Kültür Sanat Memet Fuat'a saygı

Memet Fuat'a saygı

18.02.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Memet Fuat Eleştiri / İnceleme, Deneme, Yayıncılık Ödülleri"nin ikincisi sahiplerini buldu. Ödüle değer görülen Mehmet Yaşın ve Güven Turan, bunu Fuat'a borçlu olduklarını söylediler

Memet Fuata saygı

YAZARIN ANISINA VERİLEN ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Sema Aslan

Türk edebiyatına pek çok alanda büyük hizmetler veren Memet Fuat anısına düzenlenen "Memet Fuat Eleştiri / İnceleme, Deneme, Yayıncılık Ödülleri"nin ikincisi, önceki gün İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu'nda düzenlenen bir törenle sahiplerini buldu.
Seçici kurulunu Cevat Çapan, Eray Canberk, Konur Ertop, Nurdan Gürbilek, Uğur Kökden, Hasan Kuruyazıcı ile Yurdanur Salman'ın oluşturduğu ödüller üç kategoride verildi.

Ödül 'Kıbrıs Şiiri Antolojisi'ne
"Diller ve Kültürler Arası Bir Edebiyat İncelemesi, Kıbrıs Şiiri Antolojisi M.Ö. 9. - M.S. 20. yy." isimli çalışmasıyla edebiyat / inceleme dalında ödüle değer bulunan Mehmet Yaşın'a 5 bin YTL tutarındaki ödülü Bilgi Üniversitesi Yayınları'nı temsilen Prof. Dr. Serhan Ada verdi. "Süregelen" adlı kitabıyla deneme dalında ödüle değer bulunan Güven Turan'a ise yine 5 bin YTL tutarındaki ödülü Adam Yayınları adına Nazar Büyüm takdim etti. Yayıncılık Ödülü Dost Kitabevi Yayınları'na verilmek üzere Cevat Çapan tarafından Erdal Akalın'a iletildi.

Memet Fuat'ın 80. yaş günü olan 16 Şubat'ta düzenlenen ödül törenine ünlü yazarın oğlu Kenan Bengü, gelini Yeşim Bengü ve torunları da katıldı. Ceren Necipoğlu'nun 14 yaşındaki öğrencisi Ceyda Çakır ile birlikte gerçekleştirdiği arp dinletisi ile başlayan etkinlik kapsamında "Memet Fuat 80 Yaşında" başlıklı bir belgesel film gösterildi; Füruzan, Süreyya Berfe, küçük İskender, Latife Tekin ve Egemen Berköz'ün katıldığı bir de panel düzenlendi. Gülten Akın, sağlık sorunları nedeniyle törene katılamadı.

Daha çok şair kimliğiyle tanınan, romanları, edebiyat incelemeleri ve eleştirileriyle de edebiyat dünyasında yer edinen Mehmet Yaşın, Kıbrıs'ın Türk ve Rum kesimlerinde Kıbrıslı Türk Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Çeviri Kuramı dersleri veriyor.

Ortaokulda başladı
AB'nin desteklediği "Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan Dil ve Edebiyat Projeleri"ni de yöneten Yaşın, "Kıbrıs Şiiri Antolojisi"ni, ortaokulda yazmaya başladığını, çalışmasının akademik kimlik kazanmasının 1980'lerin sonunda İngiltere'deki yüksek lisans eğitimine rastladığını belirtiyor. Yaşın, ödülü Fuat'a borçlu olduğunu ifade etti:

"Memet Fuat'ın, şiirimin Türk edebiyatı dışında referanslar ve yabancı sözcükler içeriyor olmasından tedirgin olduğu söylenmişti bana. Oysa ben Rumca ve İngilizceyi yabancı dil gibi tahayyül edemiyordum; Rumca benim gündelik hayatımın içindeydi. Ben ilk kez, Memet Fuat'ın bu tedirginliğini öğrenmemle Türkiye edebiyatının yerleşik referanslarından daha farklı bir şiir yazdığımı ve bu şiiri yazmamın da benim kendi gerçekliğim olduğunu fark ettim."

Güven Turan ise 2005'te Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ve "10 yıllık birikimim, yazı uğraşım" dediği kitabı "Süregelen" ile kazandığı ödüle ilişkin olarak şunları söyledi:

"1960'ta 'Düşünceye Saygı' adlı kitabını okumamın ardından hem okurluk hem yazarlık serüvenimde mihenk taşlarımdan biri oldu Memet Fuat. Yazarlığımın başlarına baktığımda sandığımdan çok daha fazla borçlu olduğumu gördüğüm bir yazar, yayıncı ve dergici... Ona olan borcumun bir parçasını böylece ödediğim duygusunu taşıyorum şimdi. Ama asıl ona olan saygımı ve borcumu onunla ilgili derinlemesine bir çalışma yaparak ödeyeceğimi biliyorum."

Kitaplığı Santral İstanbul'da
Tören sırasında Santral İstanbul Direktörü Serhan Ada da bir teşekkür konuşması yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Memet Fuat'ın vârisleriyle yaptığı işbirliği çerçevesinde Memet Fuat'ın 50 yıllık yazarlık yaşamında oluşturduğu 12 bin kitaplık kütüphanesini Santral İstanbul'da kamunun kullanımına açacak. Yine bu işbirliği kapsamında Memet Fuat'a ait olan ve Fikret Mualla, Nazmi Ziya, Abidin Dino, Celile Hanım, Balaban, İlhan Berk ve Nuri İyem'in eserleri ile Nâzım Hikmet'in portrelerinden oluşan Piraye Koleksiyonu da sanatseverlerle buluşacak.