmaktadır.
Açık Hava Gösterimleri ve Partiler
Açık hava gösterimleriyle ve kısa film severlerin birbirleriyle buluşmalarını sağlayacak olan partilerle tam bir festival havası yaratılarak kısa film tutkunlarına eğlenebilecekleri etkinlikler düzenlenecektir.
YTÜ SİNEMA KULÜBÜ
Yıldız Kısa Film Festivali, Yıldız Teknik Üniversitesi Sinema Kulübü üyeleri tarafından organize edilmektedir.
Yıldız Sinema Kulübü, 1988 yılında Sinema Kolu olarak kurulmuştur ve öğretim görevlisi Uğur Kutay danışmanlığında ve Özgür Ekinci başkanlığında sinema faaliyetlerini sürdürmektedir. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin en köklü kulüplerinden biri olan sinema Kulübü sinemayla ilgili birçok etkinlikte kendini göstermiştir.
Bu yıl içerisinde yine başarılı etkinlikler düzenlemiş olan kulübün gerçekleşmiş faaliyetlerinin arasında; sinema gösterimleri, sinema sohbetleri, kurgu, senaryo, ışık, ses gibi konularda organizasyonlarda gösterimleri, 16:9 adlı sinema dergisinin yayın hayatına hazırlanması, 4 ayrı kısa film projesinin gerçekleştirilmesi gibi çalışmalar yer alıyor.