Milliyet Executive Büyük hamleyle tepeye konacak

Büyük hamleyle tepeye konacak

06.06.2022 - 14:02 | Son Güncellenme:

Bu yıl Kahramanmaraş’ta 130 milyon euro’uk yeni yatırımın temelini atacak olan Lezita Türkiye’de pazar lideri, ihracatta ise birinci olmayı hedefliyor

Büyük hamleyle tepeye konacak

Engin Uğur Ağır

Haberin Devamı

Ege’de temelleri atılan Lezita Türkiye’ye yayılan yatırımlarıyla zirveye oynuyor. Lezita Genel Müdürü Mesut Ergül 2022 yılında tüm yatırımlarının değerinin 50 milyon euro’yu bulacağını, 130 milyon euro’uk Kahramanmaraş yatırımının devreye girmesiyle de Türkiye’de pazar lideri olmayı ve beyaz et ihracatında ilk sırayı almayı hedeflediklerini söylüyor. Ergül’le Lezita’yı yeni yatırımlar ışığında konuştuk.

Abalıoğlu Grubu ve Lezita’nın doğuşu hakkında bilgi verir misiniz?

Abalıoğlu Grubu’nun temeli Orhan Abalıoğlu’nun 1969’da Türkiye’nin ilk özel sektör yem fabrikasını memleketi Denizli’de kurmasıyla atıldı. 1969’dan beri süregelen yem konusundaki bu uzmanlık, bizi hayvancılık ve gıda sektöründe yatırıma teşvik etti. Orhan Abalıoğlu’nun girişimiyle 2006’da Lezita markası doğdu. İzmir Kemalpaşa’daki modern et entegre tesisi kurularak Lezita markasının temelleri atıldı.

Haberin Devamı

Lezita’nın faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Şu an İzmir Kemalpaşa’da bir et entegre tesisimiz var. Ayrıca yem fabrikamız, kuluçkahanelerimiz, onlarca çiftliğimiz bulunuyor. 16 şubemiz, 60’tan fazla bayimiz ile Türkiye’nin tamamına ulaşabiliyoruz. 3500 kişiye doğrudan, on binden fazla kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz.

Yem üreticisi olmanız artan maliyetler konusunda size avantaj sağlıyor mu?

Maliyetimizin yaklaşık yüzde 65-70’lik kısmını yem oluşturuyor. Türkiye’de üretilen yem hammaddesi (mısır, arpa, buğday vb.) Türkiye’nin ihtiyacını karşılamadığı için ithal ediliyor. Özellikle pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı, hammadde maliyetlerini çok artırdı. Lezita olarak her türlü zorluğa rağmen planlı ve istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Riskleri oluşmadan öngörme yeteneğimizle her önlemi alıyoruz.

İhracatınız nasıl seyrediyor?

50’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2021 yılında ihracatta 75 milyon dolarlık ciroya ulaştık. Pratik piliç ürünleri kategorisinde Türkiye’nin en çok ihracat yapan markasıyız. 2022’de ihracatta hedefimiz 125 milyon dolar.

Büyük hamleyle tepeye konacak

Kapasitesi 2 yılda 2 kat artacak

Yeni yatırım planlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

2022 yılında tüm yatırımlarımızın değeri 50 milyon euro’yu bulacak. Geçtiğimiz yıl yatırım kararı aldığımız Kahramanmaraş Üretim Tesisi’nin temelini yılın üçüncü çeyreğinde atacağız. İki yıl sonra devreye alınacak tesisimizle kapasitemiz iki katına çıkacak. Yaklaşık 130 milyon euro civarında bir yatırım olacak. İzmir’deki tesisimiz iki ayrı hattan oluşuyor. Kahramanmaraş’ta ilk etapta buradaki gibi birinci hattı kuracağız. Bu tesisimiz İç Anadolu, Güneydoğu, Doğu Anadolu’daki tüketiciye daha yakın olmamıza imkan sağlayacak.

Yeni üretim tesisimiz Lezita’nın önemli ihracat pazarlarından Ortadoğu ülkelerine olan yakınlığı ile de avantaj sağlayacak. Bu yatırım sayesinde doğrudan 3 bin, dolaylı olarak 10 binden fazla kişiye istihdam sağlamış olacağız. Bu yatırımın hayata geçmesiyle Türkiye’de pazar lideri olmayı hedefliyoruz. Yine Türkiye’nin en çok ihracat yapan beyaz et markası olmak da bir diğer önemli hedefimiz.