Kültür Sanat 'Yumurta'nın festival yolculuğu sürüyor!

'Yumurta'nın festival yolculuğu sürüyor!

06.02.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun bol ödüllü filmi "Yumurta", Almanya ve İran’da düzenlenen iki ayrı festivalde yarışacak.

Yumurtanın festival yolculuğu sürüyor

"Yumurta", bu yıl 13’üncüsü düzenlenecek Türkiye-Almanya Film Festivali’nde "Uzun Metraj Film Yarışması" bölümünde yer alacak. Nurnberg’de 28 Şubat-9 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde uluslararası seçici kurul, Türkiye ve Almanya yapımı 5’er film arasında "en iyi film", "en iyi kadın oyuncu" ve "en iyi erkek oyuncu" ödüllerini dağıtacak. Ayrıca festival izleyicileri tarafından "Halk Jürisi Ödülü" de verilecek.

"Yumurta", İran’da bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Uluslararası Fecr Film Festivali’nin "Uluslararası Yarışma Bölümü"nde de Türkiye’yi temsil edecek.

Aralarında Nikita Mikhalkov, Alexander Sokurov, Majid Majidi gibi iddialı yönetmenlerin filmlerinden oluşan uluslararası yarışma seçkisinde toplam 19 film yer alacak. 11 Şubat’ta sona erecek festival, bu yıl Türkiye’den iki konuk daha ağırlayacak. Festivalin "Seeking the Truth" adlı yarışmalı bölümüne İhsan Kabil, "Eastern Vista" adlı bölümüne de yönetmen Reis Çelik jüri üyesi olarak davet edildi.

Ödüle doymuyor

Yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun, senaryosunu Orçun Köksal ile birlikte yazdığı "Yusuf Üçlemesi"nin son filmi "Yumurta"nın baş rollerini Nejat İşler ile Saadet Işıl Aksoy üstlendi. Ufuk Bayraktar, Tülin Özen, Gülçin Santırcıoğlu ve Kaan Karabacak’ın da rol aldığı filmde, annesinin vefatının ardından doğduğu kasabaya dönen "Şair Yusuf"un yaşadıkları anlatılıyor.

Katıldığı her uluslararası yarışmadan ödülle dönen "Yumurta", 44.
Altın Portakal Film Festivali’nde "en iyi film", oyuncu Saadet Işıl
Aksoy "Behlül Dal Digitürk Genç Yetenek Jüri Özel Ödülü", Semih
Kaplanoğlu ve Orçun Köksal "en iyi senaryo", sanat yönetmeni Naz Erayda "en iyi sanat yönetmeni" ve "en iyi kostüm", Özgür Eken de "en iyi görüntü yönetmeni" ödüllerine değer görüldü.

14. Valdivia Uluslararası Film Festivaline de katılan filmin yönetmeni Semih Kaplanoğlu, "en iyi yönetmen", Saadet Işıl Aksoy da "en iyi kadın oyuncu" ödüllerine layık bulundu.

13. Uluslararası Saraybosna Film Festivali’nde gösterilen filmin
oyuncularından Saadet Işıl Aksoy, yine "en iyi kadın oyuncu" ödülünü aldı. 5. Bangkok World Film Festivalinin Dünya Sineması bölümünde de yarışan "Yumurta", yönetmeni Semih Kaplanoğlu’na "en iyi yönetmen" ödülünü getirdi. "Yumurta", İspanya’nın Sevilla kentinde düzenlenen Sevilla Film Festivali’nde ise "Eurimages Ödülü"ne layık görüldü. "Yumurta", Estoril Avrupa Filmleri Festivali’nde ise "en iyi ikinci film" seçildi.